Opening expositie “Democratie in alle staten”.

Zwolle -Vrijdagmiddag, toevallig op dezelfde dag dat Donald Trump wordt geïnstalleerd als de nieuwe gekozen president van de VS, werd in de oude Statenzaal van de provincie Overijssel aan de Diezerpromenade de maatschappelijke expositie "Democratie in alle staten" geopend door Ank Bijleveld-Schouten, commissaris van de Koning in de provincie Overijssel. Zij vraagt zich af hoe de mensen meer te betrekken bij de politiek en ze is er trots op dat op deze middag de samenwerkingsovereenkomst wordt getekend tussen de provincie Overijssel en Prodemos, Huis voor democratie en rechtsstaat, met als doel meer inwoners, met name ook jongeren, te bereiken en te betrekken bij hun bestuur.

dsc_0010-bordermaker.jpg

Deze openingsmiddag werd "aan elkaar gepraat" door Anne Riemersma, directeur Hedon/Travers Welzijn/Zwolle Doet!. Hij gaf o.a. een bekend voorbeeld van democratisch stemgedrag uit 1966 toen met één stem verschil werd voorkomen dat de Zwolse binnenstad werd doorsneden door een snelweg. Gerdi Verbeet, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, gaf haar visie op democratie. Zij zette uiteen hoe zij een grotere betrokkenheid van de bevolking wilde bereiken. De invoering van de stemplicht vindt zij een goed idee. De titel van deze expostie "Democratie in alle staten" is goed gekozen. Het geeft de boze en opgewonden stemming van deze tijd aan. Voorkomen moet worden, volgens haar, dat alles in rafels uiteenvalt want dan zijn we pas echt "in alle staten". Karel J. Schepers uit Zwolle hield het publiek op muzikale wijze een spiegel voor. Een korte stemmingsronde n.a.v. bepaalde stellingen sloot de openingsbijeenkomst af. Aansluitend kon in de benedenzaal een interactieve expositie worden bezocht. Interactief omdat er verwacht wordt dat je nadenkt over bijzondere en (on)verwachte vragen m.b.t. het functioneren van de democratie. Op veelal ludieke wijze kun je de vragen beantwoorden.  Deze prachtige expositie is samengesteld door een team o.l.v. Anne Blok, projectleider Statenzaal bij Hedon. Uiteraard is deze expositie door iedereen, jong en oud, te bezoeken en wel tot 18 maart 2017 op iedere donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 12.30 – 17.00 uur. Bovendien krijgt iedere bezoeker een uitgebreide routekaart voor een tocht door het voormalige neo-gotische Provinciehuis met daarin o.a. de oude Statenzaal van de provincie Overijssel.

dsc_0019-bordermaker.jpg

dsc_0055-bordermaker.jpg

dsc_0053-bordermaker.jpg

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Vandaag toevallig een aansprekende speech van een medewerker van de Provincie gehoord. De Stadshagenees Ferenc van Damme, getiteld ‘Elimineer de Burger!’.

  Moet zeggen dat de teksten over dit topic op de billboards aanspraken. Zal wel wat gekost hebben, maar dan neem je ook een oneliner gratis mee in je hoofd.

  Vandaag ook extra aandacht voor ⤽Democratie in alle staten van Amerika⤝.
  Het Trump-spektakel deed mij heel erg denken aan Hans Janmaat’s
  “Eigen volk eerst!”. Voor de jongeren onder ons  ⚠️ Meld

 2. Ik onderken ook dat ‘de democratie’ niet meer zo goed werkt
  in de beschaafde wereld, zoals dat ooit wel het geval was.
  ‘Democratie in alle staten’ lijkt me een goede
  beweging teneinde kromme democratie een beetje rechtser
  te maken.

  Democratie hield in ons kikkerlandje natuurlijk behoorlijk
  op toen Folkert van der Graaf Pim Fortuin het zwijgen oplegde.
  Folkert wint inmiddels de ene na de andere zaak van het OM,
  dat met de aan boord zijnde middelen deze moordenaar
  in z’n vrijheden probeert te beperken. Terecht denk ik,
  maar de middelen ontbreken helaas. Deze luitjes voeren
  de wet naar beste weten uit, geen verwijt in die richting.

  Kortom, de WET moet veranderen om in ons land ervoor te zorgen
  dat de democratie behouden blijft.
  Voor de jongeren (en echte ouderen) onder ons:
  via de politiek kan je invloed uitoefenen in dat opzicht.

  Met meerderheid gekozen politici kunnen wetten veranderen.
  Daarom schoot Volkert Pim ook dood. Volkert zag de wetten
  zoals Pim die graag zag niet zitten, en ’t zag er wel naar uit
  dat Pim de meerderheid mee had.

  Niet schieten 🙂  ⚠️ Meld

Reageer