Geen woning, wel een baan en fietsdroom

Zwolle – ‘Hoe zou jij willen vieren dat je een betaalde baan hebt? ‘ Die uitdaging werd een deelnemer van Zwolle Actief een aantal weken geleden gegeven. Als de deelnemer zijn droom vertelt dan ziet hij zichzelf weer fietstochten maken en mogelijk over een tijdje de Elfstedentocht fietsen. Het liefst start hij aan het begin van het nieuwe wielerseizoen weer op zijn eigen racefiets.

Zwolle Actief werkt met mensen die tijdelijk geen woning hebben. Dagelijks zijn zij bezig om er voor te zorgen dat mensen niet doelloos op straat hoeven rond te lopen. Dit doen zij door tijd met hen door te brengen en hen te ondersteunen in een zinvolle daginvulling. De deelnemer wil liever nog niet met naam genoemd worden. Hij geeft aan niet geassocieerd te willen worden met de daklozenopvang. ‘Als je eenmaal die stempel hebt dan raak je die niet meer kwijt en dan gaan mensen anders met je om’. Mocht hij een woning hebben dan heeft hij er geen probleem mee. ‘Dan zien mensen mij weer als mens, als persoon’.

‘Fietsen was en is altijd mijn grote passie’ vertelt de man. Het ontstrest hem en hij zit lekkerder in zijn vel. Hij vertelt dat hij in het verleden veel heeft gefietst en kan hier veel verhalen over vertellen. Om er voor te zorgen dat hij weer kan fietsen wil hij de komende maanden 1000 euro ophalen, hij krijgt hierbij hulp van Zwolle Actief. Om dit geld op te halen gaat hij zijn verhaal vertellen op verschillende plekken en ondernemers vragen om hem te sponsoren. Inmiddels zijn er heel wat Zwolse ondernemers zoals Fietsenspecialist Stappenbelt, Gewoon Appeltaart, Scholten Uitgeverij, Fietstaxi Zwolle, Huurbootzwolle, Macs Moves, Preszent, Novon en Expertise centrum Bijzonder Ondernemen, die hem voor 50 of 100 euro steunen. Het is hartverwarmend dat er zoveel mensen mee willen doen. De ondernemers zien als tegenprestatie hun logo terug op de racefiets. Het plan is dat in februari 2017 de droom gerealiseerd is en de fiets gepresenteerd kan worden.

Zwolle Actief vindt het belangrijk om successen te vieren en momenten te markeren. Arend Jan verteld dat hij trots is op deze man. ‘Het vraagt enorm veel innerlijke kracht om een betaalde baan te vinden en te behouden, als je tijdelijk geen eigen woning hebt.’ Zwolle Actief wil deelnemers stimuleren, onder andere door hen uit te dagen. Door te dromen ontstaat er beweging van binnenuit het hart. Als een droom dan daadwerkelijk gerealiseerd wordt ontstaat er vertrouwen. Het vertrouwen in henzelf, de ander en in de samenleving. Wil jij ook meedoen, stuur dan een reactie naar arendjan@zwolleactief.nl.

Artikel delen:
Reacties 25
 1. Asielzoekers mogen helemaal niet eerst. Asielzoekers zijn ook dakloos. Een AZC is net zo min een woning als de Herberg.

  (Asielzoekers, weg met ons: alle ingrediënten zijn weer aanwezig. Merkwaardig toch dat mensen die nooit enige belangstelling hebben voor daklozen, opeens vol medeleven zijn als ze daarmee hun stokpaardjes kunnen berijden.)


  ⚠️ Meld

 2. In Zwolle zijn zeven opvangadressen waar een dakloze uit kan kiezen. Asielzoekers hebben niets te kiezen; die moeten naar het AZC dat hen is aangewezen.

  In Zwolle kunnen daklozen reageren op de spoedmodule. Daar staan verschillende woningen in waar ze uit kunnen kiezen. Asielzoekers hebben niets te kiezen; die moeten de woning accepteren die hen is aangewezen.

  Linksom of rechtsom, ook asielzoekers moeten gehuisvest worden. Dat de gemeente daar een aantal woningen voor reserveert, betekent nog niet dat asielzoekers een soort voorkeursbehandeling krijgen.

