Het Langhuis, programma 2017

Zwolle – Woensdag werd in Theater Goudsteeg 21 met een feestelijke presentatie het programma van kunstruimte Het Langhuis voor 2017 onthuld. Het programma bestaat uit tentoonstellingen en een uitbreiding van de activiteiten, zoals deze dit jaar zijn ingezet. Met trots stelt kunstruimte Het Langhuis dat het is gelukt toonaangevende, nieuwe kunstenaars uit heel Nederland in 2017 een podium te bieden in zeven tentoonstellingen. Daarnaast organiseert Het Langhuis culturele activiteiten in de binnenstad van Zwolle zoals poëzieroutes, kunstlezingen, workshops, vertoningen van kunstfilms, de Langhuis Talent Award en comicfestival Inktvingers. Ook hebben Zwolse ondernemers een businessclub voor Het Langhuis opgericht, waarin zij investeren in kansen voor jong kunsttalent. Het Langhuis is één van de weinige culturele instellingen in Zwolle die na de subsidiestop in 2013 niet is opgehouden, maar juist is doorgegroeid.

Kunstruimte Het Langhuis presenteert in 2017 zeven tentoonstellingen op het gebied van kunst en design. Het gaat veelal om jonge kunstenaars die opvielen met hun eindexamenwerk, en hun eerste stappen zetten om zich te presenteren aan een breder publiek. Via een selectie door de expositiecommissie van Het Langhuis zijn diverse kunstenaars uit heel Nederland geselecteerd, waaronder Ilonka Bannink, Thomas Brand, Eli Zegers, Roland Spitzer, Hilde Onis, Elmer Ipskamp en Aaltsje Venema (winnaar Langhuis Talent Award 2016).

In het werk van de exposanten spelen thema’s als openbaarmaking, grenzen en digitale fragmentatie een rol. Zo zegt kunstenaar Eli Zegers uit Deventer over zijn werk: "Ik hecht grote waarde aan het kader waarbinnen alles zich afspeelt. Door het kader, of de grens van het beeld van tevoren duidelijk te bepalen, wordt de vorm die de verf aanneemt gestuurd. Op die manier heb ik voor mijzelf een zekere beperking gecreëerd, zo ontstaat er een focus. Het gebeurt binnen het kader, een specifieke concentratie..". De Rotterdamse kunstenaar Hilde Onis onderzoekt slechte momenten en verwarrende gebeurtenissen in het leven. "Ik probeer het contrast tussen verstoring en de schijnbare pure verheerlijking van het verleden te portretteren. Mijn werk gaat over openbaarmaking, vaak zowel tragisch als humoristisch en varieert van beelden en video’s tot bewegende installatie die reageren op de kijker."

De eindexamententoonstelling van de beeldende opleidingen in Zwolle groeit gestaag door. Begin juli wordt in de binnenstad van Zwolle het werk gepresenteerd van honderden studenten. Dit jaar sluit ook het Deltion College aan, naast andere opleidingen zoals ArtEZ, Cibap en Windesheim IPO. De nadruk ligt op grafische en toegepaste kunst (productdesign, interieurvormgeving, grafische vormgeving). In een wedstrijd wordt het beste eindexamenwerk van Zwolle gekozen door publiek en vakjury in verschillende categorieën en beloond met een aanmoedingsprijs, exposure en begeleiding. Het Langhuis exposeert in de zomer de winnaars.

Om bezoekers beter te bedienen gaat Het Langhuis de openingstijden in 2017 verder verruimen. In 2016 is de woensdag erbij gekomen, dit jaar zal Het Langhuis ook open zijn op dinsdag van 13:30-17:00 uur. De ambitie van het bestuur is de openingstijden uiteindelijk volledig synchroon te laten lopen met de Zwolse musea. De openingstijden van Het Langhuis zijn vanaf 2017 van dinsdag t/m zondag van 13:30-17:00 uur.

Ze zoeken nog een aantal nieuwe medewerkers, waaronder suppoosten. Kijk voor meer informatie op www.langhuis.nl.

Directeur Arnold Bouman van het Zwolse recruitmentbureau Storm in Recruitment heeft het initiatief genomen om Zwolse ondernemers bij elkaar te brengen om een businessclub te starten rond Het Langhuis. De ondernemers vinden dat Zwolle gebaat is bij een plek waar verrassende kunst te zien is en jong talent gestimuleerd wordt. Veel ondernemers reageerden positief op de eerste bijeenkomst met een diner bij toprestaurant ’t Pestengasthuijs. Tijdens deze avond hebben tien ondernemers zich gecommitteerd aan de nieuwe businessclub. Onder andere de directeuren Jonathan Schagen (Schagen Groep), Erik van Scheijndel (19HetAtelier) en Drieuwes de Jongh (Dommerholt Advocaten) steunen de ambities van Het Langhuis. Op dit moment wordt nagedacht over een verdere invulling van deze samenwerking.

Naast tentoonstellingen worden in 2017 ook poëzieroutes georganiseerd in samenwerking met Waanders In de Broeren, vertoningen van kunstdocumentaires, lezingen en diverse workshops voor scholen en particulieren. In samenwerking met het collectief Zwoell zullen in het nieuwe jaar verschillende kunstfeesten worden georganiseerd in Het Langhuis onder het label ‘Tof Lof’. Een combinatie tussen moderne muziek (deephouse, disco, hiphop, funk) en kunst. De eerste editie vindt plaats tijdens Koningsdag.

Houd de agenda van Het Langhuis in de gaten voor meer informatie over de tentoonstellingen en activiteiten.

Artikel delen:

Reageer