Gemeente steunt aanleg zonnepanelenveld

Zwolle – Op het voormalige Wezo-terrein aan de Herfterlaan kan de komende jaren een zonnepanelenveld van 7,5 hectare – bijna vijftien voetbalvelden – worden aangelegd. De zonnepanelen gaan voldoende energie opleveren (4 MegaWatt) om duizend huishoudens van stroom te voorzien. De gemeente steunt de wijziging van de bestemming van het terrein, omdat dit plan een positieve bijdrage levert aan de opwekking van groene energie. 

impressie_zonnepanelen_herfterlaan.jpg 

De initiatiefnemer voor de zonneweide is De Herfte Beheer BV van ondernemers Teun Bouwhuis en Marc Huitink die in september 2016 de gronden van de Wezo-kwekerij overnamen van de gemeente Zwolle. Speciaal voor het aanjagen van alle maatschappelijke initiatieven op het terrein hebben zij ‘Stichting Meedoen in het groen’ opgericht. Het terrein is in totaal 14 hectare groot en wordt aan de zuidoostzijde begrensd door de spoorlijn tussen Zwolle en Meppel. Op circa de helft van het terrein worden zonnepanelen op enige hoogte van de grond geïnstalleerd, zodat schapen, lammeren en geiten er onderdoor kunnen lopen. De panelen worden in een zodanige hoek geplaatst dat de omgeving geen last heeft van weerkaatsende zonnestralen. Aan de noordzijde van het zonneveld worden bomen herplant om de panelen aan het oog te onttrekken vanuit de zijde van de Kuyerhuislaan.

Het zonnepanelenveld of ‘zonneweide’ wordt het grootste in de regio Zwolle en een van de meest productieve in de provincie Overijssel. De initiatiefnemers hopen in oktober van dit jaar met de inrichting van het zonnepanelenveld te kunnen beginnen en volgend voorjaar de eerste stroom op te gaan wekken. De overige delen van het terrein worden op een natuurlijke manier ingericht met mogelijkheden voor recreatie. Voor de inrichting van het voormalige kwekerijcomplex is een landschapsplan opgesteld. Door de zorgvuldige landschappelijke inpassing verbetert zowel de ecologische als de recreatieve waarde van het gebied. Op een deel van het terrein blijft de oude bebouwing staan die onder andere gebruikt wordt voor verschillende maatschappelijke activiteiten. Het college heeft het voorontwerp bestemmingsplan vastgesteld en besloten het vooroverleg te starten. Bron: www.zwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Ik ben benieuwd wat voor dier men denkt dat dit is hahahahahaha het zijn niet echt dierenkenners hier op WLZ maar dat geeft niet hoor ieder zijn ding mijn ding is de natuur, dieren en voornamelijk vogels maar dit dier mag er ook zijn hoor wat een prachtige dikke vacht. Vind ik.


  ⚠️ Meld

 2. Hoezo het grootste zonnepanelenveld. Ze willen net over de grens van de hessenpoort in Nieuwleusen Dalfsen, 12 hectare en 23 hectare vol leggen. Lekker om de mensen, huizen en boerderijen heen. Daar zitten de mensen echt op te wachten. Schandalig is het. laten we nu eerst zorgen dat de asbest daken vervangen worden en leg die dan vol met panelen. Er is veel ruimte op overheidsgebouwen en in de industriewijken. Maar nee er moet weer meer van het platte land worden weg gehaald. De nieuwe Hessenweg neemt ook weer een stuk weg en dit gebied heeft al windmolens staan. Het is nu genoeg geweest. Wij willen de vrijheid en rust behouden waarvoor we hier zijn komen wonen en niet ingepakt worden door 2,5 meter hoge heggen waarachter zonnepanelen staan met schaapjes eronder. dag uitzicht op de ondergaande zon en paarden en koeien en reeen en tal van broedvogels. Bedankt gemeente en overheid dat u de burger beschermd tegen dit soort uitwassen. Want laten we wel wezen, om de burger geven ze niet als het gaat om hun quotum te halen. Ik ben voor zonnepanelen maar niet op deze manier, het kan zeker anders. Laat de overheid zich ook daar verantwoordelijk voor voelen.


  ⚠️ Meld

 3. “Speciaal voor het aanjagen van alle maatschappelijke initiatieven op het terrein hebben zij ??Stichting Meedoen in het groen’ opgericht”

  Ik lees:
  We zien hier met subsidie van de gemeente een mooi winstgevend project ontstaan, voor een anders voor ons braakliggend stuk grond.

  Tevens zal hier ook de gunfactor van de gemeente een rol spelen, want zouden deze heren ook niet goud geld gaan verdienen aan een AZC?

  Eén durf ik wel aan te nemen: Als deze heren er geen geld mee kunnen verdienen, dan stappen ze er echt niet in, welke mooie woorden ze ook gebruiken.

  Heb overigens geen moeite met ondernemers die geld willen verdienen, maar draai daar dan niet omheen en vertel dat gewoon.


  ⚠️ Meld

 4. Ik ben groot voorstander van het plaatsen van Zonnepanelen
  op leegstaand land. Als de Grieken dat 3 jaar geleden
  groots zouden hebben opgepakt waren ze nu energie
  leverancier nr.1 in Europa.

  Maarja, krijg de Grieken maar eens zover dat ze iets verder
  denken dan de volgende siesta 🙂

  En ja, sneu dat de horizon er voor de mensen die er
  op uitkijken wat anders uit gaat zien.
  Bedenk, er kan ook zomaar een nieuwbouwwijk of een
  kantoorpand van acht hoog in je achtertuin verrijzen.

  Waarom men er precies voor gekozen heeft om
  Apalca’s rond de panelen te huisvesten is mij niet
  duidelijk. Wellicht houden die ’t gras beter kort
  dan schapen ?  ⚠️ Meld

 5. Volkomen eens met @Hikstad. Wat heeft die man een kennis.
  Dat is een aanwinst voor WeblogZwolle.
  Zou graag eens een lezing bijwonen van @Hikstad, maar die zijn altijd uitverkocht.:o


  ⚠️ Meld

 6. Uh, lezende ‘Zou graag eens een lezing bijwonen van @Hikstad’
  Wat bedoel je, een handlezing?

  Ik heb enige vermogens te ontdekken hoe de toekomst
  zal verlopen, maar als je me nu om een handlezing vraagt
  haak ik echt af.  ⚠️ Meld

Reageer