Verhalen over Zwolle – Oud en Nieuw

Zwolle – In de lezingencyclus ‘Verhalen over Zwolle’ organiseren de Vrienden van de Stadskern Zwolle en het Zwols Architectuur Podium vrijdag 20 januari 2017 een avond onder de titel ‘Oud en nieuw’. Welke keuzes maken architecten wanneer zij een nieuw ontwerp maken voor een oud gebouw? Jarenlang was het gangbaar om met ‘contrast’ de eigenheid van de nieuwbouw te benadrukken en daarmee de identiteit van het oude te onderstrepen.

Net zo goed zien we ook dat architecten een nieuw deel aan een oud gebouw geheel in stijl met het bestaande ontwerpen. Als we één conclusie kunnen trekken dan is het dat er door de tijd geen eenduidige benadering is van het bouwen aan een bestaand historisch gebouw of een historische omgeving. Misschien is de belangrijkste reden hiervoor, dat de relatie tussen oude en nieuwe architectuur steeds onderhevig is aan wisselende culturele opvattingen over de betekenis van het bestaande en het nieuwe.

Na een korte inleiding met beelden uit de Zwolse binnenstad is het woord aan architectuurhistoricus Dirk Baalman, oud-directeur van het Oversticht. Hij stelt zich de vraag ‘Hoe hebben architecten door de tijd heen gebouwd in een historische context’. Na de pauze zet architect Dana Ponec van Bureau Ponec de Winter uiteen wat haar inspiratie en overwegingen waren voor haar ontwerp voor het warenhuis van Primark aan de Melkmarkt. De muzikale omlijsting van de avond wordt verzorgd door studenten van het conservatorium.

Locatie: Waanders in de Broeren, 20.00 uur, inloop vanaf 19.30.
Aanmelden: www.waandersindebroeren.nl/podium-en-exposities 

Artikel delen:

Reageer