Mosquito moet hangjongeren in Zwolle ontmoedigen

De afgelopen weken stonden werkbezoeken van het college van Zwolle in het teken van veiligheid. In dat kader gingen burgemeester en wethouders op werkbezoek naar diverse instellingen die te maken hebben met dit thema.

De vrijdagochtend stond onder andere in het teken van het project SMVP Holtenbroek, de stadswachten en jeugd en alcohol. Op de locatie Maagjesbolwerk kreeg het college uitleg en demonstratie over de mosquito, een luidspreker die aan de hand van tonen met een hoge frequentie hangjongeren moet ontmoedigen. Het bezoek eindigde bij café Binnen, waar de ochtend werd afgesloten met informatie over het project en een (uiteraard) alcoholvrije cocktail.

De Mosquito verspreidt geluid met een hoge (ultrasone) frequentie, dat de meeste mensen die ouder zijn dan 25 jaar niet meer kunnen horen. Jongeren ervaren dat geluid na korte tijd als er irritant en zullen de betreffende plek gaan mijden. De Mosquito is bedoeld voor inzet op plaatsen waar rondhangen problemen of overlast geeft. Vaak zijn dit geïsoleerde locaties (verlaten schoolpleinen etc.) of doorgangen zoals de ingangen van winkelcentra, (metro)stations e.d., waar ook passerende jongeren maar kort verblijven. Onderzoek in Engeland, waar de Mosquito veelvuldig wordt toegepast voor winkelingangen, heeft aangetoond dat het gemiddeld slechts 6 minuten duurt voordat een groep zich verspreid.

Meer informatie (programmeerbaarheid, kosten, in welke Nederlandse gemeenten wordt hij al gebruikt, wettelijk toegestaan, vandalismeproof etc. staat op www.hangjongerenweg.nl.

Kern discussie

De Mosquito roept een belangrijke vraag op: onder welke voorwaarden en omstandigheden zet je hem in? Juridisch gezien zijn er geen vergunningen nodig voor plaatsing. De fabrikant stelt overleg met politie/gemeente als voorwaarde voor levering aan particulieren , indien er sprake is van plaatsing op of nabij de openbare weg. Vooralsnog heeft dergelijk overleg niet plaatsgevonden; we gaan ervan uit dat de Mosquito nieuw is in Zwolle.

Beleidsmatig gezien past de Mosquito goed in de georganiseerde ketenaanpak van jongerenoverlast: koppelwerk politie/jongerenwerk à ingrepen in de fysieke omgeving (hekken, verlichting, snoeien) à Mosquito à repressieve actie politie (incl. “vegen”) à cameratoezicht (oplopend qua “zwaarte” van  inzet).

Plaatsing van een Mosquito zal steeds afhankelijk zijn van de analyse ter plekke. Mocht er sprake zijn van wensen om een Mosquito op nieuwe plekken in Zwolle in te zetten, wordt dit besproken in de Lokale Driehoek.

De Mosquito werd bij het Maagjesbolwerk gedemonstreerd door de fabrikant Rhine Consulting Group uit Woerden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “Mosquito moet hangjongeren in Zwolle ontmoedigen”

  1. Benieuwd naar de resultaten van Mosquito. In Engeland dus gemiddeld al verspreiding na 6 minuten. Hoopvol! Voorwaarden en omstandigheden (event. kosten/baten overweging) even op één A4-tje en starten maar.

  2. De afgelopen weken stonden werkbezoeken van het college van Zwolle in het teken van veiligheid.

    Hoe zit het met de veiligheid van de burger op het kruispunt van de Dobbe?
    Besteed daar maar eens aandacht aan i.p.v. aan veel te dure schijnoplossingen om hangjongeren te verjagen.
    Oplossingen die toch zo gesloopt worden…

  3. Zijn ze idd vandalismeproof?

    @Larry, da’s een ander (zeker belangrijk toppic) ik weet zo niet op wel oh-nivo ze momenteel zitten: terug naar de gemeenteraad oid?
    Volgens mij zijn ze al blij als niemand wegloopt :-

  4. :'(
    Leuk is dat:

    De Mosquito verspreidt geluid met een hoge (ultrasone) frequentie, dat de meeste mensen die ouder zijn dan 25 jaar niet meer kunnen horen. Jongeren ervaren dat geluid na korte tijd als er irritant

    Mijn gehoor is duidelijk beter dan dat van de gemiddelde puber. Ik ben bang dat ook ik (met m’n 33 jarige leeftijd) niet echt happy kan worden van zo’n mosquito. De gemiddelde natuurkunde boeken leren dat een mens kan horen tot zo’n 18 kHz tot 20 kHz. Ik weet dat ik de 22 kHz ook nog kan horen. De zogenaamde ‘stille ringtones’ van 17 kHz hoor ik dan ook zonder problemen (prachtig trouwens als je leraar bent ;D want die stille ringtones hebben bij mij geen nut). Mijn gok is dat die Mosquito ergens rond de 17 kHz uitzend want dat wordt door m’n leerlingen als de meest irritante frequenties ervaren.
    De meter op de foto geeft iets van 20 kHz aan. Of dat het meetbereik is of de daadwerkelijke frequentie van het geluis, is me niet geheel duidelijk. Maar als het om die 20 kHz gaat dan ben ik bang dat het toch niet zo efficiënt zal zijn als gewenst. De diverse geluidsdragers met koptelefoontjes die vrij veelvuldig gebruikt worden door de jeugd zorgen toch vaak (bij te hoog volume) achteruitgang van het gehoor.
    Ik heb dus wat twijfels bij die mosquito. Maar goed, mij kunnen ze er wel mee weg krijgen 😉

  5. Maar er moet absoluut wat aan gedaan worden, aan hangjongeren bedoel ik. Bij onze flat (Vroomemarke) hebben we er bijna dagelijks overlast van. Gelukkig laat de politie zijn gezicht wel steeds vaker zien, maar volgens mij is een mosquito toch goedkoper als iedere dag een politiepatrouille. Daarnaast kan de politie denk ik nuttiger bezig zijn als hangjongeren wegsturen!

  6. Bij ons in PAd en tuin is ook regelmatig overlast van jongeren. Vooral geschreeuw vlak voor je huis is irritant. Ik zie echter nooit politie. Is er wel politie in Stadshagen om af en toe te kijken of er overlast is?

  7. Ruim honderd gemeenten die een mosquito gebruiken tegen hangjongeren, moeten het apparaat waarschijnlijk weghalen.

    Het apparaat, dat irritante hoge geluiden verspreidt, wordt onder meer in Zwolle en Almelo gebruikt. De tonen kunnen alleen door jongeren tot 25 jaar gehoord worden die daardoor worden weggejaagd. Volgens minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken is het apparaat in strijd met grondrechten. De minister is niet van plan de wet aan te passen voor het apparaat. Volgen haar zijn er genoeg andere mogelijkheden voor gemeenten om overlast door hangjongeren te bestrijden.

    RTV Oost

Reacties zijn gesloten.