Zwolse binnenschippers naar de Noordkaap

Zwolle – Vrijdagmiddag 6 januari precies om 13.32 uur vertrekt het Zwolse CoCo rallyteam vanaf Beek richting Scandinavië naar de Noordkaap. Hoe verder naar het noorden hoe korter de dagen, zakt de temperatuur richting min 40 graden, steeds minder bewoning, worden de wegen smaller en moeten spijkerbanden onder hun zwarte Dodge Nitra worden gemonteerd.

img_5742-2.jpg

Op de Noordkaap aangekomen zullen de Zwolse binnenschippers Peter Lenten en Joannes Oorburg een vuurpijl afschieten. Goed te zien, want ook overdag is het daar donker. Beide mannen nemen deel aan de ScanCoveryTrial 2017 en leggen in 8 dagen 7000 kilometer af. Hun fourwheeldrive auto is volgestickerd met sponsornamen; de binnengehaalde sponsorgelden komen ten goede aan Alzheimer Nederland. Aan deze avontuurlijke rally onder extreme winterse omstandigheden nemen meer dan 200 teams deel. Het is voor Joannes en Peter de eerste keer.

img_5744-2.jpg
img_5703-3.jpg
img_5777-2.jpg

Beide Zwolse schippers kennen elkaar van het Prinses Margriet schippersinternaat van stichting Meander in Zwolle, waar hun kinderen door de week verblijven. De beide schippersechtparen zijn door de week op hun schepen. Ze hebben beiden een woning in Zwolle, maar daar verblijven ze alleen in de weekends en vakanties. Joannes is eigenaar van containerschip Comienzo en Peter van de Conforza; tijdens de rally dwars door Scandinavië noemen ze zichzelf het CoCo-team, afgeleid van de twee voorletters van de naam van hun binnenschepen. Schippersechtparen leven en werken steeds bij elkaar en voor Joannes is het de eerste keer dat hij zijn vrouw Fina meer dan een week niet ziet.

Ruim een jaar geleden kwamen ze collega-schippers tegen die de ScanCoveryTrial zouden gaan rijden. Joannes en Peter stonden voor een frietkraam en Peter keek Joannes aan en vroeg "Ga je mee?" en kreeg prompt als antwoord "Doen we!" Vanaf dat moment zijn ze plannen gaan maken. Er moest een auto worden aangeschaft, een goed doel worden gekozen en sponsors worden gezocht. Dat lukte vrij snel en daarna zijn er vele weekenden gaan zitten in het prepareren van de auto. Een lichtbak op het dak, bermlampen, aanpassen binneninrichting, aanschaf spijkerbanden, inbouw navigatiesystemen, stickeren, aanschaf speciale kleding met veel laagjes en bouw van hun website www.cocozwolle.nl . Als claxongeluid hebben ze een heuse scheepshoorn ingebouwd. De organisatie liet ook nog weten dat er vaseline moet worden meegenomen als gezichts- en ruitbescherming.

Morgen gaan ze van start. De dieseltank niet helemaal vol, want de Nederlandse diesel bevriest bij extreme kou en daarom een jerrycan speciale diesel achterin de auto. Er wordt van coördinatiepunt naar coördinatiepunt gereden en de deelnemers moeten zelf de route bepalen. Onderweg krijgen ze allerlei opdrachten, maar de beide schippers verheugen zich nu al op de walvissafari naar de Lofoten. Tijdens dit autosportevenement is wel afgesproken dat de deelnemers elkaar onderweg niet in de steek laten: "Met zijn allen uit en thuis" hopen ze op 15 januari weer terug te zijn.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Prachtig initiatief! Laat die bankhangers hiero maar lekker azijnpissen. Zij ondernemen tenminste wat.
    Oja,…..het is een Dodge Nitro….geen Nitra 😀


    ⚠️ Meld

Reageer