Sporten op kunstgras met rubberkorrels veilig

Zwolle – De gemeente Zwolle ziet geen reden om niet te sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels. Uit het onderzoek van het RIVM dat vandaag gepresenteerd werd blijkt dat de gezondheidsrisico’s vrijwel verwaarloosbaar zijn en het verantwoord is te spelen op deze velden.

Begin oktober ontstond na een uitzending van Zembla onrust over de mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberkorrels die veel gebruikt worden in kunstgrasvelden.  Minister Schippers vroeg daarom het RIVM nader onderzoek te doen naar de risico’s voor de gezondheid van sporters en daarover advies te geven.

Het RIVM presenteerde vandaag de uitkomsten van het onderzoek. Dat bevestigt dat er schadelijke stoffen aanwezig zijn in de rubberkorrels. Volgens het RIVM komen die echter in zulke lage hoeveelheden vrij dat de schadelijke effecten op de gezondheid van de sporters praktisch verwaarloosbaar zijn. Dat betekent dat het verantwoord is te sporten op deze velden. Het RIVM adviseert wel om de norm voor schadelijke stoffen in het rubbergranulaat bij te stellen in de richting van de normen die gelden voor consumentenproducten.

De gemeente ziet in de uitkomsten geen aanleiding om op korte termijn over te gaan tot vervanging van de rubberkorrels. Wethouder René de Heer: "We zijn blij met het advies van het RIVM. Vanzelfsprekend hebben we de betreffende sportverenigingen daarover direct geïnformeerd. We gaan nu de uitkomsten van het onderzoek goed bekijken en in overleg met de clubs bepalen of er reden is om de geplande vervanging van kunstgrasvelden aan te passen. Er is geen reden om daar nu versneld een besluit over te nemen."

In Zwolle zijn er slechts enkele kunstgrasvelden met rubberkorrels ingestrooid. De meeste kunstgrasvelden in Zwolle zijn voorzien van kunststof infill (TPE). Rubberkorrels zijn toegepast op één van de velden bij SVI en op het kunstgrasveld voor voetbal op sportpark het Hoge Laar. Daarnaast hebben vv Berkum en voetbalvereniging Wijthmen hun oefenhoeken zelf voorzien van kunstgras ingestrooid met rubberkorrels. De Zwolse kunstgrasvelden voor hockey en korfbal zijn met zand ingestrooid en bevatten dus geen rubberkorrels.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

20 gedachten over “Sporten op kunstgras met rubberkorrels veilig”

  1. Nouja, de sport die ik doe is niet op kunstgras 🙂
    Daarbij zijn de risico’s ook ‘vrijwel verwaarloosbaar’.

    Als een overheidsinstantie na heel erg veel menings verschillen
    uit de bus komt met ‘bijna geen risico’…

    Zorg dat je een uitvaartverzekering hebt die bij je past.

  2. Blijft vaag dat de hel Nederland in rep en roer is door een uitzending met veelal aannames en mogelijke gevolgen. Zolang je ze niet opeet, lijkt me het risico verwaarloosbaar, maar ook dat is net zo goed een aanname besef ik.
    Wat ik mij afvraag is hoe schadelijk rubbertegels dan zijn, maar ook het fietsen langs de Ceintuurbaan. Immers slijten autobanden en die rubberdeeltjes vliegen alle kanten op.
    Er wordt dus alleen de nadruk op velden gelegd, terwijl het product veel vaker in het dagelijks leven voorkomt dan alleen bij kunstgrasvelden.

  3. Wat ik niet begrijp, is dat iedereen zich zorgen maakt over het kunstgras,
    maar niemand over de zachte tegels bij speeltuinen die van het zelfde materiaal is gemaakt, en voor kleuters die het binnen krijgen wel erg schadelijk is.
    Voor mensen die gelijk beginnen over , kom met cijfers en bewijzen. (GOOGLE)
    Waarom is dit niet veel actueler dan rubber waar je alleen over loopt of rent.
    Oja voor de kinderlozen hier, kinderen zien geen gevaar.

  4. Ga ik per ongelijk aan de reactie van Passant voorbij.
    De autobanden zijn het bekende gevaarlijke fijnstof waardoor er geen huizen meer dichter dan 100 meter van een snelweg gebouwd mogen worden.

  5. VVD, @ henk1958, op 20 december 2016 20:12, wil dus dat er meer
    ‘bekende gevaarlijke fijnstof’ geproduceert wordt….immers “meer asfalt” >:(

    En er moet meer geld besteed worden aan

    geen huizen meer dichter dan 100 meter van een snelweg gebouwd mogen worden.

    Andere/duurdere/onmogelijker/kleinere locaties moeten worden gezocht.

    Zijn we lekker mee, met die ego-partij.

    Ontopic…ook uit het 20:00 Journaal bleek dat het gevaar voorbij is. Zo goed als, want bijvoorbeeld een AFC blijft er mee worstelen.

