Informatiemarkt voor mantelzorgers

Zwolle – Zwolse Mantelzorgers kunnen donderdag 2 maart zonder afspraak terecht bij de diverse experts van Steunpunt Mantelzorg. Zij zitten tijdens de ‘Mantelzorgmarkt’ van 13.30 tot 19.00 uur klaar met advies over bijvoorbeeld regelingen en voorzieningen, praktische hulp van een vrijwilliger in de thuissituatie, mantelzorgondersteuning en cursussen voor mantelzorgers. Ook wie gewoon meer wil weten over mantelzorg of wil zien wat Steunpunt Mantelzorg kan betekenen, is welkom.

travers_holding_051.jpg

Mantelzorgers kunnen zonder zich vooraf aan te melden binnen lopen tijdens de Mantelzorgmarkt. In verschillende ruimten rondom de plek van ontvangst zitten coördinatoren informele zorg klaar. Zij hebben ieder hun eigen specialisme waarmee ze mensen die voor een ander zorgen verder kunnen helpen. Iedere bezoeker kan bij meerdere deskundigen aanschuiven voor een kort een-op-een-gesprek.

"Mantelzorg houdt in dat je meer dan gemiddeld voor een naaste zorgt, omdat diegene (tijdelijk) extra aandacht of zorg nodig heeft. Je doet dat niet vanuit je beroep, maar omdat je een persoonlijke relatie hebt met de ander", schetst Ineke van Stekelenborg, regisseur mantelzorg van Steunpunt Mantelzorg. "Die omschrijving doet misschien vermoeden dat alle mantelzorgers in een vergelijkbare situatie zitten, maar niets is minder waar." "De leeftijden van mantelzorgers lopen bijvoorbeeld sterk uiteen. Daarom hebben we niet alleen ondersteuning voor volwassenen, maar ook bijeenkomsten voor jonge mantelzorgers (tot 18 jaar). Ook zijn er mantelzorgers die de zorg met een baan combineren. Voor hen, en voor werkgevers, hebben we advies over bijvoorbeeld balans tussen die taken. Ook zijn er mantelzorgers die vastlopen in het web van regelingen en voorzieningen. Voor hen is er een consulent juridische dienstverlening die hen op weg helpt. Verder is er specifieke informatie voor anderstalige mantelzorgers en mantelzorgers van mensen met GGZ-problematiek. Kortom, voor iedere specifieke situatie is er een deskundige beschikbaar." Steunpunt Mantelzorg werkt in opdracht van Gemeente Zwolle. De hulp die de professionals van het steunpunt bieden is gratis en met gegevens en informatie die tijdens de gesprekken worden uitgewisseld wordt uiteraard vertrouwelijk omgegaan. Iedereen is welkom, ook mensen die niet zeker weten of ze mantelzorger zijn of nog niet eerder met het steunpunt in contact zijn geweest. Donderdag 2 maart, van 13.30 tot 19.00 uur, Steunpunt Mantelzorg, Burgemeester Drijbersingel 11 (naast Hedon). Aanmelden hoeft niet, maar mag wel. Het kan via www.mantelzorgzwolle.nl/mantelzorgmarkt. Ken jij anderen die mantelzorg geven, nodig hen dan ook gerust uit.

Artikel delen:

Reageer