  Ik vind dit een zwetsverhaal. Hoezo, asielzoekers hebben niets te kiezen??? Die hebben juist heel, heel veel te kiezen. Om te beginnen kunnen ze ook in het ‘onveilige’ land blijven. Scheelt weer als je er later op vakantie naar toe gaat. Daarnaast komen ze eerst HEEL veel andere landen tegen, voordat ze hier aankomen. Daar kunnen ze ook blijven. Ze kiezen heel bewust voor ons land. En dan houden de privileges wat mij betreft ook op. Je hebt als asielzoeker namelijk ten allen tijde de mogelijkheid om weg te gaan als het je niet bevalt. Je hebt nooit ergens aan bijgedragen hier dus wees blij dat je ?berhaupt woonruimte krijgt.

  Trouwens, Riet Pluim wekt sterk de indruk een alter-ego van Dame te zijn. Dat verklaart een hoop.


  ⚠️ Meld

 3. Jeetje Eddie, wel een puntje, ‘Daarnaast komen ze eerst HEEL veel andere landen tegen,
  voordat ze hier aankomen. Daar kunnen ze ook blijven’.

  Voordat ze zelfs van plan zijn dat bootje te pakken moeten we al geregeld hebben dat ze niet van plan zijn dat gammele bootje te pakken met ’t gezin. Denk ik.
  Meer Drones om de veiligheid aan de andere kant van de middelandse
  zee te regelen?

  ’t stoort me weinig als volwassen mensen die de kans wagen ’t niet halen, maar kinderen die verzuipen, zie ik echt niet graag.
  En die klojo’s nemen de kinders wel mee op ’t bootje. Kan toch niet mogen/kunnen gebeuren?

  En wat betreft je schrijft over RietPluim, weet ik niet. Wel altijd
  blij met de inzichten van Allen.  ⚠️ Meld

 4. Eddie038 eens met je Rietpluim is het alter_ego van Dame, dezelfde gedachten had ik ook al. Zielige mensen wat mij betreft. Heel stoer om te zeggen ik reageer niet op dit Log en dan onder een andere naam doorgaan. Trollen heet dat. Wat mij betreft, blij dat het AZC hier in Zwolle niet is door gegaan. Nu gaat de aandacht tenminste naar de eigen inwoners deze kerst.


  ⚠️ Meld

 5. Zo makkelijk om deze link te leggen. Klinkt ook populair. En ja, ook ik ben gevoelig voor het oplossen van de problemen van daklozen en hou niet van onderscheid.
  Toch moet je ook rekening houden met de oorzaken. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die door externe factoren dakloos geworden zijn. Die moeten geholpen worden, maar dat vraagt ook wat van de dakloze. Huis, basisinkomen, helpen naar werk, zijn prioriteiten om het leven op de rit te krijgen. Er zijn ook dakozen die door eigen schuld in die situatie zitten. Drank, drugs, gokverslaving. Deze problemen zullen eerst opgelost moeten worden, alvorens huis en inkomen toe te schuiven. Daar moet een dakloze dan wél voor openstaan. Verplicht opnemen in een kliniek kan in veel gevallen niet. Voor deze groep loopt de vergelijking dus volledig mank.

  Wat betreft vluchtelingen hoop ik dat de heren en dames de beelden van Alleppo gezien hebben. Dáár vlucht men voor. En Alleppo is het beruchtje topje van de ijsberg, maar ja lekker ver weg. 12 doden in Berlijn, daar zoomen we op in. Terecht dat we daar aandacht aan schenken, maar de tienduizenden doden in Syrië ervaren we met het bord op schoot als Collateral Damage. Gelukkig is de stroom vluchtelingen bij lange na niet de verwachte stroom geworden en worden mensen steeds vaker in de regio geholpen. Echter worden er ook mensen verdeeld over Europa. Dus de keus dat ze in andere landen hadden kunnen blijven, gaat zeker niet altijd op.
  En ja, de groep binnen asielzoekers die het verpesten voor de échte vluchtelingen (degene die je van mij inderdaad best mag duiden als gelukzoeker) die moeten keihard aangepakt worden. Zo spoedig mogelijk retour afzender.
  Los van de asielzoeker discussie, gaat dat op voor alle rotte appels in welke groep dan ook. Denk dan aan rellende hooligans, bijstandfraudeurs, graaiende bankiers, etc. etc.
  Als we de rotte appels uit ALLE groepen kunnen aanpakken, wordt Nederland een nog mooier land om in te wonen voor ALLE groepen mensen.


