Zwollenaar in actie voor Natuurmonumenten

Zwolle – Jan Roddenhof is 81 jaar, maar stil zitten is er nog lang niet bij. Bijna elke werkdag rijdt de Zwollenaar naar het beheerkantoor van Natuurmonumenten aan de Ronduite. Daar neemt hij alle voorkomende klussen voor zijn rekening. "Of het werk thuis niet blijft liggen? Ach, dan neem ik gewoon even een vrije dag op", glimlacht Roddenhof.

_mg_0612.jpg 

Bijna veertien jaar geleden kwam de Zwollenaar bij Natuurmonumenten terecht, op voorspraak van zijn buurman Tim Krooneman die ook vrijwilligerswerk voor de organisatie verricht. "Eerst zat ik veel in het buitenwerk, zoals de eendenkooi en het terrein rond het Bezoekerscentrum opknappen. Net toen ik dat een beetje gezien had, hielp ik vrijwilliger Albert Krul een dagje mee met wat timmerwerk. ‘Je kunt me altijd wel helpen…’, zei hij. Nou, dat heb ik gedaan."

Dat is het understatement van het jaar zo ongeveer. Roddenhof verrichtte bakken met werk voor het onlangs gesloten regiokantoor aan de Zwolse Emmalaan en aan de Ronduite. "In Zwolle heb ik onder meer een fietsenstalling en een nieuwe kelder gemaakt. Er was altijd wat te doen. Ik vond het heel jammer dat het kantoor dicht ging, maar gelukkig kon ik meer doen aan de Ronduite. Van het groenonderhoud tot planken zagen", vertelt Roddenhof.

Hij heeft ook de werkplaats flink onder handen genomen. "Alle spullen die meegaan naar evenementen staan nu bijvoorbeeld allemaal bij elkaar. Vroeger stonden die op een plek waar steeds machines voor stonden. Niet handig. Ook de gereedschappen hangen nu netjes bij elkaar", laat de Zwollenaar zien in de ruimte. Hij opent een grote deur en stuit op een stapel eiken planken. "Die moeten ook nog naar binnen…", klink het droogjes.

Bij Natuurmonumenten is Roddenhof zo ongeveer aan een tweede loopbaan begonnen. Zijn eerste zag er totaal anders uit. "Ik was centralist voor de beveiliging van bijvoorbeeld banken. In tegenstelling tot nu geen werk met mijn handen dus. Wel kwam ik veel in de natuur, lekker wandelen en fietsen met mijn vrouw. Toen die vijf jaar geleden overleed, zat ik alleen thuis en dat is niets voor mij. Toen ben ik dit werk gaan uitbreiden."

Zeker vier dagen in de week rijdt Roddenhof nu naar De Wieden. "Meestal ben ik hier tussen 09.30 en 10.00 uur en dan ga ik door tot 16.30 uur. Ik vind het prachtig werk om te doen. Zo lang het kan, ga ik er mee door", zegt de Zwollenaar, die in zijn woning in de Aa-Landen ook nog veel meubelen van steigerhout maakt. Van stil zitten houdt Jan Roddenhof immers niet.

Artikel delen:

Reageer