Badhuiswal krijgt nieuwe bomen

De Badhuiswal krijgt een aantal nieuwe bomen. Vrijdag 30 november zal wethouder Groen Hennie Kenkhuis samen met de ex-wethouder Groen Peter Pot de Badhuiswal een boom planten en een bijzonder bankje onthullen.

Op 18 januari 2007 woedde er een zware storm over Zwolle. Er zijn toen zo´n 300 bomen omgewaaid. De meest prominente boom was een oude plataan op de Badhuiswal. Het was een reus van 150 jaar oud die over het plantsoen, de paden en de gracht is gevallen. De totale stam is naar houtbewerker Edward Otten gebracht die van het onderste gedeelte van de stam een zitbank heeft gemaakt. De bank zal na de onthulling op de Badhuiswal geplaatst worden op de uiterste hoek van de Potgietersingel met uitzicht op de fontein en Stationsweg. Het is niet de eerste keer dat de heer Otten oud hout nieuw leven in blaast. Afgelopen zomer heeft hij van een oude beuk een ‘leestroon’ en twee banken gemaakt, ook aan de Potgietersingel. Edward Otten noemt de nieuwe, ronde bank ‘een droombank’. De Potgietersingel wordt op deze manier een ‘natuurlijke kunstroute’, oude bomen krijgen een nieuw leven.

Op de plek van de oude plataan zullen de heren Kenkhuis en Pot een nieuwe plataan planten. De heer Pot is hierbij aanwezig omdat het de laatste boom is die hergeplant wordt na de storm. De nieuwe plataan heeft al een forse maat: 8 m hoog en 3.5 m breed.

Volgende week donderdag wordt nog een bijzondere boom op de Badhuiswal geplant: een Paulownia. Er staat in Zwolle nog nergens een Paulownia. Het is een boom die vorstgevoelig is in de jeugd en na de plant veel bescherming nodig heeft. Het is een drie-stammige boom met opvallend groot blad en paarslila bloemen in mei vòòr de bladontwikkeling. Hij komt onder aan het talud te staan, in de luwte. Een bijzondere boom op een bijzondere plek.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. De bank zal na de onthulling op de Badhuiswal geplaatst worden op de uiterste hoek van de Potgietersingel met uitzicht op de fontein en Stationsweg.

    Hotspotje…. 😛

Reageer