S-Zorgt biedt dagbestedingsonderzoek aan

Zwolle – Afgelopen maandagavond 9 januari heeft zorginstelling S-Zorgt in de raadzaal een onderzoek overhandigd aan burgemeester Henk Jan Meijer. S-Zorgt heeft onderzoek gedaan naar de behoefte voor dagbestedingslocatie onder de Turks islamitische ouderen en zorgbehoevenden. Het onderzoek heeft in totaal 6 maanden in beslag genomen. 

szorgt_overhandiging_onderzoek3.jpg

De Zwolse zorginstelling S-Zorgt verleent sinds 2014 zorg en maatschappelijke ondersteuning. De groeiende instelling richt zich voornamelijk op Turkse en/of allochtone inwoners van Zwolle en omgeving waarbij de ondersteuning aansluit bij de wensen en behoeften van haar cliënten. Door de intensieve samenwerking met deze doelgroep kreeg zij frequent vragen en opmerkingen met betrekking tot dagbesteding. Eigenhandig heeft zij onderzoek gedaan naar de behoefte voor een dagbestedingslocatie onder de Turks islamitische ouderen en zorgbehoevenden. Gesignaleerd werd dat de doelgroep wel degelijk behoefte heeft aan een dagbestedingslocatie, maar er op dit moment geen gebruik maakt van de huidige dagbestedingslocaties. Belangrijkste vraag in het onderzoek was dan ook waarom ze niet gebruik maken van de huidige dagbesteding’s locaties en hierdoor tussen wal en schip raken. 

"Uit het onderzoek blijkt dat er barrières zijn door taal, cultuur & religie waardoor de Turks islamitische ouderen en zorgbehoevenden niet de dagbesteding bezoeken. S-Zorgt maakt zich hard voor deze doelgroep en wil daarom dagbestedingsactiviteiten ontplooien om in bijvoorbeeld coproductie- deelname aan het maatschappelijke proces te bevorderen. Daarbij moet gedacht worden aan vormen van dagbesteding, sociale activering en re-integratie mogelijkheden. Hiermee is S-Zorgt in staat om op het gebied van dagbesteding een brug te vormen voor deze specifieke doelgroep, die op dit moment tussen Wal en Schip valt. ", aldus Serdar Pas de 34-jarige oprichter en directeur van het ISO-gecertificeerde S-Zorgt.

S-Zorgt wil de eigen kracht van mensen – en hun netwerk – stimuleren en kijkt daarbij nadrukkelijk naar individuele situaties en mogelijkheden. S-Zorgt streeft er nadrukkelijk naar om de zelfredzaamheid van cliënten te bevorderen, zodat ze ook na afloop van de hulpverlening beter in staat zijn om met moeilijkheden om te gaan en deze eigenhandig te verkleinen dan wel op te lossen.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Ik vind het eerlijk gezegd raar dat deze ouderen op die leeftijd nog steeds geen goed Nederlands spreken.
  De taal zo snel mogelijk leren spreken is m.i. een voorwaarde voor goede integratie. En voorkomt bovendien dat je “tussen wal en schip valt”.


  ⚠️ Meld

 2. Ik vind het raar dat zo’n sociale voorziening als ‘dagbestedingslocatie’
  ethnisch en religieus wordt gemaakt.
  Lezende : ‘Turks islamitische….’

  En ‘k snap ook niet hoe zo’n onderzoek in de raadszaal terecht komt.

  ‘Afgelopen maandagavond 9 januari heeft zorginstelling S-Zorgt in de raadzaal een onderzoek overhandigd aan burgemeester Henk Jan Meijer. S-Zorgt heeft onderzoek gedaan naar de behoefte voor dagbestedingslocatie onder de Turks islamitische ouderen en zorgbehoevenden’

  Da gaat over ‘Turks islamitische ouderen en zorgbehoevenden’.
  Of vergis ik me?

  Met ouderen en zorgbehoevenden vind ik dat we zeer zorgvuldig
  moeten omspringen. Maar ik vind tegelijkertijd dat
  er geen bijzondere aanvullende voorzieningen zouden
  moeten zijn voor Turkse en/of islamitische ouderen of hulpbehoevenden.

  ’t kan zijn dat ik dat helemaal verkeerd zie, gezien dat onze burgervader er geen probleem mee heeft.

  Kortom, hopelijk leggen onze bestuurders dat beter uit.
  Ook : wat is ‘S-Zorgt’, wat is dat voor club en hoe zit
  de financiering van die club in elkaar?  ⚠️ Meld

 3. Ja Hinkelaar mee eens. Wat ik me namelijk afvraag is of Christelijke of Humanistische mensen van Turkse komaf hier ook welkom zijn. En hetzelfde geldt voor Koerdische mensen van Turkse komaf.
  En inderdaad graag openheid over het financiële plaatje e.d.


  ⚠️ Meld

 4. @Veldwachter

  Een aantal jaren geleden heb ik een reportage gezien op tv, waarbij een Marokkaan werd geïnterviewd die destijds al meer dan 40 jaar in Nederland woonde en geen enkel woord Nederlands sprak. Heel veel kiezen voor de sociale zekerheid en het geld i.p.v. zich hier aan te passen aan de Nederlandse normen en waarden. En nee; Ik stem niet op Wilders!


  ⚠️ Meld

Reageer