Het goede leven met Muppetstuff

Zwolle – Aan het eind van hun optreden lieten de drie rasmuzikanten van Muppetstuff met hun meeslepende slotnummers het publiek meeklappen en meeswingen en ook de aanwezige kinderen konden niet langer blijven stilzitten. Al jarenlang een vaste waarde in de Zwolse muziek- en theaterwereld traden ze zondagmiddag 8 januari op in wijkcentrum De Enk in Assendorp. De organisatie van Muziek in De Enk, die de winterperiode overbrugt van Muziek in de Tent had het podium in De Enk ingericht met de altijd aanwezige schemerlamp op de achtergrond en de houten vloer bedekt met de enigszins versleten Perzische tapijten. Precies het huiselijke sfeertje dat past bij het optreden van leadzanger Rob Bults met gitaar, contrabasist Peter Plaatsman en violist Maurits Boreel. Muppetstuff bezingt het leven in een mix van opzwepende, swingende en gevoelige folk afgewisseld met jazz, blues en hot club the France. Of zoals Peter Plaatsman het verwoordde: " een allegaartje."

dsc_0002-bordermaker.jpg 

Deze middag speelden ze met name Engelstalige covers. Ze begonnen met het folk achtige Nederlandstalige lied "De vliegende Hollander", met de mooie zin "de wind wijst de weg," waarmee ze een stukje van hun levenswijsheid prijsgaven. Hun nieuwjaarsboodschap voor 2017 brachten ze met het nummer "Life is beautiful", en inderdaad was het voor het voltallige publiek in De Enk genieten bij een biertje of wijntje. Soms werd de muziek enigszins overstemd door het geroezemoes in de zaal, maar velen waren nog niet toegekomen aan het uitwisselen van hun nieuwjaarswensen. De mannen van Muppetstuff lieten zich daardoor niet storen en speelden enthousiast verder. Ook aan de aanwezige kinderen was gedacht. De muzikanten brachten zelfs twee kinderliedjes ten gehore: "De vlinderdans. Ik vlieg. Ik fladder en ik zweef door de lucht" en het liedje over het varkentje. Naast het ritmische en swingende geluid was er ook ruimte voor een romantisch nummer op deze zondagmiddag. Violist Maurits Boreel wist met zijn gevoelige viool enige weemoed op te wekken en daarna ging het "weer los" met een vrolijk Schots nummer om te eindigen met een lied uit hun eigen oude doos "Het gaat als het gaat," waarbij het leven genomen wordt zoals het komt.

dsc_0005-bordermaker.jpg

dsc_0010-bordermaker.jpg 

dsc_0013-bordermaker.jpg 

dsc_0022-bordermaker.jpg

dsc_0028-bordermaker.jpg

dsc_0033-bordermaker.jpg 

Met Rob Bult, ooit vanuit Hellendoorn naar Zwolle gekomen, kreeg ook het dialect aandacht. In het Sallandse lied "Oelevloch" wordt een zomerse dag op het plattenland bezongen als de uilen bij schemering uitvliegen. Het muzikale trio heeft afgelopen periode nog meer Sallandse dialectliedjes geschreven, waarmee ze vanaf dit voorjaar diverse podia op het platteland zullen betreden. Het Historisch Centrum Overijssel heeft ze namelijk betrokken bij het project Vooruitboeren over de grote veranderingen op het platteland van Overijssel de afgelopen vijftig jaar. Muppetstuff zal het muzikale onderdeel verzorgen van de platteland-roadshows in diverse boerenschuren en agrarische gebouwen, waar bezoekers zullen worden geconfronteerd met de recente geschiedenis van het ons omringende platteland. Hoewel ze inmiddels flink naam hebben gemaakt in onze provinciestad Zwolle is er grote kans dat deze stadsmuzikanten dit jaar ook het platteland zullen gaan veroveren.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:

Reageer