Nieuwjaarsconcert Orkest van het Oosten

Zwolle – Wat is een feestelijker manier om het nieuwe jaar te beginnen dan met het traditionele Nieuwjaarsconcert? Geheel volgens de Weense gebruiken verzorgt het Orkest van het Oosten onder leiding van chef-dirigent Jan Willem de Vriend een licht klassiek programma met aanstekelijke muziek. De familie Strauss zet de toon en daarnaast zijn vrolijke werken te horen van tijdgenoten als Brahms, Smetana en Tsjaikovski.

2014_nieuwjaarsoncert_2014.jpg 

Enthousiasmerende ouvertures, walsen om bij weg te dromen en prikkelende polka’s: dat is waar het Nieuwjaarsconcert om draait. Het is duidelijk wie er op een écht Nieuwjaarsconcert de scepter zwaaien: de Straussen! In meervoud , want naast Johann jr. – de ‘Grote’ – zijn er Johann ‘Radetzkymars’ Vater, zijn drie zonen – de destijds door het publiek geadoreerde Johann, Josef en Eduard. Met de ruim 1100 dansen die deze invloedrijke familie produceerde kunnen we nog eeuwen Nieuwjaarsconcerten vullen!

Het Orkest van het Oosten zet enkele van de meest beroemde walsen voor dit Nieuwjaarsconcert op het programma. De musici brengen het publiek een muzikale nieuwjaarsgroet met de Champagner-polka van Joh.Strauss jr.; een uitbundig stuk vol knallende kurken en witschuimende drank. Natuurlijk mag ook An der schönen blauen Donau niet ontbreken.

Van de heer en meester van de operette, Jacques Offenbach, staat Ouverture ‘La belle Hélène’ op het programma. Een andere publiekslieveling is De Moldau van Smetana, een gepassioneerde ode aan Bohemen waarin de loop van de rivier de Moldau wordt geschilderd. Nu eens warm en vrolijk, dan weer koel en kalm, meandert deze door bossen, weiden en het platteland waar vrolijke feesten worden gevierd. Een opzwepende Hongaarse Dans van Brahms en Tsjaikovski’s opgewekt klinkende Polonaise maken het feest compleet.

Nieuwjaarsconcert 2017

Orkest van het Oosten o.l.v. chef-dirigent Jan Willem de Vriend

Donderdag 5 januari 20.00 uur De Spiegel, Zwolle

Kaartverkoop via http://www.ovho.nl/programmas/nieuwjaarsconcert-/1460967017/

 

 

Artikel delen:

Reageer