Vrijwilligersstad Zwolle op zijn best

Zwolle – "Sommige mensen hebben niet zoveel als wij," volgens enkele tieners van De Koningskerk en daarom hielpen ze woensdagavond mee aan het inpakken van kerstpakketten voor Zwollenaren die op de armoedegrens leven. Zij waren niet de enigen. Er stond een meer dan honderd meter lange rollerbaan in de hal van de Voedselbank Zwolle aan de Westerlaan. Aan de ene kant de aanvoerlijnen van meer dan veertigduizend producten in vooral bananendozen en aan de andere kant schoven de vrijwilligers de kerstdozen over de rollerband. dsc_1226.jpg 

Gaandeweg werden de dozen gevuld met etenswaren en andere nuttige en lekkere dingen. Aan het eind van de inpakstraat werden de volle dozen dichtgeplakt en op pallets gestapeld. De volle pallets werden meteen met handpallettrucks naar de uitgang gebracht waar de bestelbusjes en auto’s van de deelnemende organisaties klaarstonden. De komende dagen worden de 2300 kerstpakketten bezorgd.Meer dan vijfhonderd vrijwilligers hebben afgelopen week bij de acht Zwolse Jumbo Supermarkten en de twee Albert Heijn winkels in Zwolle Zuid aan hun stadsgenoten gevraagd om producten te schenken aan de Kerstpakkettenactie Zwolle en daar is massaal gehoor aan gegeven. De laatste stand van zaken is dat er 47.600 producten zijn ingezameld.

Jan de Beer, woordvoerder van deze actie lichtte toe dat Zwolle ongeveer 43.000 huishoudens kent en dat er 41.000 winkelartikelen zijn ingezameld: "Dat is ongeveer 1 artikel per huishouden. Ik ben trots op Zwolle!" Voor het inpakken van de artikelen in de dozen hebben zich meer dan tweehonderd vrijwilligers ingezet, waarvan velen de afgelopen jaren al vaker hebben meegedaan. Niet alleen ouderen, maar ook veel jongeren en zelfs kinderen die met hun ouders waren meegekomen. De vijfentwintig deelnemende organisaties zorgen voor de verspreiding van de feestelijke en gezonde kerstpakketten naar de mensen die dit goed kunnen gebruiken. Op enkele particuliere en professionele organisaties na zijn de deelnemende organisaties ook vrijwilligersorganisaties.

De meeste kerstpakketten worden verspreid door de Voedselbank Zwolle en daklozenopvang Vrienden van de Herberg.Deze hartverwarmende actie draait helemaal op honderden vrijwilligers. Duizenden Zwollenaren hebben artikelen of geld geschonken. De gigantische logistieke organisatie van dit project ligt in handen van een zevental vrijwilligers: Elly Kuiper, Sybrena Vonck, Jan Willem de Vries, Jan de Beer, Hellen Spijkerman-Bouman, Sietske van der Herberg en Rudolf van de Kolk. Ze draaien deze dagen op volle toeren, maar beginnen al vroeg in het jaar met de voorbereidingen. Het regelen van de honderden vrijwilligers, de inzamel- en inpakorganisatie, communicatie en afstemming met alle deelnemende organisaties en gemeente, zorgen voor magazijn-, sorteer- en inpakruimte en vervoer, het in de lucht houden van de website, maar ook het regelen van de vele dozen enz. Maar ook de nazorg; in januari de evaluatie, verantwoording van de bestedingen en inventariseren van verbeterpunten. Als nog niemand aan de Kerstdagen denkt zijn zij al bezig. Zwollenaren voor Zwollenaren.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.