Finale FIRST® LEGO® League naar Zwolle

Zwolle – Zo’n 400 kinderen van negen tot vijftien jaar trekken op zaterdag 4 februari naar het Deltion College in Zwolle voor de Benelux finale van de FIRST® LEGO® League. In deze internationale wetenschap & technologiewedstrijd moeten kinderen in teams een projectonderzoek uitvoeren, een robot bouwen en programmeren en samenwerken volgens de waarden die het programma hoog in het vaandel draagt. Zij worden op alle drie de onderdelen beoordeeld om een felbegeerde Champions Award te winnen. Gedeputeerde Eddy van Hijum van provincie Overijssel en Michiel Bilstra, Sectordirecteur techniek en vormgeving van het Deltion College, reiken de Champions Awards uit. Naast de wedstrijden en jureringen zijn er uitdagende workshops om kinderen te laten zien hoe verrassend wetenschap & technologie kunnen zijn.

meisjes_binden_strijd_aan_met_zelfgebouwde_robot_foto_stichting_techniekpromotie.jpg 

Gedeputeerde Van Hijum: "Wetenschap en technologie maken een essentieel onderdeel uit van de samenleving en ons leven. In onze provincie zetten we samen met de partners uit het Techniek Pact sterk in op het kiezen, leren en werken in de techniek. In het onderwijs voeren we programma’s door waarmee we leerlingen vaardigheden op het gebied van wetenschap & technologie aanleren. De FIRST® LEGO® League is hier een prachtig voorbeeld van. Ik ben er trots op dat dit wetenschapsspektakel dit jaar in Overijssel wordt gehouden en dat zoveel leerlingen bij ons met techniek aan de slag gaan."

Vijf teams uit Overijssel in finale
Via de regiofinales zijn 50 teams uit de Benelux doorgestroomd naar de grote finale in Zwolle. In totaal vonden er 28 regiofinales in Nederland en België plaats en deden er 651 teams mee aan de voorrondes. Gastheer het Deltion College, sinds jaar en dag organisator van de regiofinale voor de provincie Overijssel, ontving dit najaar al 43 teams in de voorrondes. Vijf teams uit Overijssel hebben het tot de finale geschopt. Deze teams zijn afkomstig van het Thomas a Kempis College in Zwolle, Gymnasium Celeanum in Zwolle, st. Jenapleinschool in Zwolle en twee teams van basisschool De Telgenborch in Almelo. Een team bestaat uit maximaal 10 kinderen.

De teams die de finale van 4 februari winnen, bemachtigen naast hun Benelux titel, een plaatsje op het World Festival in St. Louis (VS), van 26 tot en met 29 april, het Open European Championship in Aarhus (Denemarken), van 25 tot en met 28 mei of het International Open Championship in Bath (UK), van 21 tot en met 25 juni.

Over de FIRST® LEGO® LeagueDe FIRST® LEGO® League is een wereldwijde wetenschap & technologiewedstrijd met drie onderdelen. De leerlingen moeten in teamverband een volledig autonome robot ontwerpen, bouwen en programmeren. Daarbij maken zij gebruik van het LEGO MINDSTORMS® systeem. Met deze robot voeren ze op een wedstrijdtafel missies uit tegen andere teams. Naast de robotwedstrijd wordt van de teams verwacht zat zij een projectonderzoek doen in het jaarlijks wisselende thema. Zij bedenken een oplossing voor een probleem waar wetenschappers vandaag de dag mee te maken hebben. Het thema van dit jaar luidt ‘Animal Allies’. De teams onderzoeken hoe mens en dier elkaar kunnen helpen en komen met innovatieve oplossingen. Het derde onderdeel waar de teams op worden beoordeeld zijn de internationale core values die de FIRST® LEGO® League centraal stelt in het programma: o.a. focus op samen leren, sportiviteit voorop en ‘ontdekken is belangrijker dan winnen’. Door deze waarden te omarmen leren kinderen onder andere dat het helpen van een ander de basis is van teamwork.

Het lesmateriaal van de FIRST® LEGO® League wordt ook door scholen ingezet zonder aan de competitie deel te nemen. Wereldwijd nemen 300.000 kinderen uit meer dan 80 verschillende landen deel aan de wedstrijd en nog veel meer leerlingen gaan jaarlijks met het lesmateriaal aan de slag. De inschrijving voor het nieuwe seizoen 2017-2018 opent al op 1 april en heeft als thema Hydro Dynamics.

Artikel delen:

Reageer