“Een stad om verliefd op te worden”

Zwolle – "Op 12 september gaat het openluchtbad dicht. Het is een gloeiendhete dag en drie boze jongens van een jaar of acht bellen aan bij het huis van burgemeester Henk Jan Meijer. Zijn vrouw doet open. Of de burgemeester thuis is. Want als er iemand kan regelen dat het zwembad vandaag toch open gaat is hij het wel." Deze gebeurtenis haalde de burgemeester aan in zijn nieuwjaarstoespraak in theater De Spiegel maandag 2 januari 2017. Hij gebruikte het als voorbeeld dat niemand, ook kinderen niet, moet schromen zijn stem te laten horen. Met trots sprak de burgemeester over 2016.

ox6a9436.jpg

Hij herinnerde aan de gesprekken in de stad over het asielzoekerscentrum: "Terwijl elders in het land de ruiten aan diggelen gaan, komen wij bij elkaar in volle zalen. En we luisteren naar elkaar." Hij is er trots op dat hij gewoon in z’n eentje veilig op de fiets naar huis kan. Ook de fantastische Koningsdag heeft vele positieve reacties opgeroepen in het hele land. Vele toeristen bezoeken onze gastvrije stad en Zwolle is inmiddels Maastricht en Groningen voorbijgestreefd. Bedrijven zien kansen in de stad en gaan investeren "zoals Hundon’s Bay die straks het licht weer aandoet in de donkerere V&D." 2017 wordt het jaar van de openingen van onder andere Primark en de nieuwe Stadskamer. Ook worden er weer honderden woningen gebouwd zoals in Stadshagen, op de Bagijneweide, het Kraanbolwerk en het oude Weezenlanden ziekenhuisterrein. Volgens de burgemeester is Zwolle op een soort omwentelpuntpunt beland: "We hebben magere jaren achter de rug, ook als gemeente. Dat was niet makkelijk. Maar ik zie dat in de stad ongelooflijk veel moois is ontstaan. Zwolle is een stad om verliefd op te worden."

img_5668.jpgox6a9450.jpg

img_5533.jpg

Zwolle barst van het muzikale talent. De burgemeester was samen met de wethouders vier weken geleden naar het grootste hiphop concert ooit in Nederland geweest: "Met 12.00 man zongen we vier weken geleden ‘Ik ben een Zwollenaar’ in de Ziggo Dome bij Rico, Sticks en Typhoon. Dat was kippevel." Ook tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst kregen jongeren uit de stad na de toespraak van de burgemeester het podium en konden zich presenteren aan Tout-Zwolle. Het Britten Jeugd Strijkorkest van de talentklas ArtEZ onder leiding van Loes Visser beet het spits af. Ongeveer twintig jonge mensen die een klassieke opleiding volgen brachten samen Karel J. Schepers met zijn nederpopband het lied "Pilotenlaan 67b" ten gehore.

img_5513.jpg
ox6a9381.jpg
ox6a9539.jpg

De beat van de drums, gitaren en blazers in combinatie met de violen, cello’s en contrabassen zorgden voor een sterke Zwolse performance. Toen daarna ook nog de rappers van de Fakkelteit opkwamen werd het helemaal een Zwols feestje. De rappers hadden hun nummer "Onze Cult" omgebouwd tot "Zwolle. Zwolle. Dit is Zwolle in het nieuwe jaar." Daarna werd de rap afgewisseld met het prachtige lied "Gabriella’s säng" gezongen door de eerste violiste van het strijkorkest Roza Herwig. Toen de rappers met Karel J. Schepers weer aan de beurt waren, begonnen de jongens en meisjes van het strijkorkest steeds enthousiaster mee te dansen en klappen. Na al dit muzikale geweld een teer en gevoelig luisterliedje door Karel J. Schepers "Zij is de lente in de winter." In dit liefdesliedje ook de prachtige zin "Zij geeft me warmte in de kou," begeleid door de zachte en ingehouden violen van het Britten Jeugd Strijkorkest. Het Zwolse nieuwjaarsconcert eindigde met krachtige muziek ondersteund door een striemende saxofoon, waarbij het publiek begon mee te klappen met het ritme van de muziek.

