Met Nathalie Baartman uit in Zwolle Zuid

Zwolle – Als aanstormend talent in de Nederlandse cabaretwereld trad Nathalie Baartman vrijdagavond op met haar nieuwe voorstelling "Voest" in wijkcentrum SIO in Zwolle Zuid. Het was een try-out. De landelijke première vindt plaats op 21 januari in Amstelveen, waarna de voorstelling het hele land in gaat, zonder de Zwolse Theaters aan te doen.

dsc_1154.jpg

Het was de vrijwilligers van ZZUIT gelukt haar te strikken voor een optreden in Zwolle Zuid en meer dan honderd bezoekers hebben daarvan genoten. Bijna uitverkocht. Een geweldige cabaretière, die met grote gebaren en ietwat platte grappen haar publiek aan het bulderen kan krijgen en even daarna met subtiele humor een ingetogen glimlach weet op te roepen om vervolgens een zo gevoelig liedje te zingen dat het muisstil wordt in de zaal. Het is een ongeschreven regel dat er door de pers geen recensie over een try-out wordt geschreven en daarom kan Weblog Zwolle geen mededeling doen over de inhoud van deze voorstelling met de naam "Voest", dat is Twents voor vuist. Hoewel er een verschil is tussen het Twentse dialect en het Zwols, konden de meeste bezoekers Nathalie Baartman goed verstaan wanneer ze bij sommige onderdelen van haar programma in haar moerstaal overging. Al over zes weken gaat "Voest" in première, maar ze is nog flink aan het sleutelen. Regelmatig haalde ze een klein gevouwen papiertje tevoorschijn met de volgorde van haar programmaonderdelen. Soms had ze iets overgeslagen: "Eerst nog even iets anders." Haar teksten lagen op de vloer van het podium en soms moest ze die erbij nemen. Nog niet alles uit haar hoofd. Enkele onderdelen had ze dezelfde middag nog geschreven en probeerde ze in Zwolle uit. Ze hield haar publiek scherp in de gaten en als de reactie uit de zaal anders was dan wat ze verwachtte, zuchtte ze soms: "Dit gaat er misschien weer uit." Elk publiek reageert ook weer anders. "U begrijpt dit, maar gisterenavond in Delft snapten ze er niks van." Wellicht waren sommige grappen toch wat te scherp en gingen soms over het randje voor het Zwolse publiek, waarvan de meesten van middelbare en oudere leeftijd. "Ik weet nog niet of ik dit erin laat," was dan een reactie van Nathalie Baartman. Ze is nog aan het try-outen en het programma staat nog in de steigers, maar het is nu al wel duidelijk dat ze met haar nieuwe voorstelling volgend jaar op de podia van verschillende theaters in ons land haar publiek niet zal teleurstellen.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 7
  1. Vrogger hadden wij een lerares die baardman heette. bijzonder aardige vrouw en ik heb mij altijd afgevraagd wat er van het beste mends geworden is


    ⚠️ Meld

Reageer