Mien Ome Jan

Zaterdagmiddag vond in het Stedelijk Museum de feestelijke overhandiging plaats van het eerste exemplaar van het door Minke Kraijer geschreven boek “Mien Ome Jan”.

“Mien Ome Jan” is een door Uitgeverij Evenboer uitgebrachte en door de Zwolse schrijfster Minke Kraijer in ABN geschreven boek met citaten van haar Ome Jan in het Zwols dialect. Geschreven vanuit de dagelijkse beslommeringen van een echte Zwollenaar, in de tachtig en veelal het Zwols dialect sprekend. Minke Kraijer is ook een rasechte Zwolse. Zij schrijft wekelijks een veel gelezen en in het Zwols dialect geschreven colum in het huis-aan-huis-blad De Peperbus. Daarnaast houdt Minke zich, vanuit de Dialectkringe, bezig met het woordenboek van de Zwolse taal (verschijnt in het voorjaar 2008), de Overijsselse Spreukenkalender (ligt al in de winkel) en “Rondom de Peperbus”- Deel 2 (verschijnt waarschijnlijk ook in het voorjaar van 2008).

Na de inleiding door de heer Evenboer van de gelijknamige Zwolse uitgeverij, waarin hij de kennis van het Zwols dialect bij de genodigden testte, nam Minke Kraijer het woord.

Grote surprise was wel de entree van Sinterklaas, of wel Ome Jan himself. Bij het voorlezen van een stukje uit het boek, wist hij zich het een en ander nog héééél goed te herinneren.


In de goed gevulde zaal kreeg de niet in Zwolle wonende, maar toch door zijn vrouw, een echte Zwollenaar genoemde, oud-hoofdredacteur van het huis-aan-huis-blad De Peperbus, Jan van Ommen, het eerste exemplaar overhandigd.

Artikel delen:
Reacties 4

Reageer