img_5640.jpg
img_5677.jpg

Met dit muzikale talent werd de kracht van Zwolle nogmaals benadrukt. Muzikale jongeren met compleet verschillende achtergronden en muziekstijlen wisten elkaar op deze Nieuwjaarsbijeenkomst te vinden en combineerden dit tot een krachtig Zwols geluid. Op deze tweede dag in het nieuwe jaar werd weer eens duidelijk gedemonstreerd dat we het In Zwolle samen doen en ondanks de soms grote verschillen geweldige prestaties kunnen neerzetten. Of zoals de burgemeester zijn toespraak eindigde: " Zwolle, tel je zegeningen en maak er samen weer iets moois van in 2017."

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

 

De volledige speech van Henk Jan Meijer:

Beste Zwollenaren,

Niet voor niets is achter mij op het podium tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst 2017, een collage te zien van foto’s waarop mensen van Zwolle genieten. Want onze stad is, als je het historisch bekijkt, in korte tijd een echte toeristische trekker geworden. Zwolle laat populaire bestemmingen als Maastricht en Groningen inmiddels gewoon achter zich. Of je het gelooft of niet, het is zo. Iedereen kijkt vol bewondering naar ons. En ik voel dat ons zelfbewustzijn meegroeit met dat beeld van buiten. De trots die we al hadden, want we zíjn trots op Zwolle, laten we ook zien. En horen! Met 12.000 man zongen we vier weken geleden ‘Ik ben een Zwollenaar’ in de Ziggo Dome bij Rico, Sticks en Typhoon, het grootste hiphop concert ooit in Nederland. Dat was kippenvel.
Zwolle is populair. Om daar samen de vruchten van te plukken, moet je wel in de juiste stand blijven staan. Flexibel. Kritisch. Elkaar ruimte gunnen, succes gunnen.
Die mooie foto’s van mensen die genieten in Zwolle, nemen mij meteen even terug naar 12 september. U weet het vast nog wel: de herfst leek nog mijlenver, het was volop zomer, meer dan 30 graden. Volle terrassen, lange rijen bij de ijssalons, iedereen in korte mouwen. Maar ja, op 12 september ging het openluchtbad van Zwolle toch echt dicht. Op die gloeiendhete septemberdag gaat bij mij thuis de bel. Mijn vrouw staat oog in oog met drie boze burgers van een jaar of acht. Of de burgemeester thuis is. Want als er íemand kan regelen dat het zwembad vandaag toch open gaat, is hij het wel.
Van zo’n gebeurtenis word ik blij. Hier groeien dus kinderen op met een heel gezond idee dat ze hopelijk vasthouden. Als jij iets anders wilt, kun je er werk van maken. Of je dan meteen bij mij moet zijn, is dan natuurlijk de vraag. Maar je hoeft niet te schromen om je stem te laten horen. Vrijheid betekent dat we samen kunnen bepalen wat we goed vinden voor onze samenleving, is een groot goed. Een vrijheid die wij als volwassenen in onze democratie uitoefenen.
Dat we daarin soms voor lastige keuzes staan, dat hebben we afgelopen jaar in Zwolle meegemaakt. En daarin moet je als bestuurder ook het voortouw durven nemen. Zoals bij het asielzoekerscentrum. U weet, het komt er niet. Maar we hebben als stad wel laten zien wat onze gastvrijheid waard is. Terwijl elders in het land de ruiten aan diggelen gaan, komen ook wij bij elkaar in volle zalen. En gaan als omwonenden, organisaties en gemeenteraad gewoon het gesprek aan over een azc. En we luisteren naar elkaar. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, als je elkaar maar met respect behandelt. En dat doen we. Ik ben nog steeds onder de indruk van wat ik in die periode heb meegemaakt. Er was echte aandacht voor oprechte zorgen. Want als je je afvraagt of het wel goed komt met de veiligheid of je bent bang voor overlast in je omgeving, wil je niet dat anderen dat wegwuiven als onzin. Of, nog erger, jou ervan betichten dat je niet gastvrij bent, dus niet deugt. Je wilt serieus genomen worden. Na zo’n beladen bijeenkomst in het IJsseldelta Center, met een hoofd vol indrukken en emoties van Zwollenaren, ben ik er trots op dat we in een stad wonen waar ik als uw burgemeester gewoon in m’n eentje veilig op de fiets naar huis kan.
