GL : Stadsdebat over toekomst duurzame energie

Zwolle – Maandag vraagt de GroenLinks fractie het college van B&W om het debat over duurzame energie het komend halfjaar mét de stad en mét de raad te gaan voeren. Tot dusver schuift het college deze hete aardappel voor zich uit. Intussen ligt er wel al een initiatief van een bedrijf, onderwijsinstelling en een lokaal energie-initiatief, om enkele windmolens op industrieterrein Voorst te plaatsen. De klimaatverandering vraagt om een fundamentele aanpassing van onze energievoorziening, ook in Zwolle. GroenLinks raadslid Remko de Paus: "Het college moet, vanuit de lokale en landelijke klimaatdoelen, nu eindelijk concreet laten zien wat dat betekent."

De Paus: "Zwolle wil klimaatneutraal worden, dat wil zeggen dat er straks net zoveel energie wordt opgewekt in Zwolle, als er wordt gebruikt. Dan is het heel simpel: we weten hoe veel energie er nu gebruikt wordt. Per windmolen, zonnepaneel en voor alle andere vormen van duurzame energie kun je berekenen hoeveel energie het oplevert. Daar rolt dan vanzelf een aantal mogelijkheden uit hoe je alle benodigde energie duurzaam kunt opwekken, en in welke combinaties van hoeveelheden zonnepanelen windmolens, aardwarmte en andere nieuwe vormen van opwekking je dan nodig hebt."

"Zwolle is een initiatiefrijke stad, als we weten welke mix van duurzame energievormen in welke hoeveelheid nodig is, komen de initiatieven vanzelf. Dan snapt ook iedereen waarom we daar mee bezig zijn in Zwolle. Wij willen komend voorjaar daarom een stadsgesprek over de voor Zwolle ideale mix van duurzame energie", aldus De Paus. GroenLinks kiest daarmee een andere weg dan Swollwacht, die partij stelde voor het gesprek over het windmoleninitiatief op Voorst in de ijskast zetten tot na de verkiezingen. "Een onbegrijpelijke actie", vindt De Paus, "we hebben eind oktober heldere afspraken met elkaar gemaakt over hoe we verder gaan met dit initiatief. Door deze lijn nu te willen doorkruisen, zet je de geloofwaardigheid van de politiek op het spel. De terechte vraag die de gemeenteraad toen wel stelde is welke mix van duurzame energie tot het vereiste resultaat leidt. Daar had het college binnen twee maanden een plan voor klaar moeten hebben, maar wij helpen hen daarbij natuurlijk graag op weg."

Maandagavond 19 december zal de gemeenteraad van Zwolle zich uitspreken over de motie van Swollwacht (voor een stadsbedat of er in Zwolle "hoge windmolens of andere vergelijkbare hoge masten geplaatst mogen worden") en GroenLinks.

Artikel delen:
Reacties 25
 1. …iets meer overkoepeld denken zou mooi zijn;

  energie besparen en opwekken gaat tot op heden altijd met een gefragmenteerde aanpak…

  …dus alle panden van Zwolle inzetten voor zonnestroom dus niet alleen de gemeentelijke panden en energiebesparende maatregelen ook gewoon op ieder pand. Wees dan creatief in financieringsvorm of terugbetalingsvormen.  ⚠️ Meld

 2. Duurzame energie zal nooit van de grond komen zolang de prijs van grijze energie kunstmatig laag gehouden wordt. Dat is natuurlijk niet iets waar de gemeente makkelijk iets aan kan doen, maar ze moet er wel rekening mee houden.


  ⚠️ Meld

 3. Ik hoorde vanmorgen op BNN newsradio tot mijn schrik dat Euro politici
  al jaren lang meewerken met de auto industrie, als het gaat om het
  verdoezelen en mis-informeren over wat er mis is met je auto.
  Als het gaat om in hoeverre je voertuig ‘groen’ is.

  Ik had een lang verhaal in gedachten, wellicht is m’n samenvatting beter. Klote Zooi!

  Met een glimlach natuurlijk, je weet dat je genaaid wordt:)
  Geniet ervan.  ⚠️ Meld

 4. Of mijn auto wel of niet groen is boeit me helemaal niks. Auto’s worden met de jaren schoner en schoner, oude auto’s verdwijnen dus langzaam verdwijnen de vervuilers.


