Theater Gnaffel voor een jaar gered

Zwolle – In december kwam al het bericht dat Theater Gnaffel voor 2017 waarschijnlijk gered is en dat is nu officieel. Het kabinet heeft extra financiële middelen vrijgemaakt, waarvan ongeveer 9 miljoen naar het Fonds Podiumkunsten gaat. Hierdoor kan het Fonds de instellingen met een positief advies over de meerjarige aanvraag 2017-2020, waaronder Theater Gnaffel, alsnog voor één jaar subsidiëren. Theater Gnaffel ontving voorgaande jaren meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten, maar kreeg in augustus 2016 het bericht dat de aanvraag voor 2017-2020 niet gehonoreerd kon worden. De commissie van het Fonds Podiumkunsten adviseerde de aanvraag te honoreren bij voldoende budget. Het budget was echter niet toereikend. Hierdoor kwam het voortbestaan van het Zwolse gezelschap in gevaar.

gnaffel_-_oma_mag_ik_mijn_pop_terug_-_erik_franssen_-_pers_2.jpg 

Door de te ontvangen 9 miljoen bij het Fonds Podiumkunsten is het mogelijk om alle instellingen met een positief advies onder de zaaglijn voor 2017 alsnog te subsidiëren en kan Theater Gnaffel in ieder geval weer een jaar vooruit. Aangezien er over de jaren 2018-2020 nog geen uitsluitsel is gegeven, en professionele podiumkunstorganisaties vaak anderhalf tot twee jaar vooruitwerken, blijft er nog steeds onzekerheid.

Voorstellingen 2017

Theater Gnaffel maakt al bijna dertig jaar voorstellingen waarin mensgrote poppen op magische wijze tot leven komen, onder de artistieke leiding van Elout Hol. De eerste voorstelling die in 2017 gespeeld wordt is Het Wilde Westen van Calamity Jane (8+). Op 4 en 5 februari vindt het premièreweekend plaats in Schouwburg Odeon in Zwolle. Hiernaast speelt de voorstelling Joep! (4+) voorlopig nog even door. In het najaar van 2017 wordt de succesvolle voorstelling De Worstelaar (6+) uit 2006 hernomen. Hiermee viert het gezelschap haar 30-jarig jubileum.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Fijn dat deze mooie club gered is. Hopelijk hoeven ze niet ieder jaar weer dezelfde onzekerheid door te maken. We mogen wel wat trotser zijn dat we zo’n fantastisch gezelschap in onze gemeente hebben.


  ⚠️ Meld

 2. Helemaal waar tsja, ook weggegooid geld! En het ergste is: dat wisten we van tevoren al. Wat dat betreft ontlopen linkse en rechtse hobby’s elkaar niet veel!


  ⚠️ Meld

 3. Altijd mooi te zien hoe mensen omgaan met boeiende talenten. Mooi die tijdelijke redding. Hopelijk duurt het langer.

  Zeker geen linkse hobby is “meer asfalt”. Het vernietigt vaak natuur en levert zelden wat op.


  ⚠️ Meld

 4. Hoe u reageert, is aan u. Wij vragen u aan enkele spelregels houden:
  U overtreedt in uw reacties de wet niet (en met name artikel 1 van de Grondwet)
  U gaat fatsoenlijk met anderen om en respecteert de mening van een ander
  U houdt rekening met het auteursrecht van derden (delen citeren mag, complete publicaties overnemen meestal niet)
  U plaatst geen commerciële boodschappen (spam)
  U doet niets dat het technisch functioneren van de website kan hinderen
  Uw reacties zijn on-topic, direct of indirect
  U plaatst geen verzoeken tot moderatie of ban’s via het reactieformulier
  bij het opgeven van een valse naam beslist de moderator om uw reactie te verdwijderen of uit te sluiten.


  ⚠️ Meld

 5. Abe, kun jij jezelf niet vergrendelen ipv onder je valse nick elk topic te verzieken?

  @dick: klopt, asfalt lost weinig op en we moeten zuinig zijn op de natuur. We zijn het eens vriend:)!


  ⚠️ Meld

 6. Ik denk dat als er een referendum gehouden zou worden onder de Zwolse bevolking voor wel of geen steun aan dit soort zaken dat theater Gnaffel een probleem heeft


  ⚠️ Meld

 7. Maar wat heeft jouw opmerking Ed038 van 09.33 uur inzake de EU met dit topic te maken? Niets als je het mij vraag. Helemaal niets.


  ⚠️ Meld

 8. Gnaffel ontvangt nu eenmalig 354.167 euro.

  Volgens het jaarverslag 2015 hadden ze toen 224 voorstellingen voor in totaal 19.346 mensen. Als ze dit jaar dezelfde aantallen hebben, krijgen ze dus 1.581 per voorstelling of 18,31 per bezoeker.


  ⚠️ Meld

Reageer