Zwolle gaat intensief samenwerken met CBS

Zwolle – De gemeente Zwolle gaat intensief samenwerken met het Centraal Bureau voor de Statistiek om nog beter gebruik te maken van data voor het ontwikkelen en toetsen van gemeentelijk beleid. Door gegevensbestanden van de gemeente en het CBS te koppelen en gezamenlijk nieuwe databronnen aan te boren, wil de gemeente slimme oplossingen vinden voor bijvoorbeeld mobiliteitsvraagstukken en maatschappelijke opgaven.

Daartoe zal begin 2017 het CBS Urban Data Center/Zwolle worden opgericht, in navolging van de Urban Data Centers (UDC’s) in Eindhoven en Heerlen. Het CBS UDC/Zwolle is een fysieke werkplek waar medewerkers van de gemeente samenwerken met medewerkers van het CBS. Hier hebben zij toegang tot datasets van zowel het CBS als de gemeente en tot eventuele nieuwe databronnen. Deze gegevens kunnen daar, ondersteund door de specialistische kennis van CBS-medewerkers, op uiteenlopende manieren worden gecombineerd en geanalyseerd.

Smart city
De samenwerking met het CBS past in het streven van de gemeente Zwolle om als smart city zo veel mogelijk meerwaarde te halen uit de groeiende hoeveelheid gegevensverzamelingen. Het biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de gegevens die Zwolle al verzameld heeft over ontwikkelingen binnen de stadswijken te vergelijken met de gegevens van het CBS over andere steden.

Privacy
Toepassingen van deze analyses zijn bijvoorbeeld het in beeld brengen van bezoekersstromen in winkelgebieden of het gebruik van parkeerplaatsen en andere infrastructuur. Ook voor de analyse van maatschappelijke ontwikkelingen kunnen de gegevensverzamelingen veel nut hebben. Belangrijk uitgangspunt is dat bij het verzamelen en analyseren van gegevens de privacy van burgers wordt gegarandeerd. Ook daarbij zal het CBS Zwolle ondersteunen.

Andere partijen welkom
De samenwerking met het CBS wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van twee jaar. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat ook andere partijen (bijvoorbeeld onderwijs- of kennisinstellingen en bedrijven) uit de regio Zwolle gebruik gaan maken van de gegevens en expertise van het nieuwe Data Center.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

17 gedachten over “Zwolle gaat intensief samenwerken met CBS”

  1. Big DATA, toverwoord hierbij natuurlijk.
    Lezende : ‘Door gegevensbestanden van de gemeente en het CBS te koppelen en gezamenlijk nieuwe databronnen aan te boren’…

    Ze gaan bijvoorbeeld je twitter, facebook, whatsapp, google, bing,
    weblog zwolle, gemeentelijke basis administratie, zorgverzekering,
    bank, en -wat niet- als databronnen aanboren.
    En dat kan heel gemakkelijk ook.

    Het doel is zo te lezen : ‘om nog beter gebruik te maken van data voor het ontwikkelen en toetsen van gemeentelijk beleid’

    Nouja, ik heb niets te verbergen 😉

  2. De gemeente Zwolle ervaart al geruime tijd ICT problemen met het eigen netwerk. Het systeem hapert met grote regelmaat waardoor het personeel onderbroken wordt bij het uitvoeren van haar taken.

    De eigen digitale omgeving functioneert niet naar behoren. Moet dit niet eerst verholpen worden voordat er analyses losgelaten worden op de data die in dezelfde systemen opgeslagen ligt?

  3. Welke wethouder is verantwoordelijk voor deze, inderdaad, merkwaardige prioritering?

    En onze gekozen gemeenteraad? Lekker volgegeten en gedronken lopen netwerken op de nieuwjaarsrecepties….ongeinteresseerd in de stad waar ze het hoogste bestuursorgaan vormen?
    Nou ken ik er een paar die absoluut niet zo zijn; die komen dan misschien binnenkort met vragen?

  4. Ivm omstandigheden liep deze zin niet…moet zijn:

    Tot slot vind ik het erg jammer dat je hier denkt meningen van niet aanwezige mensen te moeten invullen.
    Zegt veel over je.

  5. We kunnen ons druk maken over onze privacy, maar feit is dat we het daar zelf niet zo nauw mee nemen. Kijk bijvoorbeeld naar het succes van de Bonuskaart van Albert Heijn, boek eens een vakantie en kijk eens wat je digitaal aan informatie prijsgeeft. Boos worden of zorgen maken om dit soort dingen zijn dus een tikkeltje hypocriet.

  6. Ach,

    Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging
    De Belastingdienst zag hoe je er kwam
    Apple hield bij hoe lang je er bleef
    Samsung hoorde wat je er zei
    En Google wist al dat je het van plan was.

    Maar toch. Wat je zelf bewust weggeeft wil nog niet zeggen dat overheidsinstanties dat ook zo maar mogen doen.
    Vragen over privacy blijven daarom belangrijk.

  7. Klopt Bernard, en dan zijn WhatsApp en Instagram beiden ook nog eens eigendom van Facebook.

    Waarschijnlijk doet ook Microsoft met dit spelletje mee (Nokia, LinkedIn, Skype, X-Box etc).

    In 1949 schreeft George Orwell zijn boek 1984. De beste man had een vooruitziende blik.

  8. Nee, geen paniek. Tot nu toe vind het zelfs handig. Maar we hebben niet altijd dezelfde overheid. Een eventuele toekomstige foute overheid heeft al die gegevens dan ook. En dan wordt het opeens een heel ander verhaal.

  9. volgens mij wordt er alleen afgeleide data gegenereerd. Dat kan die eventuele toekomstige foute overheid vast ook wel.
    De gemeente geeft in ieder geval aan dat ze zich bewust is van mogelijke privacyproblemen en dat ze hier rekening mee houden. Zo snel mogelijk de ruwe data aggregeren en je kan de gegevens niet meer herleiden naar individuele personen.

Reacties zijn gesloten.