En nu over iets dat wél doorging. En hoe! Ik had het net over het enthousiasme dat mensen van buiten de stad hebben bij Zwolle. Wel, 3,3 miljoen mensen hebben sinds 27 april een prachtig beeld van Zwolle gekregen. En mijn carrière is simpelweg compleet want ik was op één dag twee uur live bij de NOS, aan tafel bij RTL Late Night én op Lucky TV. U weet wat ze zeggen: het maakt niet uit hoe ze over je praten, áls ze maar over je praten.
Zonder gekheid: Koningsdag was fantastisch en memorabel. En koud. Dus dat thermisch ondergoed kwam zeker van pas. Maar na de vollédig verregende generale bleken we toch droog over te kunnen komen en was het parapluplan niet nodig. We hebben elk jaar tal van grote evenementen in de stad, maar deze unieke tot op de seconde geregisseerde dag was echt een kunstwerkje van een hogere orde, waarin kleine details opeens heel groot worden. En waar je ondanks alle druk die erop ligt, ook gewoon een heel mooi verhaal wilt vertellen aan de koninklijke familie en natuurlijk aan al die kijkers. Een verhaal over de stad en de regio, over innovatie, talent en de kracht van onze jeugd. Ik weet zeker dat deze Koningsdag zo mooi uit de verf is gekomen omdat wij hier in de regio Zwolle goed zijn in samenwerken. Scherp en kritisch naar elkaar maken we er iets moois van.
De creativiteit en de inzet van honderden mensen voor deze dag, geven mij een trots gevoel. En mij niet alleen. Ook lang na de euforie en de prachtige reacties op Koningsdag zelf, kom ik nog overal Zwollenaren en mensen uit het hele land tegen die zo ontzettend enthousiast zijn. Er gaat geen dag voorbij dat ik er niet op aangesproken wordt. De regio en de stad hebben met Koningsdag een ge-wel-dig visitekaartje aan Nederland afgegeven.
Ik zie het als de katalysator van een enorme hoeveelheid positieve energie voor Zwolle. We zijn eigenlijk op een soort omslagpunt beland. Tal van kleine en grote gebeurtenissen zetten de toon voor succes. Al die toeristen, ik zei het al. En bedrijven zien een gezonde voedingsbodem voor hun zaak, zoals Hudson’s Bay die straks het licht weer aandoet in de donkere V&D. In Stadshagen wordt eindelijk weer aan tientallen huizen tegelijk gebouwd. En het doet mij plezier om te zien dat er straks niet alleen genoten, en gewinkeld wordt in en om de binnenstad. Er wonen ook meer mensen dan ooit. We zien er een paar honderd nieuwe huishoudens bijkomen op de Bagijneweide, het Kraanbolwerk, de oude bioscoop en het oude Weezenlanden ziekenhuisterrein.
Al die activiteit, dat belooft wat. En het gaat héél snel. Kijk even de andere kant op en het plaatje is veranderd. Het is al heel normaal om de Rodetorenbrug over te steken. En voor je gevoel staat daar opeens de witte Pathé bioscoop. Als je er helemaal bovenin staat heb je een geweldig uitzicht naar de stad.
Als Zwolle weer naar een hogere versnelling schakelt, en we hebben wat meer geld, wat is dan wijsheid? De pijnpunten van nu oplossen? Ja, als het ergens enorm wringt moet je dat doen. Maar de laten we ook verder vooruitkijken. Hoe kun je slim investeren in de stad van onze kinderen en kleinkinderen? Dat betekent groots durven denken, maar ook degelijk. En realistisch. Er lag ooit een plan voor een snelweg recht in het historische hart van deze Hanzestad. Gelukkig niet gebeurd.