  ⚠️ Meld

 5. En hoeveel subsidie krijgt Scania? Waarschijnlijk zo’n euro 30,000 per mast per jaar! Waarom stoppen ze dat geld niet in molens voor op de Noordzee? Een half jaar geleden kon ik het niet geloven: 7,27 cent voor stroom van windmolens in de Noordzee. Een record; zo goedkoop, dat leek eigenlijk niet mogelijk. Maar nu is er nog een kwart van de prijs af gegaan en blijkt de Noordzee toch echt het Dubai van de windmolens.
  Ik viel bijna van mijn stoel toen maandag bekend werd voor welk bedrag Shell, Eneco, Van Oord en Mitsubishi met hun nog te bouwen windmolenparken Borssel III en IV een kiloWattuur aan stroom willen gaan leveren: 5,45 cent. Nog weer bijna twee cent goedkoper dan wat Dong Energy bij Borssele I en II genoeg vond, en dat was in juli al een verbijsterend nieuw laagterecord.

  Van je stoel vallen is een goede aanleiding om meteen te gaan bloggen. Maar in dit geval wilde ik de kat even uit de boom kijken. Zien of er geen addertjes onder het gras zaten. Even zeker weten dat er geen verbloemende formuleringen in de teksten zaten verstopt.

  Ik heb na twee dagen nog niets van dat al gevonden. Het is gewoon 5,45 cent.

  Daarmee is Noordzeestroom nog maar 1 cent duurder dan de gemiddelde groothandelsprijs van vorig jaar. Terwijl een jaar geleden nog werd gemikt op maximaal 12 cent per kWh en dus 7,5 cent boven de groothandelsprijs. Omdat de subsidie die het rijk verstrekt het verschil is tussen de groothandelsprijs (min een klein beetje) en wat de leveranciers (Dong en Shell/Eneco) vragen, keldert die subsidie dus van die 7,5 naar pakweg 1 cent per kWh. Als de stroomprijzen vanaf 2020 wat gaan stijgen, zoals wordt verwacht, is snel al helemaal geen subsidie meer nodig.

  Als de prijsdaling van Noordzee-molens nog een beetje doorzet, kunnen de windmolenparken die vanaf volgend jaar geveild gaan worden, al helemaal zonder subsidie draaien. Het idee zou vorig jaar nog als een onmogelijk wonder zijn weggelachen, maar kennelijk zijn wonderen toch mogelijk. Minister Kamp van Economische Zaken had eerst 8 miljard uitgetrokken voor de subsidie aan alle windparken samen. De teller staat nu op 1,1 miljard voor Dong en 0,3 miljard voor Shell/Eneco. En daar blijft het dus wellicht bij.

  In Dubai is de prijs van zonnestroom in een jaar gehalveerd. In de Noordzee is dat met windenergie nu ook gebeurd. Ik moet er maar aan wennen: de Noordzee is toch echt het Dubai van de windenergie.

  En die 3 of 5 molens in Zwolle zijn dus volkomen overbodig!


  ⚠️ Meld

 6. Helemaal mee eens, Kees Jan! Die paar windmolendjes zijn symbool politiek. Midden op het IJsselmeer kunnen ook nog wel een paar van die molens staan, die zijn niemand tot last.

  Wil men in Zwolle groen bezig zijn, begint men met het uitfaseren/ verminderen van gasgestookte (nieuwbouw) woningen. Electrische energie loopt inmiddels al. Het uitfaseren van gas komt eraan, waarom daar nu al niet op voor sorteren?


  ⚠️ Meld

 7. Ik heb zojuist de website van de actiegroep tegen windmolens een bekeken en ik ben me rot geschrokken. https://tegenwindvoorst.nl/
  Het zijn allemaal lokaties in de nabijheid van woonhuizen. Waarvoor?? Ik krijg steeds meer de indruk dat onze locale politici slechts bezig zijn met het doordrukken van gezichtsbepalende en overlastgevende bouwwerken, tegen elke prijs. Waarom? Is het nodig of heeft men een persoonlijke agenda? Wil men met de windmolens misschien de aanvliegvliegroute naar Lelystad veranderen? Men vergeet de burger mee te nemen in het grote plaatje.