  ⚠️ Meld

 6. Eddie, een woning is geen privilege.

  Wel als je’m ingericht en al aangeboden krijgt zonder dat je een tegenprestatie hoeft te leveren.  ⚠️ Meld

 7. @Passant,
  Dank voor je uitgebreide reaktie.

  Op gebied van ‘praktische ethiek’ erg verhelderend de problematiek zo geformuleerd. In tegenstelling tot wat ik maar zal noemen ‘orthodoxe ethiek’, die dat anders doen.

  Op korte termijn geen betere wereld vrees ik.
  Misschien kunnen we de mate waarin het slechter gaat worden
  een beetje (proberen te) beperken ?

  Mooie kerstboodschap : ‘Als we de rotte appels uit ALLE groepen kunnen aanpakken, wordt Nederland een nog mooier land om in te wonen voor ALLE groepen mensen. ‘

  (En alhoewel velen hier denken dat ik nooi ‘Amen’ zou kunnen of willen zeggen…. Bij deze : Amen, Inshallah )  ⚠️ Meld

 8. ik ben ook blij dat het azc in Zwolle niet doorgaat. In mijn ogen zijn we door het oog van de naald gekropen en zijn we veel ellende bespaard gebleven, maar dit ter zijde. Het probleem zit ‘m in de grote aantallen asielzoekers uit veilige landen, inmiddels vormen zij al geruime tijd bijna de meerderheid van de aanvragen. Het is schijnbaar erg moeilijk die mensen terug te sturen. In Duitsland heeft men het zelfde probleem. Het continue sluiten van de ogen en het bewust ontkennen, het niet serieus nemen, het opblazen van het opleidings niveau, het werkt al geruime tijd niet meer… Ook het aandragen van Aleppo. Het zijn niet enkel Syriërs die hier komen. Nee, ook mensen uit Eritrea en Somalië. Ze krijgen allemaal een verblijfsvergunning en na van tijd een compleet ingerichte woning. Goed bedoelde liefdadigheid, maar een economische ramp. Na verloop van tijd is slechts een derde aan het werk en twee derde zit langdurig aan de uitkeringsborst van moeder de staat…

  We hebben in Zwolle ook “eigen” problemen. Laten we die eerst eens goed oplossen, voordat we aan andere problemen beginnen. Wanneer we niet eens in staat zijn om ons eigen goed probleem op te lossen, wat denk je dan hoe de oplossing gaat zijn voor dat andere “mega” probleem. Ik weet het, het klinkt niet “sexy”. Daarom pleit ik voor het eerst oplossen van locale vraagstukken, alvorens men aan opvang voor statushouders begint. Opvang is geen compleet ingericht huis, compleet met een maandelijkse toelage. Er zwerven nog steeds mensen, er zijn nog steeds daklozen, we hebben nog steeds een probleem in de ouderenzorg en er zijn nog steeds veel mensen werkloos? Dit heeft bij mij voorrang op een probleem in Alleppo, waar Nederland part noch deel aan heeft/ een gebied waar ik nog nooit eerder van had gehoord/van een gebied zonder grote natuurlijke schatten/ een gebied waar Nederland niet bereid is om zijn leger groots in te zetten, maar waar ik als burger in het dagelijks leven hinder van ondervindt? Problemen kun je ook op je hals halen….
  Nu even on-topic, mooi stukje over Zwolle actief!


  ⚠️ Meld

 9. Riet, waarom zou een statushouder mogen kiezen? Wanneer hij alles zelf uit eigen zak betaald, prima. Maar dit is echt iets anders, hij krijgt alles? Hoeft daar niets voor te doen. Mij is geleerd een gegeven paard niet in de bek te kijken… Wanneer iets je niet zint, ……

  Misschien gaan we nu off-topic, maar is iedereen wel bekend dat de 25 procent hoogste inkomens op dit moment ?? 54,5 miljard aan inkomstenbelasting betalen, tegen ?? 2,7 miljard voor 25 procent laagste inkomens. In de volksmond heet dat ook wel “eerlijk delen”, de sterkste schouders mogen best de zwaarste lasten dragen. Om nog verder ” om te buigen” zouden we die ?? 2,7 miljard niet meer kunnen heffen en de hoogste inkomens iets verder te belasten. Alleen kunnen we daarmee niet meer dan die ?? 2,7 miljard “ombuigen” waardoor elke vorm van eerlijk delen op een belastingverhoging voor het hoogste 25 procent neerkomt?

