Meldpunt vuurwerkoverlast.nl weer open

Zwolle – Voor het vijfde jaar op rij is het meldpunt vuurwerkoverlast.nl weer geopend. Overlast, schade of gevaarlijke situaties door vuurwerk kunnen daar worden gemeld. Het meldpunt is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Zwolle. Met het meldpunt wil GroenLinks in kaart brengen hoe groot de overlast is door vuurwerk. Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro’s aan schade veroorzaakt door vuurwerk en hebben er duizenden mensen last van. GroenLinks gebruikt de meldingen om te pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast. 

Vorig jaar kwamen er bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl uit het hele land ruim 89.000 vuurwerkklachten binnen. Dat was een stijging van 18.000 ten opzichte van het jaar daarvoor. Twee jaar geleden had zich juist een daling van de overlast ingezet, vanwege het beperken van de afsteektijden op Oudejaarsdag en het instellen van vuurwerkvrije zones in veel gemeenten. In Zwolle waren er vorig jaar 1060 meldingen, vooral uit de wijken Stadshagen, Ittersum en de Aa-landen. GroenLinks zet zich in voor een vrolijke en feestelijke jaarwisseling, zonder overlast en slachtoffers. "De beste oplossing is om vuurwerk alleen nog door professionals af te laten steken", zegt GroenLinks-burgerraadslid Arne Pronk. De website is niet bedoeld voor acute onveilige situaties, deze kunnen rechtstreeks gemeld worden bij de politie (0900-8844) of de gemeente (14 038).

 

Artikel delen:
Reacties 34
 1. Wassen neus. Je kunt een klacht indienen zonder dat je ook maar iets van een bevestiging hoeft te doen. Geen mailtje waar je op moet klikken, niets. Zo kan iedereen wel honderd keer een melding doen natuurlijk. Volgens mij was het vorig jaar al duidelijk dat dit hele systeem lek is en misbruikt wordt door azijnpissers om een vuurwerkverbod af te dwingen. Er waren toen zelfs meldingen vanaf de afsluitdijk…


  ⚠️ Meld

 2. Sowieso, de oplossing zou volgens GL zijn dat alleen professionals nog vuurwerk afsteken. Wat een kul. Dat maakt óók gewoon herrie. 9 van de 10 klachten die je kunt selecteren op die site hebben te maken met vuurwerk dat allang verboden is, of het afsteken op foute tijdstippen – wat ook allang verboden is, of knallen en bange huisdieren. Alleen nog professioneel afsteken gaat natuurlijk geen van deze ‘problemen’ oplossen. Wat wel gaat gebeuren is dat straalbezopen mensen bij elkaar gaan staan en er rellen gaan uitbreken of er paniek gaat ontstaan als het een keer fout gaat. Kijk maar eens goed op youtube. Gaat nog erg vaak fout met professionele shows en dan heb je opeens 20 doden.
  Laat mensen toch lekker die ene avond in het jaar plezier hebben.


  ⚠️ Meld

 3. Steek ’t af! Moet toch wel kunnen dat avondje.
  Sterker nog, ik weet ZEKER dat ’t kan 😉
  en als niet, hmm ff denken.
  Genoeg aansteeklonten, yep.
  Genoeg veilige plekken voor de echt
  grote pijlen, yep.

  Wetende dat er luitjes wederom dit jaar, zoals
  vorig jaar en het jaar daarvoor. Verminkt gaan raken
  met die lol. Yep, laat gaan.
  Sommige mensen zijn gewoon niet te helpen, te dom.  ⚠️ Meld

 4. Laat ik eens een positieve noot geven dan…
  Zeker vorig jaar was de overlast in de Aa-landen enorm. Niet een paar dagen, niet een paar weken, maar eind oktober begon de ellende al zo’n beetje.
  Dit jaar is het tot op heden rustig. Bij ons in de buurt is er 1 die het nodig vind elke dag wat af te steken, maar dat is voornamelijk siervuurwerk. Dat vind ik een wonderbaarlijke verbetering. De huisdieren zijn nog heerlijk relaxed, waar ze vorig jaar met de kerst al helemaal over de zeik waren.
  Natuurlijk vraag ik me wel af waarom het nu ineens wel zo kan, maar je moet een gegeven paard niet in de bek kijken.
  Ik ben er blij mee en dankbaar voor. 😉

  Hopelijk houden de mensen het vol tot oudjaarsdag en kan iedereen, mens en dier, een fijne, gezellige en ook veilige jaarwisseling tegemoet zien. 🙂  ⚠️ Meld

 5. Als ik er last van heb dan zeg ik er vriendelijk 1x iets van.
  Als ik daarna nog last ervan heb dan ga ik gewoon slaan met mijn honkbalknuppel en is het probleem opgelost!

  Werkte vorig jaar prima.


