Actie tegen overlast straatwervers

Zwolle – Om overlast van straatwervers in de binnenstad aan te pakken gaat de gemeente Zwolle in overleg met Citycentrum Zwolle en ondernemers bij wijze van proef locaties aanwijzen voor straatwerving. Vanaf 1 maart mogen straatwervers en promotiewerkers alleen nog op de daarvoor aangewezen locaties hun werk doen.

Aanleiding voor de proef zijn klachten van bezoekers en winkeliers over het grote aantal straatwervers en de vele keren dat er in de stad geflyerd wordt. Met name aan het begin van de Diezerstraat, nabij de Grote Markt, ondervinden zowel het winkelpubliek als ondernemers ter plaatse overlast. Sommige wervers zijn opdringerig of lopen een eind met passanten mee. Bij slecht weer staan ze onder de luifel van winkeliers

Wethouder René de Heer: "Zwolle wil graag een gastvrije binnenstad zijn voor haar bezoekers. Die moeten geen hinder ondervinden van promotiewerkers. Maar zij moeten ook hun werk kunnen doen. Daarom gaan we nu met spelregels werken om het voor iedereen plezierig te houden."

In overleg met de ondernemers en brancheorganisaties voor straatwerving zijn vijf plekken aangewezen waar straatwervers vanaf 1 maart mogen flyeren of samples uitdelen. Per locatie is in beginsel niet meer dan één team van twee wervers tegelijk aanwezig. De straatwervers werken met een landelijk reserveringssysteem, waarin ze zich kunnen aanmelden voor een bepaalde dag en plek. Daarbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Van maandag tot en met donderdag mogen straatwervers actief zijn op twee plekken in de Diezerstraat: ter hoogte van de Zuivelhoeve en ter hoogte van Ici Paris/Dunnink. Op vrijdag, zaterdag en koopzondagen mogen ze hun werk doen in het deel van de Luttekestraat bij het Grote Kerkplein en in de Diezerstraat ter hoogte van H&M Kids.
Samples mogen alleen worden uitgedeeld in de Luttekestraat/Grote Kerkplein en op het Meerminneplein bij Hudson’s Bay. De ondernemers rond deze locaties worden nog nader geïnformeerd.
De gemeente zal toezicht houden op de naleving van de afspraken. De proef loopt tot 1 oktober. Dan gaan alle betrokken partijen de proef evalueren.

Overigens is er een landelijke gedragscode voor straatwervers. Als de wervers brutaal of opdringerig zijn of op andere dan de toegestane plekken staan te werven, dan kan dat gemeld worden op www.dfma.nl of bij het gemeentelijk meldpunt openbare ruimte via www.zwolle.nl/melding of telefoon 14038.

 

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Gewoon verbieden, ongeacht de organisaties die er achter zitten. Ik zeg altijd netjes nee, maar het is wat mij betreft een plaag geworden….


  ⚠️ Meld

 2. Het is toch heel simpel?
  De verkoper aankijken en je hoofd langzaam van link naar rechts of van rechts naar links bewegen, en dan doorlopen. Bij werkt het eerste klas.:)


  ⚠️ Meld

 3. Straatwervers kan ik ook missen als kiespijn.

  Ongeacht alle betere bedenkingen erbij,
  t’s is wel een beetje arremoede die luitjes
  aan te treffen altijd en eeuwig bij een
  wandeling door de promenade.

  D’r zitten mega organisaties achter die het
  helemaal fout doen in Zwolle.  ⚠️ Meld

Reageer