Winterreise in een ander licht

Zwolle – De Winterreise van de Oostenrijkse meestercomponist Franz Schubert (1797 – 1828) is al door velen bewerkt. Het Leiermann Ensemble is er met een nieuwe uitvoering, op 23 februari te horen in de Grote Kerk Zwolle, in geslaagd om een extra dimensie toe te voegen aan dit liefdesdrama.

Waar het originele stuk is geschreven voor zang en piano, heeft het Leiermann Ensemble daar een viool en een cello aan toegevoegd. Een vondst die verrassend goed uitpakt en dat geldt eveneens voor de beelden die tijdens het concert worden vertoond. "De beelden geven de sfeer van de muziek weer, waardoor het verhaal wordt ondersteund. Zeker voor degene die het werk minder goed kennen, is dat een mooie aanvulling." vertelt pianist en arrangeur Jacobus den Herder.

De strijkers en de beelden zorgen samen voor een heel nieuwe uitvoering die ook de traditionele Winterreise-adept zal bekoren, aldus Den Herder. "Dat is althans wel wat ik terugkrijg. We hebben dit concert inmiddels vijftien keer gegeven en horen zelfs van mensen die de oorspronkelijke Winterreise prefereren, dat ze deze uitvoering niet hadden willen missen. Een mooier compliment kan je niet krijgen." Het is en blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Zelf vindt Den Herder dat de stem in de bewerking van het Leiermann Ensemble nog iets mooier wordt gedragen door de warmte in de klank van de strijkers. De tekst is onveranderd. Die gaat, zoals de liefhebber zal weten, over een man die is afgewezen in de liefde. De natuur en de vier seizoenen worden gebruikt als metafoor. Al met al een prachtig universeel thema dat alleen al bijzonder is vanwege de verhaallijn die 24 liederen met elkaar verbindt. De Winterreise van het Leiermann Ensemble wordt op 23 februari vanaf 20.15 uur uitgevoerd in de Grote Kerk Zwolle. Voor meer informatie en kaarten zie www.grotekerkzwolle.nl.

Artikel delen:

Reageer