Wij moeten ons bewust zijn van het feit dat we voorbijgangers zijn. Dat generaties na ons zullen genieten of juist zullen balen van de keuzes die wij nú samen maken. Het spreekt dus voor zich dat we blijven sleutelen aan een mooie, goed werkende stad. En wat mij betreft doen we dat door eerst onze gedachten en dromen met elkaar delen. Je moet samen richting kiezen. Daarom zijn we in Zwolle deze winter in gesprek over de Omgevingsvisie 2030, die ons gaat helpen om de stad vorm te geven voor de toekomst. Het gebied rondom ’t station bijvoorbeeld, en de binnenstad.
En als we dan onze gedachten op een rijtje hebben, vind ik dat het bestuur de stad ook mag inspireren. Laat maar zien welke kant het op kan gaan, daag de stad maar uit om die droom te verwezenlijken. En ja, soms moet je ook gewoon een knoop doorhakken, de lat iets hoger leggen. Als we dat in de afgelopen twintig jaar niet hadden gedaan, zou Zwolle nooit de bruisende, dynamische plek zijn van nu. Daar ben ik van overtuigd.
Om te werken aan de toekomst heb je natuurlijk meer nodig dan een visie op de zichtbare stad, op de stenen, het water, het groen. Hoe gaat met jou en mij? Gaat het goed thuis? Hebben we werk?
Zoals wij hier bij elkaar zijn vanavond in de Spiegel, wij redden ons wel. En als we gezond mogen blijven hebben we waarschijnlijk niet veel te klagen. Maar wat als je nog aan het begin staat? Als je een kind bent, vol verwachtingen en hoop op een goed leven? Je hebt één voordeel: je groeit op in een fijne stad, waar veel mogelijk is. Maar krijg je wel de kansen om je waar te maken net zoals iedereen? Niet in elk gezin krijg je van huis uit alles mee wat je nodig hebt.
Ik vind niet dat iedereen hetzelfde hoeft te bereiken in het leven, maar je mag aan de start wel dezelfde kansen krijgen. Kinderen moeten het gevoel krijgen dat we ze zien, dat ze erbij horen. En je moet ze een stem géven, die hebben ze niet vanzelf.
Sommigen komen aan mijn deur, zoals de jongens van het zwembad. Met hun lef zit het wel goed. Maar je kunt op allerlei onderwerpen ergens in je jeugd een duwtje nodig hebben.
We hebben regelmatig dagen van de verbinding. Als college bezoeken we dan tal van projecten in de stad. Ik herinner me de sociaal-emotionele leerlijn bij Talentstad, dat meisje dat nu weerwoord durft te geven aan onredelijke verzoeken van een vriendin. Of het mee klussen met die jongen van achttien zonder diploma bij het Entreeproject van Deltion, waar ik door zijn stoere taal heen brak en bleek dat hij echt wel geholpen wil worden.
Als je jong bent en merkt dat er mensen zijn die willen zorgen dat je mee kunt doen, dan kom je pas echt tot bloei. Je kunt overweg met anderen, je durft jezelf te zijn en wandelt rechtop de wereld in.
We hebben magere jaren achter de rug, ook als gemeente. Dat was niet makkelijk. Maar ik zie dat in de stad ongelooflijk veel moois is ontstaan. Soms juist dóór de schaarste, al dan niet los van een overheid, manieren vinden om dingen te bereiken, de initiatiefrijke stad. Daar hebben we prachtige voorbeelden van gezien. Zichtbaar in de stad, in nieuwe verbindingen tussen mensen. En ook op de virtuele pleinen. Ik zag op samenzwolle.nl dat daar van alles wordt gematcht, zoals een handige buurtbewoner met iemand die ziek is en zelf de tuin niet kan doen. Een soort sociale marktplaats voor van alles, voor heel de stad. Kijk er maar eens op en attendeer ook eenzame mensen in uw omgeving erop.
Al met al durf ik wel te stellen dat de crisis de samenleving van Zwolle structureel sterker heeft gemaakt. U hebt elkaar opgezocht en samen gebouwd. Ik zeg: hou dat vast!
Deze stad is een stad om verliefd op te worden. En verliefd op Zwolle worden dagelijks vele nieuwe inwoners en bezoekers. Zwolle, tel je zegeningen, hou die mooie energie vast, kijk elke dag om naar elkaar en maak er samen weer iets moois van dit jaar.

Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle
  

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Koningsdag heeft de burgers een miljoen euro gekost. Het AZC debacle minimaal 2 ton.De woonlasten stijgen dit jaar in Zwolle fors, vergeleken met andere steden. Het winkelhart is een puinhoop. Veel leegstand, tochtgat de Melkmarkt en hoge parkeertarieven. En dan nog die overvolle snelweg dwars door de stad met een enorme aanslag op onze gezondheid.


  ⚠️ Meld

 2. Zo jdewinter, is je literfles azijn leeg? Er worden weer woningen gebouwd, Koningsdag heeft Zwolle heel veel opgeleverd, al is dat lastig in geld uit te drukken. Er worden weer woningen gebouwd, economisch draait Zwolle hartstikke goed en er wonen gelukkig meer blije dan zure mensen in onze stad. Heb het goed in 2017!


  ⚠️ Meld

 3. Koningsdag heeft Zwolle heel veel opgeleverd, al is dat lastig in geld uit te drukken.

  Dat koningsdag een miljoen gekost heeft is een aantoonbaar feit.
  Maar waar baseer je op dat het Zwolle ‘heel veel heeft opgeleverd’?


  ⚠️ Meld

 4. Dat is gebaseerd op het aantal bezoekersaantallen in Zwolle. En misschien zijn deze cijfers nog niet bekend, maar ik weet zeker dat er veel meer bezoekers zijn geweest, ook als je luistert naar de ervaringen van de winkeliers.

  Zwolle is zeker een stad om trots op te zijn, economisch gaat het voor de wind, er wordt veel gebouwd, veel (internationale) toeristen en ook steeds meer leuke winkels, grote concerns, gecombineerd met kleinere (horeca)zaken, die hier goed van gaan profiteren in 2017 denk ik.  ⚠️ Meld

 5. Dat is gebaseerd op het aantal bezoekersaantallen in Zwolle. En misschien zijn deze cijfers nog niet bekend, maar ik weet zeker dat er veel meer bezoekers zijn geweest, ook als je luistert naar de ervaringen van de winkeliers.

  Dus het heeft meer bezoekers opgeleverd. Meer ten opzichte waarvan? En hoeveel geven die extra bezoekers uit? En wat is de netto-winstmarge die daarvan overblijft? En wie betaalt het en wie profiteert daar dan van?

  Oftewel: heeft iemand een antwoord dat wel concreet is en op basis waarvan we kunnen bepalen of dit miljoen een goede investering is geweest?


  ⚠️ Meld

 6. Eens een Zwollenaar altijd een Zwollenaar. Ben blij dat ik hier geboren ben en nog woon.
  Zwolle was al mooi en wordt nog mooier.
  Betrokken burgemeester??  ⚠️ Meld

 7. Kun je ons het linkje toesturen met het bewijs? Dank je jdewinter. Nu blijft je niveau steken op toeterniveau en dat is denk niet wat je beoogd.


  ⚠️ Meld

 8. AZC 2 ton??? Waar is dat geld aan uitgegeven dan?

  Weer een bewijs dat eddie038 ontzettend zwak is met cijfers en geen enkel concreet feit kent.

  Ik heb daarom maar een linkje opgevraagd voor je bij ‘jdewinter’


  ⚠️ Meld

 9. Check de stentor, abe. Blijkt toch een feit te zijn. Jij bent dus opnieuw te snel en te oppervlakkig met je conclusie. Dat is pas een feit.En dus blijft mijn vraag: waar is dat geld aan gespendeerd?


  ⚠️ Meld

 10. Zwolle wordt steeds leuker en completer. Dat is ontstaan door allerlei mensen die keihard gewerkt hebben, en hun nek hebben durven uitsteken om zaken voor elkaar te krijgen en hebben durven investeren. Daar plukt Zwolle en haar inwoners nu en in de komende tijd haar vruchten van. Dat er ook zaken (nog) niet helemaal goed zijn hoort erbij en is geen schande. Belangrijk is dat in evenwicht te brengen.


