Zwollenaren waarderen hun stad

Zwolle – Zwollenaren zijn positief over hun woonplaats: ze waarderen de Overijsselse hoofdstad met het rapportcijfer 7,8. De tevredenheid over wijk en buurt stijgt bovendien. Ook vindt een derde van de inwoners dat de stad het afgelopen jaar vooruit is gegaan.

Meer dan de helft van de Zwollenaren (51%) denkt zelfs dat Zwolle de komende jaren die stijgende lijn zal voortzetten. Deze cijfers komen uit het Buurt-voor-Buurt Onderzoek 2016 dat Zwolle organiseert. Bijna 10.000 Zwollenaren namen deel aan het laatste onderzoek. Het Buurt-voor-Buurt Onderzoek bevat rapportages op zowel gemeente-, stadsdeel-, wijk- en buurtniveau. Alle uitkomsten en meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.zwolle.nl/bvb2016.

Minder overlast, meer participatie
Over de gehele linie beoordelen Zwollenaren de leefbaarheid van hun buurt met een 7,5 (2014:7,5). De beleving van de mate van verloedering, sociale overlast, verkeersoverlast en geluidsoverlast is gedaald. Meer inwoners dragen preventief zorg voor hun buurt en de inzet van bewoners op het gebied van veiligheid is toegenomen.

Ook tonen de resultaten dat de participatie stijgt. In vergelijking met het vorige onderzoek nemen meer inwoners deel aan maatschappelijke en sociale activiteiten. Meer inwoners dan in 2014 hebben een betaalde baan. De eigen woning en de voorzieningen in de buurt krijgen respectievelijk het rapportcijfer 7,9 en 7,4.

Beter maatwerk
"De uitkomst van het onderzoek geeft een goed beeld hoe inwoners over hun buurt en de stad denken", aldus burgemeester Henk Jan Meijer. "Maar wat belangrijk is, we gebruiken deze uitkomsten om samen met inwoners van Zwolle ook de komende jaren dat wat we al goed doen, te verbeteren en dat wat beter kan, aan te passen. Waar moet een tandje bijgezet worden? Wat vinden mensen nou echt waardevol in hun buurt? Hoe houden we de wijk prettig om in te wonen? Het Buurt-voor-Buurt Onderzoek helpt ons nog beter maatwerk te leveren."

Wijkdialogen
Tijdens de wijkdialogen, die in het voorjaar 2017 starten, gaat de gemeente in gesprek met wijkbewoners over de thema’s die per wijk uit het Buurt-voor-Buurt Onderzoek naar voren komen. De wijkdialoog is voor wijkbewoners dé gelegenheid om over deze onderwerpen mee te praten en om samen initiatieven van de grond te krijgen.

Initiatieven
Dit is de derde keer dat de gemeente wijkdialogen organiseert. Ook in 2013 en 2015 is dit gedaan naar aanleiding van de uitkomsten van het Buurt-voor-Buurt onderzoek. Er zijn in de tussentijd al veel verschillende bewonersinitiatieven tot stand gekomen. Via www.zwolle.nl/jijbentaandebuurt zijn verschillende voorbeelden te vinden.

 

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Nogmaals positief nieuws op WLZ.

  Menig reacties hier heeft een lage pH waarde. Gelukkig heeft de meerderheid van onze stadsgenoten geen last van overbodig maagzuur dat digitaal gedeeld moet worden.

  🙂


  ⚠️ Meld

 2. Mij is niets gevraagd.
  Tevreden is een groot woord als ik op zondagmiddag door holtenbroek fiets.
  tevredenheid als ik over de boerendansedijk fiets, jazeker


  ⚠️ Meld

 3. Ik ben zeer tevreden met Zwolle, ik ben hier een aantal jaren geleden komen wonen, verhuisd vanuit de Randstad en ik ga hier nooit meer weg. Mooie, gezellige stad, met over het algemeen leuke inwoners. Zwolle rules! 😀


  ⚠️ Meld

 4. Bericht door de klinker, op 13 december 2016 21:22
  Mij is niets gevraagd.
  Tevreden is een groot woord als ik op zondagmiddag door holtenbroek fiets.
  tevredenheid als ik over de boerendansedijk fiets, jazeker

  Het onderzoek is niet voor Berkummers, is geen Zwolle.:D:D:D


  ⚠️ Meld

Reageer