Stedelijk Museum geeft verzet op

Zwolle – Het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en het Stedelijk Museum Zwolle (SMZ) hebben het afgelopen half jaar in opdracht van de gemeente Zwolle gewerkt aan een gezamenlijk plan om de functie van het Stedelijk Museum over te hevelen naar het HCO. Beide partijen zijn er niet uitgekomen en daarom heeft het college van B&W deze week de knoop doorgehakt. Het Stedelijk Museum houdt op te bestaan en het HCO neemt de taken van het SMZ over en wordt verantwoordelijk voor de presentatie van "Het Verhaal van Zwolle." Het HCO zal daarbij gaan samenwerken met museum De Fundatie om maximaal gebruik te maken van de daar aanwezige museale kennis. Wethouder Jan Brink lichtte tijdens de persconferentie toe "dat de verschillende inzichten van het SMZ en HCO niet bij elkaar konden komen." Het SMZ heeft nog een alternatief plan gemaakt, maar dat is niet overgenomen door B&W. Het SMZ is het niet eens met de beslissing van B&W en heeft zich daaraan niet gecommitteerd, maar zal wel meewerken aan de verdere uitwerking van het besluit van B&W.

dsc_1237.jpg 
Foto:Hennie Vrielink

Wethouder Jan Brink waardeert het dat het SMZ loyaal wil meewerken aan de uitwerking van het besluit van het college en heeft er ook vertrouwen in dat de directie en het bestuur van het SMZ professioneel invulling zal geven aan de opdracht van het gemeentebestuur. Binnen enkele weken tot maanden moet het SMZ met een concreet plan komen, waarin wordt aangegeven hoe de overheveling van haar taken naar het HCO zal plaatsvinden. Daarbij dienen ook de gevolgen voor het personeel, de organisatie, gebouwen en collectie uitgewerkt te worden in het plan en moet tevens worden aangegeven hoe de opgedragen besparing van euro 300.000 zal worden gehaald. 

Hoewel B&W in kader van de bezuiniging in eerste instantie overwogen heeft de nieuwbouw van het SMZ van de hand te doen, is na discussie met de gemeenteraad besloten deze tentoonstellingsruimte naast het Drostenhuis proberen te behouden voor cultuurhistorisch Zwolle. Het HCO gaat de cultuurhistorie van Zwolle uitdragen inclusief de basistentoonstelling over de geschiedenis van Zwolle in het Drostenhuis. "Het verhaal van Zwolle" wordt gebaseerd op drie thema’s: Moderne Devotie, de Hanze en Democratie.

"Hoewel we tijd verloren hebben" aldus wethouder Brink moet de nieuwe organisatie er per 1 januari 2018 staan. "De komende tijd zullen we als gemeente dicht op het proces zitten en zal er getoetst blijven worden of het SMZ op een zorgvuldige manier invulling geeft aan het besluit en de opdracht van B&W." De gemeenteraad wil binnenkort met het college hierover van gedachten wisselen.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

 

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Het SMZ mag niet weg worden bezuinigd.
  >:(>:(>:(
  Het is een museum voor de gewone Zwollenaar/man
  Recent nog een leuke expositie van schilder Teun van der Veen.
  Een Zwolse schilder met heel toegankelijk werk.
  Ook de tentoonstellingen Zwolle in de jaren vijftig, zestig,
  zeventig en tachtig waren interessant.
  Vorig jaar opening Tentoonstelling Wispelweij met toneel etc.
  Maar deze exposities zullen bij de elite wel niet in de smaak vallen.
  Weer wordt de gewone Zwollenaar niet gezien.
  Volgend jaar verkiezingen


  ⚠️ Meld

 2. Brink is een cententeller met nul verstand van cultuur. SMZ en HCO zijn twee heel verschillende organisaties. Het is niet voor niets dat ze niet samen wilden gaan: er zijn gewoon te weinig raakvlakken. Dat ze nu gedwongen worden, gaat tegen alle logica in.

  Trouwens: SMZ is een zelfstandige instelling waar Brink niets over te zeggen heeft. Waarom reageert het SMZ zo gedwee?


  ⚠️ Meld

 3. De Regt heeft zich altijd tegen bezuinigingen verzet. Hij weigerde om het museum te laten degraderen tot oudheidkamer. Hij dreigde zelfs om, als het zo ver zou komen, de complete collectie te verkopen en het personeel een royale pensioenvoorziening te geven. Maar ja, De Regt is weg.


  ⚠️ Meld

Reageer