Het cadeautje van ArtEZ en Waanders

Zwolle – Nietsvermoedend zaten sommige Zwolle-bezoekers woensdag 11 januari rond het middaguur te genieten van hun lunch toen er opeens drie jonge musici het podium van de brasserie van Waanders betraden en begonnen te spelen. Jazzmuziek uit de vorige eeuw van de legendarische zwarte Amerikaanse jazzpianist en -componist Thelonious Monk. "Een tribute aan Monk" zoals zangeres en ArtEZ studente Lotte van Bolhuis het aankondigde. Samen met pianist Neal Nieuwenkamp en de reeds afgestudeerde saxofonist Nick Feenstra brachten ze een aantal Monk-nummers ten gehore. Ingetogen en melancholische muziek die je eerder doet denken aan het einde van de avond "round midnight" in een donker café bij kaarslicht en een wijntje, maar die ook midden op de dag bij Waanders goed in de smaak viel bij de bezoekers. Elke maand geven studenten van ArtEZ Conservatorium een lunchoptreden bij buurman Waanders in het Zwolse Broerenkwartier. Vaak studenten van de klassieke studierichting, maar deze keer studenten van de opleiding Jazz&Pop. Toegang gratis en een maandelijks terugkerend cadeautje van Conservatorium ArtEZ en Waanders In de Broeren aan de stad.

dsc_1236.jpg 

Tijdens het lunchconcert voerde de prachtige stem van de 24-jarige Lotte van Bolhuis de boventoon afgewisseld met momenten dat de sax van Nick Feenstra de lead overnam, beiden ondersteund door Neal Nieuwenkamp op vleugel. Onder het mooie gebrandschilderde kerkraam werd het introlied "Listen to Monk" langzaam en rustig ingezet; bij het tweede nummer "How I wish" ging het tempo iets omhoog. Ook bij de volgende nummers werd er niet echt uitgehaald bij deze wat dromerige jazzmuziek. Saxofonist Nick Feenstra is wel anders gewend. Hij speelt onder andere in het Broken Brass Ensemble en Kruidkoek en bij deze jazzrock kan hij zijn sax laten gieren en snerpen, zoals hij al op verschillende podia en bij De Wereld Draait Door duidelijk heeft laten horen. Ook Neal Nieuwenkamp heeft inmiddels zijn eerste sporen verdiend bij de steeds succesvollere Zwolse band van Karel J. Schepers.

Thelonious Monk heeft zelf deze muziek gecomponeerd, maar de teksten van de songs zijn vaak door anderen geschreven. Zangeres Lotte heeft voor de jazz gekozen niet alleen omdat ze deze muziek mooi vindt, maar ook "omdat jazz meer diepgang heeft dan popmuziek." Het overtuigende en zelfverzekerde optreden van het jonge drietal duurde helaas maar een half uurtje. Op 1 februari ’s middags om exact twaalf uur staat het volgende lunchconcert van "ArtEZ In de Broeren" op de agenda.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:

Reageer