Huren omlaag of verhuizen

Zwolle – 130 Huurders van de Zwolse corporaties hebben een huurverlaging aangevraagd, voor 117 huishoudens is deze inmiddels ook doorgevoerd. De huurverlaging werd aangevraagd na ontvangst van een brief die de woningcorporaties deltaWonen, Openbaar Belang en SWZ in oktober naar 525 geselecteerde huurders stuurden.

In deze brief kregen zij bericht dat zij mogelijk in aanmerking komen voor huurverlaging of voor een verhuizing naar een goedkopere huurwoning. Het gaat om huurders die in een te dure woning wonen in verhouding tot hun inkomen. Voor 2015 kon het voorkomen dat huurders een te dure woning kregen toegewezen. Daardoor zijn er huurders die in een huurwoning wonen die met hun inkomen eigenlijk voor hen te duur is. Van de 525 geselecteerde huurders hebben zo’n 250 huurders bericht ontvangen dat zij mogelijk in aanmerking komen voor huurverlaging. De drie Zwolse corporaties investeren in het verlagen van de huur, zodat deze huurders nu alsnog de mogelijkheid krijgen om betaalbaar te huren.

Als de huurder in een woning woont die niet in aanmerking komt voor huurverlaging, dan krijgt de huurder de mogelijkheid om binnen een jaar naar een goedkopere huurwoning te verhuizen. Dat gebeurt door de inschrijfduur bij de Woningzoeker voor deze mensen op te hogen. Zo kunnen zij sneller een woning vinden die past hun inkomen. Zij kunnen daarnaast een tegemoetkoming in de verhuiskosten aanvragen bij het Noodfonds Zwolle e.o. Zij bekostigen in opdracht van de gemeente Zwolle deze tegemoetkoming. Van de 275 Zwolse huishoudens die het aanbod kregen om naar een goedkopere huurwoning te verhuizen, hebben 16 huurders een verhuizing aangevraagd. Hiervan zijn inmiddels 12 aanvragen goedgekeurd en hebben de corporaties nog 3 aanvragen in behandeling. Bij de meeste mensen die geen gebruik hebben gemaakt van de geboden mogelijkheid, was het inkomen inmiddels gestegen. De drie Zwolse corporaties (deltaWonen, Openbaar Belang en SWZ) en de gemeente Zwolle werken samen aan het betaalbaar houden van wonen en woningen. Daarvoor is de betaalbaarheidsagenda met 10 punten opgesteld. Het woonlastenfonds is één van deze punten.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Goed zeg!

  De drie Zwolse corporaties investeren in het verlagen van de huur, zodat deze huurders nu alsnog de mogelijkheid krijgen om betaalbaar te huren.

  Misschien wel (vrij) uniek in ons mooie land(?)


  ⚠️ Meld

 2. Schandalig!!!
  Deze huurders wonen dus in een te dure woning in verhouding tot hun inkomen. Dus krijgen ze huurverlaging.

  Niets geen huurverlaging…gelet op je inkomen woon je veel te duur. Graag verhuizen naar een bij je inkomen passende woning.

  Deze groep blokkeert dus mensen die willen doorstiomen of op zoek zijn naar een duurdere huurwoning!!!!  ⚠️ Meld

 3. Pappen en nat houden in plaats van een duurzame oplossing. Zo kennen we de gemeente en overheid langzamerhand wel. Betere oplossing zou zijn verplicht laten verhuizen naar goedkopere woningen indien deze vrij komen.


  ⚠️ Meld

 4. volgens mij levert het per saldo niets op. lage huur betekent minder huursubsidie voor diegenen die zowiezo al te duur wonen.


  ⚠️ Meld

 5. Zou het hier niet gaan over huurwoningen in de vrije sector?
  Behoorlijk wat huurders komen in de problemen omdat die huren veel sneller stijgen dan hun inkomen. Voor die woningen geldt geen huurtoeslag.


  ⚠️ Meld

 6. @ Janna, daar heb je wel een punt, maar ik neem aan dat dit topic niet over vrije sector-huur gaat. Gelezen

  De huurverlaging werd aangevraagd na ontvangst van een brief die de woningcorporaties deltaWonen, Openbaar Belang en SWZ in oktober naar 525 geselecteerde huurders stuurden.  ⚠️ Meld

 7. @Janna

  Als je een woning in de vrije sector kan huren is een koopwoning ook betaalbaar.
  Wij hebben op diverse locaties in Zwolle vrije sectorwoningen te huur. Dit zijn woningen met een huurprijs vanaf ?? 710,68 (prijspeil 2015). U kunt voor deze woningen geen huurtoeslag aanvragen. Uw fiscaal maandinkomen moet minimaal vier keer de bruto maandhuur bedragen. Alle woningen in de vrije sector worden toegewezen via het Zwolse woonruimteverdeelsysteem bron: site SWZ.
  Ik heb sinds september een koopwoning (eengezins) en betaal aan hypotheek nog minder!

  Het gaat hier vast om de mensen die gewoon te duur wonen en waarbij aanpassen aan een wat sobere levensstijl volgens hun niet mogelijk is. Want ja stel je voor dat je vrienden in een groter huis wonen…


  ⚠️ Meld

 8. Hmm ik vermoed dat jullie niet helemaal begrijpen hoe huurwoningen werken.
  Als je over de huursubsidiegrens verdient maar wel een dure huur prijs dokt… ??700 dan woon je dus nog te duur maar heb je GEEN recht op geen enkele subsidie. OOK geen zorgsubsidie.
  Vrije sector woningen zijn er bijna niet. Zeker betaalbaar niet. Goedkoopste zou ??700 zijn…

  En ieder jaar worden de huren verhoogd.. ongeacht of je te weinig verdient of niet.
  Kopen gaat ook niet zo makkelijk zeker niet als je zo duur huurt… sparen gaat moeizaam. ??100 p.m sparen? Dat is in 2 jaar tijd ??2400 dus… dat is niet veel he.

  Dus nee er is niet altijd een andere uitweg als je te duur huurt… zeker niet voor de jongeren… niet ieder kan financieel hulp krijgen van de ouders… en hypotheken worden steeds minder, je moet steeds meer eige geld hebben.. en dat begrijp ik wel.. maar doorstroming of afstroming… duurt wel een stuk langer zo


  ⚠️ Meld

Reageer