Betere behandeling verwarde mensen nodig

Zwolle – De afgelopen jaren is het aantal meldingen in Nederland rond verwarde personen fors toegenomen. Een groot deel van de politie inzet in de wijken gaat naar deze meldingen. Dit terwijl de politie niet opgeleid is voor het omgaan en begeleiden van mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid.naamloos.png

Deze situatie leidt vaak tot mensonwaardige behandeling van verwarde mensen. De gemeente Amsterdam heeft in 2014 al ingegrepen en de Psycholance ingevoerd. 80 % van de verwarde personen wordt daar niet meer door de politie vervoerd. Het wordt tijd dat de gemeente Zwolle, Overijssel en andere plaatsen en provincies eveneens gaan nadenken over de invoer van een Psycholance en menswaardig beleid rond verwarde mensen. Een beleid waarin een signaleringsplan per gemeente wordt opgesteld door betrokken partijen, bekrachtigd door de Gemeenteraad en het College. 

Daarom ontvangen vandaag alvast de Korpsleiding, de Raad van Bestuur van Dimence (GGZ), het Sociale Wijkteam, de Gemeenteraad en het College, en de media een : Noodoproep voor een menswaardige behandeling van verwarde mensen, een signaleringsplan voor de gemeente en alle betrokken partijen, en bronnen voor informatie.

Naast mijn eigen traumatische ervaringen zijn ook ervaringen van andere ervaringsdeskundigen de aanleiding geweest om deze noodoproep te doen. Het is genoeg geweest.

Voor info :
Mink de Vries, ambassadeur Stichting Samensterk zonder Stigma
Betrokken bij GGZ klankbordcluster Zwolle, GGZ beraad Overijssel, Ruimte voor Anders Zijn. 06-28987955

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Betere behandeling verwarde mensen nodig”

  1. We hebben er hier destijds flink over geschreven…. dat er belachelijk veel mensen zonder begeleiding, met die bezuinigingen van mevr. Schippers over straat liepen. En wat leverde het op? Alleen maar ellende[/url]

    Paar honderd Euro in 2014 en 2015?

Reacties zijn gesloten.