Expositie ‘Democratie in alle staten’ in Statenzaal

Zwolle – ‘Invloed hebben of beïnvloed worden’. De maatschappelijke expositie ‘Democratie in alle staten’ brengt van 21 januari tot en met 18 maart het debat weer naar de oude Statenzaal in Zwolle. In de afgelopen week verschenen via verschillende kanalen prikkelende spreuken gerelateerd aan democratie en politiek. Het was niet de lancering van weer een nieuwe politieke partij, maar de opwarmer voor een eigentijdse expositie in het voormalig provinciehuis in Zwolle met de prachtige Statenzaal.

‘Democratie in alle staten’ is een interactieve expositie, die de bezoeker aan het denken zet over het functioneren van democratie in het verleden, nu en de toekomst. De expositie groeit en verandert aan de hand van het stemgedrag van bezoekers. Het volk is aan zet. Beïnvloed het maatschappelijk debat via een referendum of stem met ouderwetse Griekse knikkers. Laat uw stem niet liggen. Democracy isn’t perfect, I just don’t know a better system’ is een bekende uitspraak van Winston Churchill. Dat dit vraagstuk nog steeds wereldwijd leeft, krijgen we dagelijks mee in de media. Democratie vraagt onderhoud, overleg en verbinding. Met prikkelende spreuken op affiches wordt iedereen uitgedaagd om na te denken over de staat van onze democratie en je eigen invloed daarop. 

 

Tijdens de expositie worden ook diverse debatten georganiseerd rondom het thema. Zo krijgen politieke partijen de mogelijkheid in de Statenzaal een avond te organiseren. Ook scholieren gaan het debat voeren in de Statenzaal. Tijdens de Statenspelen van de Provincie Overijssel worden politieke vergaderingen nagespeeld. De expositie valt immers in de aanloop van de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart.  De expositie vestigt ook aandacht op de architectuur van de rijksmonumentale Statenzaal. Een voor de expositie samengestelde routekaart leidt de bezoeker door het neogotische gebouw. Langs de plafondschilderingen, de torentjes, de rijk gedecoreerde stoel van de commissaris van Koning(in) en de glas-in-loodramen met wapens van alle Overijsselse gemeenten. Vrijdag 20 januari wordt de expositie officieel geopend door Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten met een bijdrage van Gerdi Verbeet, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer.. De expositie is voor publiek geopend van 21 januari t/m 18 maart 2017 op donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag tussen 12:30 en 17.00 uur. Locatie: Oude Statenzaal, Diezerstraat 80 in Zwolle. De entree is gratis.
Voor meer informatie zie ook www.statenzaal.nl. ‘Democratie in alle staten’ is een productie van Hedon, Historisch Centrum Overijssel en Provincie Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zwolle.

Artikel delen:

Reageer