Ruimte voor de IJssel houdt Zwolle droog

Zwolle – Bij hoog water op de IJssel zal Zwolle minder snel overstromen. Woensdag werd het project Ruimte voor de Rivier afgerond. In de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden zijn nieuwe nevengeulen aangelegd en bij Westenholte is de dijk verlegd en zijn de uiterwaarden verdiept. Minister Melanie Schulz van Haegen was er speciaal voor naar Zwolle gekomen. Ze werd ontvangen op schapenmelkerij De Vreugdehoeve en verwelkomt door dijkgraaf Herman Dijk van Waterschap Drents Overijsselse Delta. In het zaaltje waar tientallen genodigden "als makke schapen" bijeen waren kon iedereen door de binnenramen naar de schapen in de schaapskooi kijken. Zelfs de scherpe geur was nog een beetje te ruiken. Minister Schulz sprak haar waardering en respect uit voor de bewoners die een offer moesten brengen voor de veiligheid van anderen.

dsc_1180.jpg 

Zij moesten wijken voor Ruimte voor de Rivier en werden verplaatst naar een plek achter de nieuwe dijk. Er waren tijdens het project wel enkele vertragingen opgetreden. "Eerst waren we koploper, maar nu zijn we een van de laatsten," aldus dijkgraaf Dijk. Niet alleen het vergunningentraject duurde langer dan verwacht, maar tijdens de uitvoering wilden de bevers niet naar een nieuwe plaats en ook moesten bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk worden gemaakt. Er zijn zelfs zeventig knotwilgen verplaatst om de steenuilen een nieuwe plek te geven. Gedeputeerde Bert Boerman benadrukte dat niet alleen de waterveiligheid is verbeterd, maar dat de uiterwaarden ook mooier zijn geworden. Wethouder Ed Anker gaf zelfs aan dat water belangrijk is voor de identiteit van Zwolle en dat Zwolle al lang niet meer met de rug naar de IJssel staat: "We moeten het water veel meer omarmen." De minister noemde de IJssel "de mooiste rivier van Nederland." Volgens een animatiefilm van het waterschap hebben we zelfs het landschap teruggekregen met zijn ruime uiterwaarden en prachtige luchten zoals die in de negentiende eeuw door IJsselschilder Jan Voerman op doek zijn gebracht.

Bij de officiële handeling, waarbij de IJssel van de minister meer ruimte kreeg draaide ze een kraan open en gaf ze op de nieuwe dijk bij de nieuwe loopbrug over de nieuwe nevengeul in de buurt van De Vreugdehoeve een startschot. Vanaf de overkant van de brug kwam er een blauwe watergolf aangerold in de vorm van een groep rennende en schreeuwende schoolkinderen in blauwe hesjes en zwaaiend met blauwe vlaggetjes. De lachende minister werd omspoeld door de schoolkinderen van basisschool De Morgenster uit Westenholte en daarmee heeft niet alleen het hoge water van de IJssel meer ruimte gekregen, maar houdt Zwolle ook langer droge voeten.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:

Reageer