Leerlingen gaan strijd aan in business challenge

Zwolle – De afgelopen maanden stonden voor de CCC-leerlingen uit de vmbo Business-stroom in het teken van het opzetten van een eigen bedrijf. Afgelopen week was het moment om de bedrijven te pitchen en startkapitaal te verwerven. Dit deden de ondernemers in spe tijdens een heuse business challenge. Het werd een groot succes waarbij de bedrijven met veel enthousiasme werden gepresenteerd en er veel aandelen werden verkocht.

_mg_0919_1.jpg

De vmbo Business leerlingen van het Carolus Clusius College hebben hard gewerkt aan de oprichting van hun bedrijven, ook wel Junior Companies genoemd. In totaal zijn er zeven bedrijven opgericht. Ieder bedrijf heeft een nieuw product ontwikkeld dat zij de komende maanden in de markt gaan zetten. Om de bedrijven ook daadwerkelijk te starten is startkapitaal nodig. Tijdens de business challenge kregen de leerlingen de kans om door middel van een korte presentatie het publiek, dat bestond uit familie, kennissen en docenten, te overtuigen van het product en het ondernemersplan. Na afloop van de presentaties kon het publiek aandelen kopen bij de bedrijven.

Jury
De ondernemersplannen en de presentaties werden tijdens de business challenge beoordeeld door een jury, bestaande uit ondernemers vanuit het Zwolse bedrijfsleven. De jury was vol lof over het grote enthousiasme van de leerlingen en de kwaliteit van de presentaties.

Xhiro
Junior Company Xhiro werd de winnaar van de business challenge. De ondernemers van Xhiro bedachten een product waarin koptelefoonoortjes vastgeklikt en eenvoudig opgerold kunnen worden, zodat deze niet in de knoop raken. De leerlingen hebben bij de ontwikkeling van het product samenwerking gezocht met het Deltion College en met behulp van een 3D-printer een prototype ontwikkeld. De jury prees de ondernemers voor de kwaliteit van de presentatie en het goed doordachte ondernemersplan. Xhiro staat onder leiding van de leerlingen Nesrin Soy, Tess de Ree, Noa Walinga, Thijs van het Bolscher, Verelin Scholten en Jeroen Bosgraaf. Binnenkort gaat het bedrijf, net als de andere Junior Companies, het product op de markt brengen met het opgehaalde startkapitaal.

Vmbo Business
De leerlingen uit de vmbo Business stroom volgen het onderwijs volgens 20-80learning. Vier dagen in de week volgen zij het gekozen vakkenpakket. Op de vijfde dag volgen de vmbo Business leerlingen het ondernemersprogramma van Jong Ondernemen, waarin zij alles leren over ondernemen en een eigen bedrijf oprichten.

Artikel delen:

Reageer