Kees Smits is de nieuwe Stadsdichter van Zwolle

Zwolle – Op de landelijke Gedichtendag werd de nieuwe Stadsdichter bekendgemaakt tijdens de Zwolse Avond van de Poëzie, georganiseerd door Zwolle Zien en Stadkamer. Kees Smits: "Ik heb er heel veel zin in. Vanaf mijn vroege jeugd ben ik al met taal en expressie bezig. In Zwolle liggen voor een dichter de thema’s voor het oprapen. Bijzondere en alledaagse gebeurtenissen. Bekende en achteraf gelegen locaties. Mensen met allerlei verschillende drijfveren. In het bijzonder heb ik aandacht voor de verdrukte mens, degene die niet aan de weg timmert en toch zo waardevol kan zijn. Er is stof te over voor twee jaar Stadsdichterschap." Vanaf nu kan iedereen die een evenement organiseert in Zwolle de Stadsdichter uitnodigen om een passend gedicht voor te dragen.

embargo_tot_26_jan_22.00_uur_foto_stadsdichter_kees_smits_fotograaf_mirjam_voor_de_poorte.jpg
Foto: Mirjam voor de Poorte

Cornelis Franciscus (Kees) Smits werd geboren in het schildersdorp Laren (NH). Zijn schooltijd bracht hij door in Groningen. Hij volgde de opleiding docent Nederlands en werd benoemd aan het Greijdanus te Zwolle. Daar schoolde hij zich later om tot docent dramatische expressie. Momenteel draagt hij verantwoordelijkheid voor lessen drama in 18 klassen in de onderbouw. Daarnaast is hij cultuurcoördinator. Al meer dan 15 jaar levert hij een bijdrage aan de jaarlijkse theatervoorstelling van zijn school in Schouwburg Odeon. "Al op jonge leeftijd schreef ik gedichten en soms droeg ik die voor," vertelt Smits. "Verschillende verzen werden her en der geplaatst. Ook maak ik (hertalingen van) liederen. Op mijn werk schreef ik menig gedicht rondom sterfgevallen van leerlingen en collega’s. Uit liefde voor Zwolle ben ik gedichten gaan schrijven over onze stad. Soms krijg ik de reactie: Jij verwoordt wat ik voel maar zelf niet onder woorden kan brengen. Dat motiveert mij enorm. Als Stadsdichter wil ik verwoorden wat Zwollenaren raakt. Juist met poëzie kan je diepere lagen van communicatie bereiken."

Kees Smits werd geselecteerd uit een groep van 10 sollicitanten. Met 3 voerde het team van Zwolle Zien en Stadkamer sollicitatiegesprekken. "Daarbij letten we op de poëtische kwaliteit en vaardigheden van de dichter," vertelt Trijntje Gosker (Zwols Dichterscollectief). "Ook hielden we in de gaten of de dichter een breed publiek zou kunnen aanspreken in de stad," aldus Gerdien Rots (initiatiefnemer van Zwolle Zien). "De speelsheid waarmee Kees in zijn gedichten glans geeft aan Zwolle was doorslaggevend om hem nu te kiezen." "Tegelijkertijd zijn we onder de indruk van de kwaliteit van andere sollicitanten. We maken ons geen zorgen over de continuïteit van het Zwols Stadsdichterschap in de toekomst," vertelt Corina Staal (namens Stadkamer).

Eerste gedicht van Stadsdichter Kees Smits, voorgedragen tijdens de Zwolse Avond van de Poëzie.

 

Aftrapact

Applaus klinkt op bij aftrapact.
Best raar als je bedenkt dat bij
lanceren mensen opwaarts gaan.
Daar is de roem, vaak het gevlij.

Maar dit wil ik: van hoogtes af
de vloer op tussen burgers in.
Een stad zo vol cultuur en kunst,
van mantelzorg, verbindingszin.

Dit Zwolle wil een werkstad zijn
waarin je samen doet, geniet
van markten, stegen en een plein
waar je zo graag een ander ziet.

Applaus voor Zwolle Zien, Gerdien,
de jury die zo prettig was.
Handklap voor haar, Marieke, zij
gaf stof, veel stof per dichtaanwas.

Verwacht een spiegel, soms een vers
dat lachen doet of dieper gaat.
Laat mij met u de taal aangaan
alsof ik Zwolsblauw met u praat.

Kees Smits
Stadsdichter van Zwolle
01 | 26 januari 2017

 

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Dit spreekt mij meer aan. Meer puntig, ingetogen,
  betrokken, bescheiden, met uitzicht en ambitie op moois.
  Bottom line; er spreekt ook liefde uit dit gedicht.

  Ik snap niet helemaal precies hoe, maar dat ervaar ik wel
  ’t lezende.

  Misschien niet zo’n last van vlammen in ’t lont
  en ontploffingen enzo. 😉  ⚠️ Meld

 2. Proficiat Kees. Ik kon er helaas niet bij zijn. Maar wat een mooi gedicht. Heel veel plezier en inspiratie gewenst.
  mvg,
  Alet Boukes
  Stadsdichter van Zwolle 2009-2011


  ⚠️ Meld

 3. @bernard, wat ik bij het artikel over Liedewij al zei: zij mist metrum in haar “gedicht”. Het bovenstaande gedicht van Kees Smits heeft dat ontegenzeggelijk wel. Dat maakt zijn gedicht, naast de andere noodzakelijke elementen, echt en af. Dus Kees Smits spreekt mij veel meer aan dan Liedewijs poging. Ik sluit me verder aan bij Alet Boukes.


  ⚠️ Meld

 4. Was ook een recalcitrante opmerking van mij. Deze gedichten zijn ook niet te vergelijken. Dit gedicht van Kees Smit is ook niet het gedicht waar hij mee gewonnen heeft. Trouwens dat van Lidewei ook niet het gedicht waar ze tweede mee werd. Raar eigenlijk dat ik de inzendingen niet ken. Zouden die ergens te vinden zijn?


  ⚠️ Meld

Reageer