Nieuwe tentoonstellingen in Stedelijk Museum

Zwolle – Vanaf 21 februari organiseert Stedelijk Museum Zwolle twee nieuwe tentoonstellingen: Keuzes, verhalen bij museumschatten en Veronique Schrama. Beide exposities zijn te zien tot en met 7 mei 2017.

campagnebeeld-keuzes_formaat699.jpg

De tentoonstelling Keuzes, verhalen bij museumschatten toont museumstukken die zelden of nooit aan publiek worden getoond. De keuze voor deze objecten is mede bepaald door tien prominente Zwollenaren, waaronder burgemeester Henk Jan Meijer, stadsarcheoloog Michael Klomp en historicus Jan ten Hove. Hierdoor is een bijzondere expositie ontstaan met veel persoonlijke verhalen en een enorme variatie aan collectiestukken.

De expositie wordt gecompleteerd met werk van kunstenaars, vertegenwoordigd op de website Artoverijssel.nl. Achttien van hen reageren met nieuw werk op (een gekozen object uit) een van de 18e eeuwse stijlkamers in het Drostenhuis. Met hun kunstwerken werpen de kunstenaars nieuw licht op de vaste collectie van het museum. Ook de bezoekers van het museum kunnen nog een extra ‘keuze’ toevoegen. Allen kunnen via Social Media en via een Ipad in het museum zelf, stemmen op het werk dat daar uiteindelijk ook nog te zien zal zijn. Het werk van Veronique Schrama bestaat uit monumentale houtskooltekeningen. Hierin geeft ze uiting aan haar fascinatie voor verlaten industriegebieden, kantoorsteden en digitaliseringsprocessen. "De fascinatie is ontstaan in mijn kindertijd", vertelt Schrama. "Mijn vader werkte in een fabriek, maar ik mocht nooit de fabriek in als we hem ophaalden. De geheimzinnigheid van die plek trok me aan en liet me fantaseren over wat er binnen zou zijn, vooral over de machines." In 2014 exposeerde Veronique Schrama tijdens de tentoonstelling State of the Arts Zwolle. Met haar werk won ze een solo-expositie in Stedelijk Museum Zwolle en het Michaëltje; de Zwolse kunstprijs voor vernieuwend en toonaangevend talent. Speciaal voor haar solo-expositie in het Stedelijk Museum Zwolle ontwierp ze een wandvullend kunstwerk van meer dan 15 meter breed.

Artikel delen:

Reageer