Artsen uit Georgië kijken ogen uit in Zwolle

Zwolle – Een delegatie van artsen en laboranten uit Georgië hebben afgelopen week hun ogen uitgekeken in Zwolle. Al eerder keken ze mee bij de epilepsiezorg, maar het was voor het eerst dat zij in Nederland kwamen kijken naar onze slaapgeneeskunde. De delegatie is van de SEIN-SKUH epilepsiekliniek uit Tbilisi. "Zo willen we het in Georgië ook. We zijn onder de indruk van de vaardigheden, maar ook van de communicatie tussen de arts en de patiënt."

georgische_arts_leert_plakken.jpg

Als WHO-partner heeft SEIN in 2014 de epilepsiekliniek, SEIN-SKUH Epilepsy Centre opgericht. Die kliniek wordt nu uitgebreid met een slaapcentrum. Op 18 februari aanstaande wordt dit slaapcentrum in Tbilisi officieel geopend. Hoofdbehandelaar Dr. Okujava: "Er is geen gespecialiseerde slaapzorg in Georgië. Mensen met slaapproblemen gaan naar een arts of psycholoog, maar die kunnen vaak geen goede diagnose stellen. Veel mensen gaan dan maar allerlei medicijnen slikken. Zo raken veel mensen verslaafd. Mijn droom is om een goed werkend slaapcentrum te hebben dat de hele Kaukasus bediend."

De epilepsiekliniek in Georgië werkt goed. Medewerkers van SEIN zijn al meerdere keren in Georgië geweest om mensen op te leiden en te helpen met de werkprocessen. De volgende stap is nu dus een slaapcentrum erbij te openen. De Rustaveli National Science Foundation in Georgië heeft een subsidie toegekend om een online module voor patiënten met slaapproblemen te ontwikkelen. De internationale samenwerking met SEIN was doorslaggevend in het uiteindelijke besluit.

meekijken_met_laborant.jpg

"Daarom zijn we hier nu ook", vertelt Dr. Okujava. "Veel mensen in Georgië zijn arm en kunnen niet naar het slaapcentrum toekomen. Online zorg is dus een uitkomst. De zorg komt dan naar de mensen toe via het web. Het kan een model zijn voor veel meer ziektes en aandoeningen. Want in Georgië heeft wel iedereen internet. We hebben nu gezien hoe een slaapcentrum hier werkt. We nemen deze kennis mee naar Georgië en dan moet het gaan groeien." SEIN heeft slaapcentra in Zwolle, Groningen en Heemstede. De slaapcentra zijn onderdeel van Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). SEIN is een expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Iedereen kan met een verwijzing terecht bij een Slaapcentrum van SEIN. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld slapeloosheid, narcolepsie, slaapapneu of slaapwandelen. Er is ook een polikliniek voor mensen met een verstandelijke beperking en een polikliniek voor psychiatrie en slaapstoornissen.

 

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Ik ben een keer in Georgië geweest en toen had mijn vrouw Lenie continu last van slapeloosheid en een grillig humeur. Deze ontwikkelingen doen mij daarom veel deugd. Ik wil nog wel opmerken dat we tijdens diezelfde vakantie een Nederlander tegenkwamen die een jachthaven exploiteert in Orleans. Hij vertelde dat hij bij het reisbureau een vakantie naar Georgia, een zuidelijke staat in de VS wilde boeken, en onbedoeld hier was terecht gekomen. Ik vond het een sterk verhaal en ik twijfel aan de echtheid er van, maar ik vond het toch belangrijk dit even te vermelden. Anders denkt u: die Manfred roept maar wat! Niet? 🙂


    ⚠️ Meld

Reageer