Corporaties maken huurwoningen betaalbaar

Zwolle – 130 Huurders van de Zwolse corporaties hebben een huurverlaging aangevraagd, voor 117 huishoudens is deze inmiddels ook doorgevoerd. De huurverlaging werd aangevraagd na ontvangst van een brief die de woningcorporaties deltaWonen, Openbaar Belang en SWZ in oktober 2016 naar 525 geselecteerde huurders stuurden. In deze brief kregen zij bericht dat zij mogelijk in aanmerking komen voor huurverlaging of voor een verhuizing naar een goedkopere huurwoning. Het gaat om huurders die in een te dure woning wonen in verhouding tot hun inkomen. Voor 2015 kon het voorkomen dat huurders een te dure woning kregen toegewezen.

Daardoor zijn er huurders die in een huurwoning wonen die met hun inkomen eigenlijk voor hen te duur is. Van de 525 geselecteerde huurders hebben zo’n 250 huurders bericht ontvangen dat zij mogelijk in aanmerking komen voor huurverlaging. De drie Zwolse corporaties investeren in het verlagen van de huur, zodat deze huurders nu alsnog de mogelijkheid krijgen om betaalbaar te huren. Als de huurder in een woning woont die niet in aanmerking komt voor huurverlaging, dan krijgt de huurder de mogelijkheid om binnen een jaar naar een goedkopere huurwoning te verhuizen. Dat gebeurt door de inschrijfduur bij de Woningzoeker voor deze mensen op te hogen. Zo kunnen zij sneller een woning vinden die past hun inkomen. Zij kunnen daarnaast een tegemoetkoming in de verhuiskosten aanvragen bij het Noodfonds Zwolle e.o. Zij bekostigen in opdracht van de gemeente Zwolle deze tegemoetkoming. Van de 275 Zwolse huishoudens die het aanbod kregen om naar een goedkopere huurwoning te verhuizen, hebben 16 huurders een verhuizing aangevraagd. Hiervan zijn inmiddels 12 aanvragen goedgekeurd en hebben de corporaties nog 3 aanvragen in behandeling. Bij de meeste mensen die geen gebruik hebben gemaakt van de geboden mogelijkheid, was het inkomen inmiddels gestegen. De drie Zwolse corporaties (deltaWonen, Openbaar Belang en SWZ) en de gemeente Zwolle werken samen aan het betaalbaar houden van wonen en woningen. Daarvoor is de betaalbaarheidsagenda met 10 punten opgesteld. Het woonlastenfonds is één van deze punten.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Schandalig!!
  Deze mensen wonen qua inkomen in een veel te dure huurwoning die dus nu voor mensen die wel die woning kunnen betalen bezet is.
  Als de woning te duur is qua inkomen, dan verhuis je naar een woning die beter bij je inkomen past!  ⚠️ Meld

 2. Zo gemakkelijk is het niet. Misschien hebben ze die woning wel gekregen toen er nog wel genoeg geld was om de huur te betalen? En zijn ze nu hun baan o.i.d. kwijt.
  In Zwolle verhuis je niet zo gemakkelijk naar een andere woning. De wachttijd zal tussen de 5 en 10 jaar liggen (met spoedwoningen kan het eerder zijn).

  Ik vind het opzich een goed idee. Ben wel benieuwd naar de drempel van inkomsten en huurkosten.


  ⚠️ Meld

 3. @ Tess

  Baan kwijt o.id…dan kom je in aanmerking voor huursubsidie.
  Woningen genoeg in Zwolle via particuliere verhuurders, waar je ook huursubsidie kunt krijgen. (Domica, Nederwoon, 123 wonen, Maxx, etc)


  ⚠️ Meld

 4. @jdewinter:

  En wat nou als je door baan kwijt o.i.d. zo in de problemen bent gekomen dat je schulden hebt die afbetaald moeten worden.. waardoor je toch niet genoeg overhoudt?

  Of net genoeg verdient waardoor je geen recht hebt op toeslagen? Maar dan toch eigenlijk net te kort komt? (mensen met een laag inkomen, recht op alle toeslagen houden meestal meer over dan de mensen die er net niet voor in aanmerking komen, terwijl die er wel hard voor werken).

  En dan nog…verhuizen zelf kost ook geld. (in dit bericht staat dat daar een fonds voor is… maar niet iedereen zal daar zomaar recht op hebben).

  Verhuizen is sowieso een goede optie, maar het kan niet altijd meteen.


  ⚠️ Meld

 5. Vraag blijft hoe je aan die torenhoge schulden komt. Daar ging het dus al mis. De auto gefinancierd..leninkje hier, leninkje daar..

  Als je net geneog verdient…die krijgen altijd nog zorgtoeslag, eenoudertoeslag, kindgebonden budget,etc. Een heleboel mensen weten niet dat ze toeslagen kunnen krijgen, zelfs als je een redelijk inkomen hebt.

  En dan nog ….alimentatie (wettelijk verplicht)  ⚠️ Meld

 6. Hmm ik vermoed dat jullie niet helemaal begrijpen hoe huurwoningen werken.
  Als je over de huursubsidiegrens verdient maar wel een dure huur prijs dokt… ??700 dan woon je dus nog te duur maar heb je GEEN recht op geen enkele subsidie. OOK geen zorgsubsidie.
  Vrije sector woningen zijn er bijna niet. Zeker betaalbaar niet. Goedkoopste zou ??700 zijn…

  En ieder jaar worden de huren verhoogd.. ongeacht of je te weinig verdient of niet.
  Kopen gaat ook niet zo makkelijk zeker niet als je zo duur huurt… sparen gaat moeizaam. ??100 p.m sparen? Dat is in 2 jaar tijd ??2400 dus… dat is niet veel he  ⚠️ Meld

Reageer