Oud en Nieuw

Zwolle – Welke keuzes maken architecten wanneer zij een nieuw ontwerp maken voor een oud gebouw? Jarenlang was het gangbaar om met ‘contrast’ de eigenheid van de nieuwbouw te benadrukken en daarmee de identiteit van het oude te onderstrepen. Net zo goed zien we ook dat architecten een nieuw deel aan een oud gebouw geheel in stijl met het bestaande ontwerpen. Als we één conclusie kunnen trekken dan is het dat er door de tijd geen eenduidige benadering is van het bouwen aan een bestaand historisch gebouw of een historische omgeving. Misschien is de belangrijkste reden hiervoor dat de relatie tussen oude en nieuwe architectuur steeds onderhevig is aan wisselende culturele opvattingen over de betekenis van het bestaande en het nieuwe.

De vereniging ‘Vrienden van de Stadskern’ en Stichting Zwols Architectuur Podium (ZAP) willen met enkele lezingen aandacht geven aan de wijze waarop door de tijd is gebouwd in een sterk historische context. Klopt het beeld wat we zien met de veronderstelde chronologie van de bouwstijlen, welke keuzes zijn gemaakt en waarom?

Organisatie : Zwols Architectuur Podium, Vrienden van de Stadskern
Locatie : Waanders In de Broeren

Erfgoedplatform Zwolle
Deze lezing wordt u aangeboden door het Erfgoedplatform Zwolle.
Dit wordt gevormd door: Stedelijk Museum Zwolle, Historisch Centrum Overijssel, Waanders in de Broeren, Zwolse Historische Vereniging, Vereniging vrienden van de stadskern Zwolle, Zwols Architectuur Podium, Gemeente Zwolle (afdeling Archeologie en Monumentenzorg), Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle, Stichting Stadsherstel Zwolle, Stichting Grote Kerk Zwolle en Het Oversticht.

Praktische info
Datum: 20 januari 2017
Inloop: 19:30
Aanvang: 20:00

Aanmelden: U kunt zich opgeven voor deze lezing via Waanders In de Broeren
www.waandersindebroeren.nl/podium-en-exposities

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Lijkt me zeker interessant.

    Voor de binnensteden vind ik dat je eigenlijk altijd historiserend moet bouwen, want dat gezwam met “contrast” en “de identiteit van een oud gebouw onderstrepen”, is in het verleden al veel te vaak fout gegaan.


    ⚠️ Meld

Reageer