  Het is dus in mijn ogen noodzakelijk dat de onderste 25 procent aan het werk komt of beter betaalde banen krijgt, waardoor er geld vrij komt. Dat zet zoden aan de dijk, waardoor het land er beter voor komt te staan. Het zou de ambitie moeten zijn dat clubs zoals Zwolle actief opgeheft kunnen worden, doordat er te weinig vraag is. Het is misschien een utopie, maar de ambitie zou er moeten zijn.


  ⚠️ Meld

 10. Dapper standpunt, maar gaat niet werken. Stel, utopisch, onderste 25% gaat meer loon krijgen voor het werk dat ze doen. Hebben ze meer geld om in de (basis)behoefte te voorzien. Echter, dat loon moet betaald worden door werkgever. Die moet dat dus weer doorrekenen in zijn kostprijzen waardoor de (basis)behoeften duurder worden en deze groep wederom richting de ondergrens gaat. Om nog maar niet over de kloof tussen werken en werkloos/arbeidsongeschikt te praten.
  Alles haakt in elkaar en draaien aan een knop, heeft gevolgen in de hele keten. Dus moeten alle gevolgen afgewogen worden.

  Ben wel benieuwd wat je van de “lak-aan” actie van Tijn en Serious Request in het algemeen vindt. Het geld komt ten goede aan kinderen in landen waar jij, net als Alleppo blijkbaar niets mee hebt namelijk. Hoe meer kinderen we daar redden hoe groter “jouw” probleem in de toekomst kan worden.


  ⚠️ Meld

 11. Passant, bedankt voor je constructieve bijdrage. Het “importeren” van problemen heeft in mijn ogen geen zin, zal niet bijdragen aan de verbetering van de onderste 25 procent. Ik schrijf deze mensen niet af.

  De lakactie vind ik een leuk initiatief, vooral omdat het van die jonge jongen gaat.


  ⚠️ Meld

 12. Mooie inhoudelijke en gepassioneerde bijdragen lees ik hier.
  Weer weer … weer eens wat geleerd.

  Eens ook met:
  ‘Het probleem zit ‘m in de grote aantallen asielzoekers uit veilige landen’.

  Klopt voorzover ik weet, en dat zijn ook geen asielzoekers, dat zijn
  gelukszoekers. De regels voor die luitjes zijn erg duidelijk,
  helaas ontbreekt het aan middelen daar uitvoering aan te geven.
  Terugstuurverdragen en dergelijke ontbreken met veel van
  die herkomstlanden.

  Ook mogen we die kous zelf aantrekken. We geven daar geen gas op, velen staan zelfs op de rem als het daarover gaat.  ⚠️ Meld

 13. Jullie ook bedankt voor de goede, inhoudelijke bijdragen!
  Eens met het “gelukzoekers” probleem. Hier zou de politiek veel meer op in moeten zetten om andere, in mijn ogen ondoordachte, geen kans te geven.

  Fijne kerst voor u allen!


  ⚠️ Meld

 14. De politiek durft dat niet. Het gros is bang om door links en wegkijkend Nederland als racist, populist of nazi weggezet te worden.Zelfs niet nadat Merkel heeft bewezen dat deze houding tot onnodige slachtoffers kan leiden.


  ⚠️ Meld

 15. Ik lees dat veel mensen het ook eens zijn dat asielzoekers uit veilige landen niet welkom zijn. Waarom niet op de eerste, de beste lijnvlucht zetten? Van mijn part een charter. Het hoeft echt niet moeilijk te zijn. Wij zijn deze mensen niets verplicht en zij kunnen op hun beurt geen rechten van ons ontlenen. Landen, deur open; succes.
  Op een één of andere manier moeten die mensen uit veilige landen blijven hangen en er zijn mensen die hier achter staan? Niemand die zich afvraagd, hoe die mensen in Nederland zijn gekomen. Niet met het vliegtuig, maar doel bewust meegekomen met een echte stroom vluchtelingen. Dat Marokko en andere veilige landen die onderdanen niet meer terugneemt….. Je zou er bijna kwaadwillend over denken… maar goed, het is kerst avond.

  Je kunt hier prachtig op het blog discussiëren, maar ik besef ook dat met de huidige verkiezings uitslag (lokaal en nationaal) er toch niets gaat gebeuren. Men is meer bezig met de persoonlijke agenda, dan met het oplossen van zaken. Mag een volgend team oplossen, zo blijft er altijd wat te doen.
  Fijne kerst avond.