  Het is juist de kunst om groen bezig te zijn waar de omgeving/ de Zwolsche burger geen last van heeft, maar juist profijt van heeft. Een zonne energie park op een locatie waar men niet gaat bouwen of op de daken. Geeft geen overlast en je bent toch groen bezig. Windmolens zijn horizonvervuilend, geven geluidsoverlast en brengen een risico met zich mee. Dit zijn geen apparaten die je in een bewoonde omgeving plaatst. De zee of het IJsselmeer zijn uitstekende locaties, en zijn dan niemand tot last.

  Ik constateer dat de huidige coalitie enkel on doordachte, overlast gevende initiatieven aan het initiëren is en dat de belangrijke zaken blijven liggen. Laat de verkiezingen maar komen. Zwolle moet bevrijdt worden…


  ⚠️ Meld

 8. Kennelijk moet iedereen nog een beetje bij komen van de mokerslag, het gaat in totaal om 43 Mega windmolens. Voorst is slechts het begin en een test locatie? Heel gauw stoppen dit initiatief.

  Iets off topic, heb ik het goed dat dit initiatief van Ed Anker, de CU wethouder komt?


  ⚠️ Meld

 9. Windmolens tamelijk vlak bij woonwijken lijkt me eerlijk gezegd een tamelijk verknipt plan.

  Zonnepanelen op woningen stimuleren (met echt geld) lijkt me een veel beter plan.


  ⚠️ Meld

 10. Op zich niks Bertus, behalve dat de gemeente een onnodige en ongewilde mast er door heeft gedrukt. Ik hoop dat Westenholte hetzelfde bespaard blijft.


  ⚠️ Meld

 11. Vind dit doorgeslagen GL-geneuzel ook hét grote nadeel van de heersende Jesse Klaver-manie. Ok, ’t lijkt een sympathieke gozer en verder? Keuze zat op links 8)


  ⚠️ Meld

 12. Inhoudelijk ben ik het ronduit met hem oneens. Maar Jesse is idd een sympahieke gozer die duidelijk is in wat’ie wil. Daarvan zijn er te weinig in de politiek. Gedraai, liegen en bedriegen is schering en inslag bij vele anderen! Wat dat betreft is Jesse een verademing.


  ⚠️ Meld

 13. Weet echter niet of men Jesse wel aansprekend mag vinden van Geert. Jesse schijnt namelijk een paar druppels Marokkaans bloed in zich te hebben. Zoals Geert de alom gerespecteerde mevr. Arib ook om “iets met bloed” ongeschikt verklaarde. Tja, soms is het lastig; meestal is het makkelijk als er voor je gedacht en getwittert wordt.


  ⚠️ Meld

 14. Geert geen problemen met Marokkanen die zich fatsoenlijk gedragen en onze regels, normen en waarden respecteren. En Jesse lijkt me wat dat betreft een prima voorbeeld! Wat betreft Arib: een Marokkaanse moslima als kamervoorzitter is gezien de gebeurtenissen van de laatste jaren een gotspe. Pure linkse symboolpolitiek van een splinterpartij.


  ⚠️ Meld

 15. Wel mooi dat Graus Arib zo uitgebreid complimenteerde.

  Ontopic: weer een stadsdebat. Wat is de waarde van de uitkomst? Doe mij maar; “Niet lullen maar poetsen”.


  ⚠️ Meld

 16. Aboutaleb is een typische PvdA’er. Veel praatjes en heel, heel weinig daden. Bijdehand roepen dat je maar op moet rotten als het je hier niet bevalt terwijl de mocro-terreur in z’n eigen stad de spuigaten uitloopt. Om nog maar te zwijgen van dat egotrippende jankverhaal na de aanslagen in Parijs, ik geneer me op zo’n moment om Hollander te zijn.


  ⚠️ Meld

 17. Maar idd on topic: een stadsdebat over duurzame energie heeft alleen zin als het tot concrete maatregelen leidt. Anders is het zo’n typisch D66-PvdA ballonnetje wat een hoop tijd en aandacht kost maar niets oplevert. Praten om het praten.


  ⚠️ Meld

 18. Hoopte ik je eindelijk eens een “eens” mee te geven Ed; vond jij het weer nodig om te beledigen.

  Ik beledig niet. Ik constateer feiten en vorm een mening. Die verwoord ik vervolgens. Of het beledigend is? Dat ligt aan de betekenis die je er zelf aan geeft, moet je niet bij mij neerleggen.

  Maar het goede nieuws: we zijn het wel eens over Jesse, Dick;)!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.