CDA: Oproep tot Zwolse bouwstandaard

Zwolle – De gemeente Zwolle moet zich sterker maken voor minimale bouweisen voor de basistoegankelijkheid van woningen. Met deze oproep tot een Zwolse Bouwstandaard wil CDA Zwolle met name de belangen van ouderen en mensen met een beperking voor het voetlicht brengen.

cda_-_zwolse_bouwstandaard.jpg 

Volgens fractievoorzitter Martijn van der Veen sluiten de huidige gevolgde bouweisen niet goed meer aan bij de toenemende vraag naar woningen door ouderen en mensen met een beperking. "Je ziet dat deze groepen mensen langer op zichzelf blijven wonen. Enerzijds doordat sommigen dat zelf graag willen, maar ook omdat het kabinet dat afdwingt. Zonder indicatie immers heb je geen recht op wonen binnen een zorgorganisatie. Het CDA vindt dat deze trend handzame woningen vraagt die echt goed toegankelijk blijven voor deze vaak minder mobiele mensen."

Huidige richtlijnen te vrijblijvend
Momenteel hanteert de gemeente wel het nationale Bouwbesluit, maar die staat volgens CDA Zwolle in de schaduw van het VN-verdrag en het Handboek van Toegankelijkheid, waarin de toegankelijkheidseisen veel verder gaan. Essentie daarin is dat gebouwen toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Het Bouwbesluit echter regelt enkel de toegankelijkheid van gebouwen vanaf bepaalde afmetingen, met speciale functies en vaak ook nog maar voor gedeelte van het totale gebouw. "Standaard woningen vallen dus buiten de bepalingen", duidt Van der Veen het verschil.

Bouwstandaard als beste fundament
Daarom moet de gemeente ook juist voor deze woningen minimale bouw- en toegankelijkheidseisen hanteren, vinden de lokale democraten. "Brede deuren en drempelloze deurportalen zijn enkele voorbeelden, maar je kunt ook denken aan de inrichting van de keuken en het toilet." Zwolle heeft zich een jaar geleden uitgesproken dat ze toegankelijkheid van de stad belangrijk vindt. Om de daad bij het woord te voegen, vindt het CDA een Zwolse Bouwstandaard het ideale fundament om dit te bereiken: "Dat moet als het ware tot op de centimeter nauwkeurig de basistoegankelijkheid borgen", aldus Van der Veen. Het CDA Zwolle zou graag zien dat de gemeente samen met partijen zoals woningcorporaties en projectontwikkelaars, een dergelijke Bouwstandaard, in de steigers zet.

 

Artikel delen:
Reactie 1
 1. Wel grappig om te lezen dat ze dit graag willen.

  Een aantal jaren geleden hadden we bij een nieuwbouwproject in Stadshagen juist de verplichting om een trap toe te passen bij de voordeur….

  Mensen die minder valide zijn, moesten dan maar het hele blok rond om via de achteringang tot de woning te komen. Naast dat het voor o.a postbezorger intensiever is, is het ook gevaarlijker in winterse omstandigheden.

  Gelukkig kijken ze er nu anders naar.

  gr Erik  ⚠️ Meld

Reageer