  ⚠️ Meld

 16. Passant: er zal altijd een groep buiten de boot vallen, daar ben ik mij ook van bewust. Maar 7 procent werkloosheid is niet goed. Dat moet minimaal terug naar 3,5 procent. Wanneer je dat kan realiseren, haal je ongeveer 10 procent van die onderste 25 procent af! Dat is serieus geld.
  Ik zie te weinig acties om dit te realiseren, heeft geen prioriteit. Alleppo krijgt naar verhouding erg veel aandacht en geld, maar wat is de Nederlandse band met Alleppo? De laatste activiteit gaat zover terug naar de kruistochten…. volgens mij hoeven we hier toch geen verantwoording meer voor af te leggen?;)  ⚠️ Meld

 17. landen, deur open, klaar

  Helaas gaat het aan het begin al fout http://nos.nl/artikel/2070964-pakistan-vliegtuigen-uit-eu-met-asielzoekers-mogen-niet-landen.html
  Die landen willen die gelukzoekers niet terug hebben en verbieden de vliegtuigen te landen. En als ze wel landen, dan wordt vliegtuig en bemanning in gijzeling genomen tot ze vertrekken met medeneming van alle ongewenste personen.

  En verder is er iets met de universele rechten van de mens of een RESOLUTIE waarin staat dat een land niet met een mens mag sollen en uitzetten zonder dat zeker is waar deze persoon terecht kan. Het fijne weet ik niet er even niet van en op kerstavond heb ik andere prioriteiten dan een klok en klepel met elkaar te verbinden .
  We hebben dus een uitwisselingsverdrag nodig en dat land moet bereid zijn om die mensen op te nemen. Tot die tijd is Nederland verantwoordelijk. Dat was nou net de ellende met die terrorist in Berlijn: zowel Italië als Duitsland had al geprobeerd om hem uit te zetten, maar Tunesië weigerde hem toe te laten.


  ⚠️ Meld

 18. PieterG, ik wist dat niet en heb eigenlijk nooit goed begrepen wat er zo moeilijk was.

  Dat betekend overigensdat de politiek erg onverantwoordelijk heeft gehandeld. Niet alleen de Europese politiek, de landelijke, maar ook de lokale politiek! Het terugnemen van niet vluchtelingen is volgens mijn niet iets nieuws. Bed, bad en brood, de speciale huisarts, het wordt als sociaal en noodzakelijk verkocht… Maar eigenlijk legt het prima bloot, dat het achterliggende systeem niet functioneert.

  Ik pleit er daarom ook voor om per direct te stoppen met het subsidiëren en promoten van dergelijk gedrag. Direct komende boten terug sturen, voordat men een voet op Europese boden heeft gezet.
  Daarnaast kan per direct financiële hulp, handelsvoordelen en visa van bezoekende personen uit die landen opgeschort worden. Pakistan heeft met de EU een speciaal handels verdrag. Op dit moment is Nederland de 4e investeerder in Pakistan en de 9e handelspartner van het Zuid-Aziatische land, direct opschorten…. Tevens forse importheffingen op Pakistaanse producten heffen om levensonderhoud en verblijfskosten illegale Pakistani hier te kunnen betalen. Weet dat zij afhankelijkere zijn van ons, dan van hen.

  Ook Zwolle zat hier gigantisch fout, het voorstel om hier een AZC te vestigen, zonder dat een goede zeef ingeregeld is. Het is erg treurig en onverantwoordelijk. De gehele coalitie wilde dit graag geregeld zien, met als grote promotor de CU. Waarom wilde men de Zwolse burger langdurig “treiteren” en aan onverantwoordelijke risico’s blootstellen? Het is mij nog steeds een raadsel, maar het bevestigd bij mij wel het idee dat een coalitie met de CU een vervelend en levensgevaarlijk experiment is geweest. Dit mag nooit meer gebeuren! In 2018 moeten de stad uit de gijzeling komen en of het nu rood is/of liberaal (mijn voorkeur). Alles is beter dan dat er nu is.

  Ik kan op tweede kerstdag blijven zeuren over iets dat gelukkig niet kwam, maar dat heeft weinig zin. Helaas zie ik nog steeds geen corrigerende maatregelen voorbij komen in de Nederlandse politiek, noch Europese politiek. Men vind het allemaal prima. Ook het geld voor de huisarts is overgemaakt, men vind het de moeite niet.
  Fijne avond verder.


  ⚠️ Meld

Reageer