GL:Vragen over stallingsproblemen fietsen

Zwolle – Het tekort aan fietsparkeerplaatsen bij de nieuwe Pathé-bioscoop was niet nodig geweest. Dat geeft de Fietsersbond dezer dagen aan in diverse media. Vorige week bleek dat er veel te weinig stallingen zijn. De Pathé-leiding laat weten hier al voor gewaarschuwd te hebben bij de gemeente.

We begrepen van de Fietsersbond dat de gemeente er al vaker op gewezen is dat er in vergunningsprocedures onvoldoende aandacht is voor fietsparkeren. Ook GroenLinks heeft regelmatig oplossingen gevraagd voor te verwachten knelpunten, zoals rond de komst van Primark en Zara. Deze winkels hoeven in tegenstelling tot vroeger beleid niet meer bij te dragen om mobiliteitsknelpunten te (helpen) voorkomen.

Ook de komst van Hudson’s Bay lijkt tot fietsenchaos te gaan leiden, tenminste zoals de plannen er tot nu toe voorstaan. We begrepen daaruit dat het Meerminneplein minder fietsparkeren krijgt, maar dat er geen zicht is op compensatie, bijvoorbeeld met stallingsruimte onder de nieuwe winkel.

Vragen:
Deelt u de analyse van de Fietsersbond dat er onjuiste cijfers zijn gehanteerd bij het bepalen van de benodigde fietsparkeerplekken bij de bioscoop?

Op welke wijze gaat u dit probleem oplossen? Bijvoorbeeld met realiseren van extra plaatsen en verwijzingen naar parkeerplekken iets verder van de bioscoop?

Gaat u bij de komst van Hudson’s Bay het fietsparkeren voorafgaand aan de verbouwing van het V& D gebouw alsnog , in voldoende mate, in de plannen onderbrengen?

Geeft het probleem rond fietsparkeren bij de bioscoop algemeen aanleiding om de positie van fietsparkeren binnen ruimtelijke projecten meer aandacht te geven?

Bovenstaande vragen zullen in de raadsvergadering van 9 januari 2017 aan het college gesteld worden. 

Artikel delen:
Reacties 5
 1. zoals al eerder gemeld Zwolle wil een fietsstad zijn maar laat het parkeren van fietsen niet meewegen in het vergeven van vergunningen, maar zoals het spreekwoord zegt “als het kalf verdronken is dempt men de put” :o:o:o


  ⚠️ Meld

 2. Toch ligt de eerste verantwoordelijkheid wat mij betreft bij de fietsenbezitters zelf. Het heeft geen pas om fietsen lukraak ergens neer te zetten. De gemeente loopt altijd achter de feiten aan, omdat fietsenbezitters zo hun eigen regels hanteren bij het neerplempem van hun fietsen.


  ⚠️ Meld

 3. @Leonardo

  In dit geval gaat het erom, dat er bij de bij de nieuwe Pathé-bioscoop te weinig plekken zijn om een fiets te kunnen parkeren en dat heeft niet direct met de verantwoordelijkheid te maken van diegenen die hun fiets daar willen parkeren.


  ⚠️ Meld

 4. De gemeente vervalt in oude fouten. Bij de bouw van kantoorpanden in Hanzeland destijds zijn er parkeerproblemen ontstaan omdat er onvoldoende rekening gehouden is met het feit dat veel “kantoorbewoners” per auto naar hun werk gaan. (In Assendorp weten ze hier alles van).

  Het is betreurenswaardig dat hier geen lering uit getrokken wordt.


  ⚠️ Meld

 5. Hmm, er is daar ruimte genoeg, alleen wat te weinig ‘officiele’
  fietsenrekken. of vergis ik me ? ik vergis me niet denk ik.
  Kan snel en simpel wat aangedaan worden 🙂

  Beetje onzinnig dit met parkeerproblemen in hanzeland
  te vergelijken.  ⚠️ Meld

Reageer