  ⚠️ Meld

 11. Zo zijn er meerderen hier overigens. Maar back on topic: leuk dat de burgemeester zo blij is over het verloop van de azc-discussie, maar weet iemand waar die 2 ton aan uitgegeven is?


  ⚠️ Meld

 12. Wederom inzoomen op één stukje uit de tekst en conclusies trekken op wat het gekost heeft. 1Mio, wow wel ??10 pp.
  Het aantal bezoekers van Zwolle is gestegen, met extra opbrengsten voor de ondernemers. Ondernemers van winkels en horeca, die uiteindelijk ook weer belastinginkomsten genereren én een deel van hun winst investeren in een betere stad.

  Van de beroepszeurpieten op dit forum zullen er ook een aantal zijn die het belachelijk vonden dat het ijsbeeldenfestival niet met gemeenschapsgeld behouden kon worden. Hoorde toch bij Zwolle en leverde toeristen op. Ging ook om enkele tonnen die dan vrijgemaakt moesten worden.
  Maar dat was een keuze van de politiek en tegen politeke keuzes moet je altijd in het verweer komen.
  Nu draait het de andere kant op en deugt er weer niets van.

  Kortom, het maakt niet uit welke keuzes men maakt, het is altijd fout, want de politiek is per definitie onbetrouwbaar.


  ⚠️ Meld

 13. Wat mij betreft kan de burgemeester, samen met zijn club wethouders direct naar huis. Dit is “by far” de slechtste coalitie die er in jaren in de stad is geweest. De stad bevind zich in een deplorabele staat.

  Er is 2 ton met liefde en volle overtuiging uitgeven aan een onzalig plan voor een mega AZC. Speciaal voor Abe: http://www.ad.nl/zwolle/rekening-azc-zwolle-komt-op-2-ton-uit~ab425aba/ Op de gemeentelijke website valt er nog niets te vinden over dit debacle.
  Wat mij nog het meest irriteert is de wijze van doordrukken van dit onzalige plan door een grote meerderheid van de raadslieden en het college. Waarvoor? Was het in het belang van de burgers in de stad? Was het in het belang van de lokale economie? Was het in het belang voor de veiligheid? Het volgende onzalige plan is al weer uit de hoed getoverd, mega windmolens midden in de stad.
  Dat de burgemeester de stad roemt om de rust en veiligheid….. totaal van god los! In Zwolle, de stad van Thorbecke, wonen enkel nette mensen. Dat je het zelfs kan bedenken, zegt veel over deze waard. Hij staat in de schaduw van Franssen, de laatste goede burgervader van de stad.

  Een referendum (meerdere malen geopperd) was goedkoper geweest…. dan hadden we er als burgers in elk geval iets aan gehad. Daarnaast hadden we de democratie een dienst bewezen. Nu blijven we als burgers met een forse kater en kostenpost zitten. De gemeente raadsleden zijn dit stuk allang vergeten en trakteerden zich zelf nog op een extra appelbeignet van de vette 4,9% loonsverhoging. Jan met de pet mag blij zijn met een oliebol en gemiddelde loonsverhoging van 2,5% voor het jaar 2017?

  We zijn als stad en inwoners door het oog van de naald gekropen. Nog één jaar kommer en kwel doorstaan en dan….. verkiezingen. Ik kan niet wachten.


  ⚠️ Meld

 14. Slap “verliefd worden op”….klinkt zo Circus Custers:

  ‘k Sta niet al te gauw met mijn mond vol tanden
  Nee, ik heb normaal wel mijn woordje klaar
  Het is net of nou alles is veranderd
  Sprakeloos, zo onbeholpen en zo raar
  Met een rood hoofd in de hoek en weer voor het bord
  Of ik alleen maar ouder maar geen centje wijzer word

  Refrein:
  Ver ver verliefd tot over mijn oren
  Ondersteboven, dat dat nog kan
  ver ver verliefd tot over mijn oren
  Niet te geloven, ‘k stotter ervan