  ⚠️ Meld

 6. He Dave, da’s bij wijze van spreken ook een kwalitatief
  hoogstaand ethische handelswijze; mee eens dat in zulke gevallen
  zo op te lossen. Wie niet wil horen/meeleven/meedenken/deelnemen..
  Nouja wat meer wat die luitjes niet willen.. Die gaan ’t voelen wat mij betreft ook.

  De vuurwerkafstekers (waar ik ook toe behoor) zitten nou eenmaal
  in de hoek dat ze iets leuk vinden waar anderen (soms?) last van hebben. Ik ga dat niet verder nuanceren, de vuurwerkafstekers
  moeten ’t op zich nemen zo zorgvuldig en aanvaardbaar mogelijk
  deze traditie in stand te houden. En daarbij rekenschap nemen
  van dat er weinigen zijn die deze traditie echt begrijpen.  ⚠️ Meld

 7. Eens met Hinkelaar. Vuurwerkafstekers worden een paar dagen per jaar als hinderlijk ervaren. Veel hondenbezitters het hele jaar door, dus die moeten nu maar’s wat hinder accepteren in plaats van zeuren en zeiken.


  ⚠️ Meld

 8. Juist Eddie. Dat ene knalletje voor oud en nieuw. Het overdrijven wordt tijdens de december maand tot kunst verheven. Vooral het voordoen of de knallen vergelijkbaar zou zijn met de situatie in Alleppo…… Het arme “beestje” is helemaal van slag? Men zegt vaak dat huisdieren op de eigenaren lijken, ik kan me een goede voorstelling maken hoe de klagers er uitzien.
  Het hele jaar heb ik last van huisdieren, van feces, geluidsoverlast, bange kinderen. 365 dagen in het jaar! In sommige gevallen zijn die dieren nog levens gevaarlijk ook. Wist u dat er per jaar 150.000 bijtincidenten in Nederland zijn met honden? Omdat kinderen zich vaak met hun gezicht op “bekhoogte” bevinden, zijn de gevolgen bij kinderen vaak ernstiger dan bij volwassenen. Volwassenen worden relatief vaak in hun handen, armen of benen gebeten. GL is heel goed op de hoogte van deze cijfers en dramt over levensgevaarlijk vuurwerk. Het is zo gevaarlijk dat er tussen 31 december 2015 en 1 januari 2016 574 geregistreerde slachtoffers waren met verschillend letsel variërend van een brandblaar tot erger. Vuurwerk bekt erg lekker en een hond is een soort gezinslid….. daar kom je niet aan. Het zou beter zijn wanneer GL een motie zou maken dat alle honden enkel gemuilkorft en aangelijnd over straat zouden….
  Die ene knal, er zijn echt andere dingen….  ⚠️ Meld

 9. Drogreden, Ik zie de drogreden niet. Op de site wordt toch duidelijk een verwijzing gemaakt naar, ik citeer: “Wij willen dat Oud en Nieuw voor iedereen weer een feest wordt. Voor heel veel mensen (én dieren) wordt de jaarwisseling echter ronduit vergald door vuurwerkoverlast. Het afsteken van vuurwerk resulteert jaarlijks in ernstige verwondingen, vaak bij onschuldige omstanders. Vuurwerk is ook nog eens slecht voor het milieu en de gezondheid.”

  Mensen zonder dieren maken zich niet zo druk. Bejaarden zijn niet echt de doelgroep voor GL. Nee, het zijn de eigenaren van huisdieren die hier klagen. Met betrekking tot het aantal ongelukken met honden: In een periode van 25 jaar (tot 2006) hebben er 29 bijtincidenten met dodelijke afloop plaatsgevonden. In acht gevallen betrof het jonge kinderen. De overige 21 slachtoffers waren volwassenen. Bij 34% van de 150.000 honden beet incidenten is ernstig en vereist een medische behandeling! You do the math:D In Nederland melden zich jaarlijks 12.000 mensen na een hondenbeet bij Eerste Hulp. Jaarlijks worden verder 240 mensen na een hondenbeet in het ziekenhuis opgenomen.

  Ik wil hier best wel de vuurwerk ongevallen bijzetten, maar die nummers vallen in het niet bij het houden van honden…. Misschien is het waard om een meldpunthondenoverlast.nl optuigen??


  ⚠️ Meld

 10. Nog een puntje vergeten. het meldpunt zegt iets over de gezondheid. Mijn kleine kinderen hebben regelmatig een wormenkuurtje moeten nemen na het spelen in de zandbak. Die wormpjes/ aarsmaden/ spoelwormen kwamen er niet zomaar, nee doordat de poes van de buurvrouw even naar buiten mocht en haar behoefte deed in de zandbak… 365 dagen in het jaar loop ik met mijn gezin risico en die éne dag in het jaar wil men veel mensen de pret vergallen… Onbegrijpelijk.