  6. Er zitten dus wel kankerverwekkende stoffen in, maar zolang ze niet vrij komen is er niks aan de hand… Lijkt wel heel erg veel op de sprookjes die ze een paar decennia geleden over asbest vertelden. Ondertussen levert dat ons 1000 doden per jaar en torenhoge kosten bij gebouwrenovaties op. Ben benieuwd hoe we hier over 40 jaar op terugkijken.

  7. Die Ego partij is weg naar Maart 2017.
    Het knip en plak werk van master Dick ging mij niet goed af, er miste nog al wat info.
    Maar inderdaad Dick waar ligt het echte gevaar?
    Het nieuwe stukje Veerallee tegen de oprit naar Meppel kan niet ongezonder denk ik.
    En materiaal maar kleuters op kruipen lijkt mij iets waar je aandacht aan besteed.

    😮

  8. En in het journaal zegt de dame van RIVM dat dit nu uitgezocht is, maar dat velden waar de korrels vervangen zijn niet per definitie veilig zijn.
    Kurk en kokos infill zijn nooit getest, dus risico is hier nog niet bekend.
    Zal dus nog wel een onderzoekje gaan volgen.

  9. “Het RIVM adviseert wel om de norm voor schadelijke stoffen in het rubbergranulaat bij te stellen in de richting van de normen die gelden voor consumentenproducten.”

    M.a.w. wat er nu ligt aan kunstgras op de Nederlandse velden is en kan wel degelijk schadelijk zijn voor consumenten.

  10. Zo lees ik het niet Steven.
    Er zit inderdaad een bepaalde hoeveelheid schadelijke stoffen in die in zéér beperkte mate vrijkomt.
    Er zijn normen voor gebruik in de industrie en voor gebruik in consumentenproducten. De normering voor consumentengebruik is strenger dan die binnen industriële toepassingen.
    RIVM wil nu dat de korrels voldoen aan de norm voor consumentengebruik. Het granulaat valt ruim binnen deze norm overigens, is niet eens een grensgeval met die “nieuwe” norm, maar beschermt burgers wel tegen toekomstige producten die op velden uitgestrooid worden (rubber of wat dan ook). Is natuurlijk raar dat dit ondere de andere norm viel, terwijl velen ermee in aanraking komen.
    In de industrie worden namelijk andere voorzorgsmaatregelen genomen (beschermende kleding, etc) waardoor de norm anders kan zijn.

    Dat er schadelijk stoffen in dit granulaat zitten spreekt volgens mij voor zich, maar dit geldt net zo goed voor plastic, kunstof, ed. Gaat erom hoeveel van die stoffen in de lucht komen bij gebruik ervan.

    Dus is het schadelijk? Wellicht, maar niet meer dan alle andere reeds normaal gevonden gebruiksartikelen. Althans, dat is mijn interpratie van het onderzoek.

  11. @Passant

    RIVM wil nu dat de korrels voldoen aan de norm voor consumentengebruik. Het granulaat valt ruim binnen deze norm overigens, is niet eens een grensgeval met die “nieuwe” norm,

    Zie http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Milieu_Leefomgeving/Alle_veelgestelde_vragen_over_Rubbergranulaat#Normering vraag en antwoord 41:

    41. Voldoet het rubbergranulaat aan de geldende norm?

    Ja. De concentraties stoffen in rubbergranulaat voldoen aan de algemene Europese normen voor mengsels van stoffen. Als de normen voor consumentenproducten of speelgoed van toepassing zouden zijn op rubbergranulaat dan zou een groot deel van de monsters vanwege de concentratie PAK??s niet voldoen aan deze normen.

  12. @Pieterg, Hartelijk dank voor deze link! Dit geeft een ander beeld dan ik schetste; Mijn beeld op basis van mij aangereikte informatie die blijkbaar niet juist is.
    Excuses dus als men mijn reactie dus als waarheid heeft geïnterpreteerd.
    Wel raar dat het dus niet voldoet aan die eis, maar dat het wel veilig is. De vraag is in welke mate de PAK’s uit de korrels kunnen ontsnappen en in hoeverre dit dan schadelijk is. De dame in het filmpje (zelfde site) is stellig dat er uitgebreid onderzoek gedaan is naar alle risico’s. Ik ben geneigd deze instantie daarin te geloven. Zij hebben er immers voor geleerd en zijn onafhankelijk.
    Gezien de normering ben ik echter wel enigszins geschrokken dat het dus niet voldoet aan de consumentennormering.
    Kortom, dit dossier zal nog wel doorsluimeren en ik moet me sterk vergissen als er over 10 jaar nog velden met dit rubbergranulaat aangelegd worden.

  13. De KNVB had destijds al voorop moeten liggen m.b.t. onderzoeken over eventuele schadelijkheid van rubber op kunstgrasvelden. Maar nee, dit eliteclubje is enkel en alleen maar bezig met elkaar functies toe te bedelen en is uit op persoonlijk financieel gewin. Verder neemt dit clubje geen enkele verantwoordelijkheid.

Reacties zijn gesloten.