  Van mezelf heb ik zat maffe dingen
  Gewoon is bij mij echt wel gek genoeg
  ‘k Lijk wel ladderzat, zo loop ik te swingen
  Lazerus en toch al dagenlang niet in de kroeg
  Net als op het schoolplein voor de aller eerste keer
  Laat de bel maar bellen deze jongen komt niet meer

  ‘k Sta niet al te gauw met mijn mond vol tanden
  Nee, ik heb normaal wel mijn woordje klaar
  Het is net of nou alles is veranderd
  Sprakeloos, zo onbeholpen en zo raar
  Net als op het schoolplein voor de aller eerste keer
  Laat de bel maar bellen deze jongen komt niet meer

  Nee, ik hou van mijn stad. Met alles wat in mij is.
  Zwolle is de stad waar ik geboren ben en mijn hele leven wil doorbrengen.


  ⚠️ Meld

 15. Echt gepassioneerd is de liefde niet. Zwolle is meer een stad om een degelijk verstandshuwelijk mee aan te gaan.

  Maar ik ben hier niet geboren, dat zal wel verschil maken.

  Niettemin ben ik het met de meeste reageerders eens dat het hier prettig toeven is. Veel beter dan in andere plaatsen waar ik heb gewoond. En het wordt niet minder prettig door die twee ton die aan het AZC zijn verspild.

  Ik maak me wel een beetje zorgen over mensen die zorg nodig hebben, in het bijzonder de jeugdzorg. De Sociale Wijkteams kunnen de vraag niet aan, hebben eigenlijk ook de expertise niet. En ja, ik was behoorlijk pissed dat Koningsdag ons bijna een miljoen heeft gekost, niet omdat ik zo graag een azijnzeiker ben, maar omdat er blijkbaar wel zo maar een miljoen opgehoest kan worden voor één dag feest terwijl er op zorg voortdurend bezuinigd wordt, zelfs nu er budget over is.

  Maar het was een mooi feest, dat moet ik toegeven.


  ⚠️ Meld

 16. En zo is het maar net, of zoiets 😉

  Dit alles lezende. Wel eens met dat er in de recente
  magere jaren toch is behouden dat Zwollenaren houden
  van praten, communiceren, kletsen, nog eens onder de loep
  nemen waar het over gaat, een ander idee… een alternatief plan.

  De valkuil van polarisatie in de magere jaren…
  Behoorlijk goed daaroverheen gesprongen. Dank de Zwolse bestuurders daarvoor.

  Heel Zwolle denkt haast mee in hoe het beter kan denk ik wel eens.
  Mooie voorbeelden:
  Inrichting van de binnenstad, openingstijden, hoe ondernemers
  ruimte te geven als ’t om horeca gaat.

  Noem een gebied waar aandacht voor nodig is, en er is een club/werkgroep voor, die ’t k(l)usje krijgt met de opdracht Zwolle mooier te maken.

  En ’t kan nog veel mooier natuurlijk!
  Ik puzzel ff hoe, help je meedenken ?  ⚠️ Meld

 17. Dank je Hinkelaar. De boel een beetje wakker schudden en houden, doe ik ook graag. Een steen in een vijver gooien. Wat voor naam dat ook mag hebben. Maar ik haak (ook hier) af als een gesprek beledigend, kwetsend provocerend en/of respectloos wordt. Hoe uitgekleed die laatste kreet ook is. Schelden doet niet zeer, maar vind ik een hopeloos gebrek aan woorden. Vind het jammer dat daar niet meer tegen wordt opgetreden door de admin. Mij ben je dan kwijt in dat soort trieste woordenwisselingen. Persoonlijk vind ik “verschillende nicks gebruiken” ook armoe troef. Noem me gerust een fatsoensrakker of een kreet uit de link in 16:54.
  “Het zal wel”. Mooi dat jij af en toe nog wat humor brengt. Dat mis ik hier enorm. Al is “humor” natuurlijk subjectief.

  Eerder postte “gezellig” hier. Hij deed, o.a. met zijn B.B.B., zijn naam eer aan.  ⚠️ Meld

Reageer