  ⚠️ Meld

 11. Vuurwerkoverlast en huisdierenoverlast zijn geen tegenstellingen van elkaar. Men lost huisdierenoverlast niet op door meer vuurwerkoverlast.


  ⚠️ Meld

 12. Het probleem in het juiste perspectief plaatsen, daar gaat de discussie mank. En er zijn helaas mensen en politici die bewust dit perspectief niet willen zien. GL spint er garen mee en veel nette burgers zijn de dupe.

  Begrijp me goed, aan vernielingen heb ik een ontzettende hekel. Dit moet van mij hard aangepakt worden. Maar het ontzeggen van veel lol voor mensen en kinderen, daar heb ik een hekel aan. Die paar dagen, je kunt je beter druk maken om de overlast van huisdieren.


  ⚠️ Meld

 13. De teller staat overigens nu op 36…. Wil men aan die 1100 meldingen komen, dan mag er nog wel wat gebeuren. De teller zal wel gaan lopen wanneer het vuurwerk verkocht mag worden.


  ⚠️ Meld

 14. Ik vraag mij ook af of het dan elk unieke meldingen zijn of dat er ook 10 mensen voor hetzelfde rotje kunnen bellen/melden.
  Als een sluwe / slimme partij zijn achterban mobiliseert hebben we ineens een giga probleem op papier.


  ⚠️ Meld

 15. Het wordt hier als tegenstelling gepresenteerd, maar het een hoeft het ander net uit te sluiten. We kunnen ons ook druk maken om huisdierenoverlast en vuurwerkoverlast.
  Hoe dan ook, ik verwacht wel dat de afstekers van vuurwerk dit op 1 januari voor de middag ook weer netjes hebben opgeruimd. Niet alleen op hun eigen stoepje, maar ook alles wat ze weggegooid en weggeschoten hebben (zwaait naar over uurjongen 😉 )


  ⚠️ Meld

 16. Pieter, gelukkig is de gemiddelde vuurwerkafsteker netjes en ruimt hij samen met de kinderen op nieuwjaarsdag de rommel netjes op. Al was het alleen al voor de veiligheid. Voor degenen die dit na laten, is er nog een veegdienst.
  De gemiddelde huisdieren bezitter is in de veronderstelling dat feces bio materiaal is en vanzelf composteert….


  ⚠️ Meld

 17. He Klaas Jan,

  lezende : ‘ Wist u dat er per jaar 150.000 bijtincidenten in Nederland zijn met honden? Omdat kinderen zich vaak met hun gezicht op “bekhoogte” bevinden’

  Nee, wist ik niet. weer wat geleerd.
  Alhoewel, dat zouden er dan ongeveer vierhonderdtien
  gemiddeld per dag zijn….

  Als ik hier iets schrijf vermeld ik ook meestal geen bronnen.
  Maar ik praat dan ook niet in cijfers.

  Bron van die telling van 150.000 bijtincidenten met honden
  per jaar ?  ⚠️ Meld

 18. Hinkelaar, Een nette bron lijkt mij. Het is de kennelclub, een club van liefhebbers van honden. Waarschijnlijk tunen ze de cijfers nog wat terug;)


  ⚠️ Meld

 19. ff een dingetje wat ik wil delen met allen die hier meelezen.
  Je leest dat sommigen zich beroepen op uit de duim gezogen
  ‘zogenaamde’ cijfers.

  Ik heb daar weinig problemen mee; eenieder
  probeert z’n best te doen met welke verzinselen dan ook, net als ik.
  Als ’t over ‘cijfers’ gaat moet je extra bedacht zijn op bedrog.  ⚠️ Meld

 20. Vuurwerkverkoop en -afsteken: houden zoals t nu is. Kappen met centraal afsteken zoals nu in verschillende gemeenten. Wel elke afsteker zelf de rotzooi opruimen.


  ⚠️ Meld

 21. Eens met 1e posting en hoe serieus en ernstig zijn de meldingen? Schrikkende honden; is toch al die jaren (ook met meer vuurwerk) al mee omgegaan? T is toch zo weer voorbij, lijkt me.

  Los van deze discussie, mag hondenbelasting (wat mij betreft) ook wel weer worden ingevoerd.


  ⚠️ Meld

 22. Eens met 1e posting en hoe serieus en ernstig zijn de meldingen? Schrikkende honden; is toch al die jaren (ook met meer vuurwerk) al mee omgegaan? T is toch zo weer voorbij, lijkt me.

  Los van deze discussie, mag hondenbelasting (wat mij betreft) ook wel weer worden ingevoerd.


  ⚠️ Meld

 23. Hinkelaar, ik zuig de getallen niet uit de duim? Die 150.000 bijt incidenten, waar ik over spreek, wordt door diverse bronnen gebruikt. Ik heb mij toen ik het schreef ook verbaasd, maar ik kan mij er wel iets bij voorstellen…

  Ik ga er maar van uit dat je opmerking een algemene is?


  ⚠️ Meld

Reageer