Vrouwenhuis bestaat 275 jaar

Zwolle – Op 4 februari 2017 bestaat het Vrouwenhuis van Aleida Greve aan de Melkmarkt 53 te Zwolle 275 jaar. Dit jubileum wordt het hele jaar gevierd met tal van activiteiten. De eerste vindt plaats op zaterdag 4 februari als burgemeester H.J. Meijer het eerste exemplaar van het boek Hofjes in Zwolle. 700 jaar huisvesting voor ouderen krijgt uitgereikt door Sientje Jansen, een oude bewoonster rond 1900. Het boek werd in opdracht van de stichting het Vrouwenhuis geschreven door historicus Jan ten Hove en kunsthistoricus Saskia Zwiers, directrice van het huis.  

gevelsteen_vrouwenhuis_zwolle._foto_saskia_zwiers.jpg 
Foto: Saskia Zwiers

Zwolle heeft vele hofjes van liefdadigheid zoals het (Oude) Vrouwenhuis gekend maar vele zijn uit het stadsbeeld verdwenen. De oudste woonvoorziening voor behoeftige ouderen die door een particulier werd gesticht was het St. Laurensgasthuis in de Sassenstraat en dateert uit 1444. Andere voorbeelden zijn de Vilsterenshuizen, het Oude Manhuis, de Van Doetinchemshuizen, de Roelinkshuizen, de Emmanuelshuizen, het Haersoltehuis, de Swiersenshuizen, de Herinkshuizen en de Pruimers Stichting. De vaak vergeten historie van al deze instellingen én hun bewoners wordt in het boek beschreven. Zo wordt ook duidelijk welke grote veranderingen de huisvesting van ouderen in de afgelopen 700 jaar in Zwolle heeft doorgemaakt, tot en met een nieuw initiatief als het te bouwen Knarrenhof toe. Het jubileumboek is vanaf 6 februari te koop. 

Het (Oude) Vrouwenhuis werd in 1742 gesticht door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742) die bij testament heeft bepaald dat na haar dood haar huis tot een hofje voor bejaarde vrouwen moest worden bestemd. Tot 1984 werd het huis op deze manier bewoond. Sinds 1987 is de benedenverdieping een museum en opengesteld voor het publiek. Het huis kent een unieke collectie schilderijen uit de 17de eeuw, gemaakt door de stichteres en haar schildervriendinnen.

Het Vrouwenhuis is het laatste hofje in Zwolle dat nog het oorspronkelijke pand bezit en voor een deel nog wordt bewoond. Voor meer feestelijke activiteiten kijkt men op www.vrouwenhuiszwolle.nl.

 

Artikel delen:
Reactie 1
  1. In het verre verleden heb ik een aangeklede pop teruggebracht waar hij/zij behoort. Een aangeklede pop die mij werd aangeboden als wethouder in Zwolle. Ca. 1984? Zij bevindt zich nog steeds in het Vrouwenhuis. Goed bewaard.


    ⚠️ Meld

Reageer