Burgemeester leest de peuters voor

Zwolle – De burgemeester en wethouders begonnen woensdagmorgen hun werkdag bij verschillende peuterspeelzalen in Zwolle. Om exact 9 uur meldde burgemeester Henk Jan Meijer zich bij peuterspeelzaal "Schellerpark" in Zwolle Zuid. De peuters waren net gebracht door hun vaders en moeders. Peuterzaalmedewerkers Annelies Reuver en Diana ten Kate hadden samen met stagiaire Dionne de ontbijttafel al klaargezet, want de kinderen gingen samen met de burgemeester ontbijten. Annelies legde uit: "Vandaag is het een beetje feest, want de burgemeester komt." Het is vandaag de start van de Nationale Voorleesdagen en in heel Nederland begon dit met een voorleesontbijt.

dsc_1248.jpg 

In Zwolle wordt dit georganiseerd door de Stadkamer en Geny Nijboer, manager educatie van Stadkamer Zwolle was ook aanwezig: "In Zwolle hebben we 10.000 laaggeletterden en om deze groep niet te laten aangroeien moet je kinderen vanaf het begin gaan voorlezen en laten meelezen. Daarmee voorkom je dat er een taalachterstand ontstaat en ben je preventief bezig." De Stadkamer had het prentenboek "De kleine walvis" aan de peuterspeelzaal aangeboden, waaruit de burgemeester ging voorlezen. Dit boek is door de bibliotheken in Nederland verkozen tot prentenboek van het jaar 2017.


Eerst ging de burgemeester met de twaalf peuters ontbijten. De kinderen kregen ook een muts op met hun naam en een tekening van een walvisje. Alleen Mats wilde de muts niet op: "Ik heb gel in mijn haar." Voordat ze aan het ontbijt begonnen zongen ze eerst hand in hand een liedje: "We gaan nu eten. Hap hap hap. Dat zal lekker smaken. Eet maar op." Broodjes op de gekleurde plastic bordjes, met kaas, hagelslag en pindakaas en een bekertje drinken. De burgemeester nam ook een broodje en vertelde de peuters dat hij al opa is van een tweeling. Na het ontbijt gingen de kinderen op hun stoeltjes in een halve kring rondom de burgemeester zitten. Hij nam plaats op een laag oranje bankje en begon voor te lezen over "De kleine walvis." Op de vraag of de kinderen al eens een walvis hadden gezien, werd door sommigen bevestigend geantwoord en een kindje had zelfs al eens een haai gezien. Het verhaal van Boy en de kleine walvis. Boy woont met zijn vader op een eiland en na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand. Boy neemt de walvis mee naar huis en verstopt hem in de badkuip. De burgemeester vroeg aan de kinderen of ze ook wel eens een walvis mee naar huis hebben genomen en dat is volgens een kindje inderdaad een keer gebeurd in Zwolle Zuid. Het voorlezen werd afgesloten met een lied over een visje. De kinderen deden hun handjes tegen elkaar, maakten daarmee zwembewegingen en zongen: "Visje in het water. Visje in de zee. Visje kan niet praten. Visje zwem maar mee."

Peuterspeelzaal Schellerpark is ondergebracht in wijkboerderij "De Schellerhoeve". De peuters komen zo in aanraking met de dieren. Soms wordt het fruitafval naar de schapen, geiten, hamsters of paarden gebracht. In de zomer mogen de kinderen ook meehelpen in de tuin. Kippen en konijnen lopen rondom het erf. Ook mogen de peuters ravotten en verstoppertje spelen tussen de struiken. Stadskinderen komen zo in contact met het boeren buitenleven aan de rand van Zwolle Zuid.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Tof dat onze burgervader en z’n wethouders zoiets doen!

    Ik schrik trouwens wel lezende ‘In Zwolle hebben we 10.000 laaggeletterden’.

    Dat zijn er 9.999 teveel denk ik, (eentje kan ik mee leven).    ⚠️ Meld

Reageer