Herontdekking Moderne Devotie

Zwolle – De nieuwe aandacht voor de Moderne Devotie mag je gerust een herontdekking noemen. Er is de laatste jaren veel over geschreven en aan activiteiten die er mee samenhangen geen gebrek. Een Ontmoetingshuis Moderne Devotie was er alleen nog niet. Tot aan nu.

Op 5 februari is de officiële opening van het ontmoetingshuis dat een van de twee pioniersplekken is, met als thuisbasis de consistorie van de Grote Kerk Zwolle. Daar wordt de komende maanden een eerste programma uitgerold met verschillende thema-avonden. De andere pioniersplek HET PLEIN – Pionieren tussen Michaëls en Markt’ ‘wordt geleid door de stadspastor Mariska van Beusichem. 

Volgens dominee Hans Tissink – verbonden aan de Adventskerk en een van de trekkers van de pioniersplek – moet het ontmoetingshuis een plek worden voor iedereen die is geïnteresseerd in de erfenis van Thomas a Kempis. Elke bijeenkomst wordt opgezet rond een thema uit het boek ‘Over de Navolging van Christus’.

Tissink: "We beginnen met een maaltijd. Het concept lijkt daarmee op dat van de Alpha Cursus. Een belangrijk verschil is dat bij ons ‘Over de Navolg van Christus’ centraal staat, na de Bijbel een van de meest gelezen boeken wereldwijd."

Thomas leefde als Moderne Devoot in het middeleeuwse Zwolle. De broeders en zusters van het Gemene Leven, zoals de Devoten werden genoemd, deelden hun bezittingen. Als criticasters van het materialisme van de toenmalige Rooms-katholieke Kerk kan je zien als wegbereiders van de Reformatie. Tissink denkt dat ze een bron van inspiratie kunnen zijn. Ook zonder dat je je bezittingen weggeeft of net zo bescheiden bent als Thomas.

Voor meer informatie of aanmelding voor de bijeenkomsten zie grotekerkzwolle.nl of stuur een mail naar jttissink@hetnet.nl.

Artikel delen:
Reactie 1
 1. Oh, neee, weer een religie erbij…

  Wat ik snap van de Rooms-katholieke Kerk
  is dat deze claimt dat hun ‘profeet’ slechts
  ten dele een mens is, voor ’t andere
  deel een zoon van God. En wie zou de zoon
  van God willen criticasten? ik niet 🙂
  Ik vrees de macht van buitenaardse wezens.

  Wat je van die moderne devoten verder ook
  mag vinden, lef hebben ze wel.

  Vele andere religies zijn daar realistischer
  in denk ik. De profeten daar zijn gewoon mensen
  met een goed idee over hoe ’t een beetje
  beter kan.

  In het algemeen geloof ik: geen noodzaak om al of
  niet bestaande buitenaardse wezens toe te
  staan zich te bemoeien met onze aardse
  beslommeringen.

  Desnoods een raket schild rondom de aarde,
  om dat te verhinderen.
  (Dat is mijn moderne Devotie 😉  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.