30 dagen zonder alcohol: doet u mee?

Zwolle – Vanaf woensdag 1 maart 2017 start de actie ‘Ik Pas’: 30 dagen geen alcohol drinken en je eigen gewoonte doorbreken. Doet u mee? U kunt zich nu inschrijven op de site www.ikpas.nl. GGD IJsselland, Tactus en gemeenten ondersteunen deze actie in de regio IJsselland. 

afbeelding_ik_pas_-_680x350.jpg

In de regio IJsselland groeien jongeren op in een omgeving waarin alcohol heel gewoon is. Veel volwassenen drinken alcohol op feesten en verjaardagen, tijdens het eten, als slaapmutsje, na het sporten of op de vrijdagmiddagborrel. We zijn ons niet altijd bewust van de gewoonte om bij steeds meer gelegenheden alcohol te drinken. Door de actie IkPas leren mensen bewuster omgaan met alcohol.

IkPas heeft effect
Deelnemers van voorgaande edities voelden zich tijdens IkPas fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid. Bovendien bleek dat deelnemers zes maanden na deelname nog steeds minder alcohol dronken dan voor hun deelname.

Wat doen GGD IJsselland en Tactus?
GGD IJsselland en Tactus ondersteunen de actie IkPas! gedurende de hele periode van 40 dagen. Verschillende organisaties zoals bibliotheken, huisartsen, apotheken en woonzorgcentra krijgen informatie over de actie en hoe mee te doen. Deelnemers ontvangen in de actieperiode een regionale nieuwsbrief met informatie en tips. Ook kunnen deelnemers hun ervaringen en vragen delen via de Facebook-pagina IkPas. Tactus kan individuele deelnemers ondersteuning bieden wanneer daar behoefte aan is. U kunt dit aanvragen via 40dagenzonderalcohol@tactus.nl .
Voor (zorg)instellingen en bedrijven is een Toolkit beschikbaar met voorbeeld- en communicatiemateriaal. Kijk op www.ikpas.nl 

Actieve rol gemeenten
Vanaf dit jaar doen meerdere gemeenten in de regio IJsselland actief mee aan de campagne. De invulling verschilt per gemeente. In elke gemeente draagt een ambassadeur IkPas actief uit. Vaak is dit een wethouder of burgemeester. Deelnemende gemeenten zijn Zwolle, Raalte, Ommen, Hardenberg, Kampen, Dalfsen, Steenwijkerland en Staphorst.

IkPas landelijk initiatief
De initiatiefnemers van IkPas zijn Hogeschool Windesheim, de GGD’en, instellingen voor verslavingszorg in Nederland en het Trimbos Instituut.

Weekconsumptie
Zes weken na IkPas consumeren deelnemers gemiddeld 42% minder glazen alcohol dan voor IkPas. Het aantal glazen is gereduceerd van 16.5 naar 9.5 glazen. Na zes maanden is er nog een afname in de weekconsumptie zichtbaar van 31.5%.oor IkPas dronk men gemiddeld 16.5 glazen, een half jaar later zijn dit nog 11.3 glazen. 
(Overgenomen uit evaluatie onderzoek IkPas 2016)

Artikel delen:
Reacties 14
 1. 16,5 glas? Per week? Gemiddeld???

  Holy crap. Ik beschouw mijzelf als een best flinke drinker en ik zit gemiddeld op zo’n 8~10 glazen per week.

  Wow


  ⚠️ Meld

 2. Mijn achterneef drinkt ook veel Co de Rood Wijntje hahahahaha nee alle gekheid op het daarvoorbedoelde stokje. Ik vind 16.5 glas per weer EXTREEM veel, als ik dat zou doen dan ga ik inderdaad reigers met ooievaars door elkaar halen hahahahaah


  ⚠️ Meld

 3. Hoe ouder je wordt hoe meer last je de volgende dag van de alcohol hebt, is mijn idee. Ik drink nog nauwelijks alcohol, af en toe doe ik ergens een beetje rum bij bijvoorbeeld.


  ⚠️ Meld

 4. Ik zie de burgemeester met enige regelmaat door mijn straat fietsen, en ik neem aan dat hij dan van zijn werk komt. 8) Dus dat zit wel goed, wat de wethouders betreft weet ik het niet, misschien dat iemand anders dat weet.


  ⚠️ Meld

 5. Bij de voetbalvereniging Berkun drinken ze al 2 jaar geen alcohol meer,alleen maar wortelsap en gezonde broodjes aldaar.En gezellig dat het daar is in de kantine.Groot feest en carnaval.


  ⚠️ Meld

 6. @Bonnys Als jou naam staat voor BonnieStclair dan weet jij er in ieder geval wel raad mee hahahahaahahaha ik vind, maar dat is puur mijn mening, gebasseerd om mijn eigen ervaringen uit mijn leven, gebaseerd daarop vind ik dat iedereen zelf mag bepalen hoeveel hij of zij drinkt. Maar doe het wel met maten! WANT DAT IS VEEL GEZELLIGER DAN ALLEEN HAHAAHAH


  ⚠️ Meld

 7. Zulke vraagstukken ga je krijgen natuurlijk,
  ‘de mens’ in het land van melk en honing wordt steeds
  ouder, werkt langer door, raakt aan de drank, en
  daar zijn dan weer de GGD en de Tactus voor.

  Ik vind het ook nogal betuttelend, maarja tijden veranderen.
  Denk aan de peuken 😉 Nu welhaast ondenkbaar, ‘k weet nogwel
  dat er op de meeste feestjes zo in de 80’s chips evenzo
  als sigaretten in ruime hoeveelheid bij bakken voorhanden was.

  Met de peuken kan ik me de regulering nog wel indenken.
  Menig docent stak een sigaar aan voor de klas in de tijd
  dat ik duits en frans probeerde te leren.

  De betutteling zit ‘m erin dat alcoholconsumptie
  geen slechte adem veroorzaakt, en niet in de kleren
  van de mensen om je heen gaat zitten, toch ?  ⚠️ Meld

Reageer