Kansen voor jongeren zonder startkwalificatie

Zwolle – Voor sommige jongeren is het niet vanzelfsprekend dat zij in hun eentje de weg naar school of werk vinden. Daarom nam de gemeente Zwolle afgelopen week samen met scholen, McDonalds, UWV en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven deel aan de landelijke werkweek ‘Matchen op werk’.

De werkweek is onderdeel van de Landelijke Aanpak Jeugdwerkloosheid. In verschillende regio’s vinden evenementen plaats waar jongeren, werkgevers en professionals elkaar ontmoeten. Allerlei activiteiten moeten ertoe leiden dat meer jongeren naar school, werk of zorg worden begeleid. Maandag was er een workshop sollicteren bij McDonalds in Zwolle. Adriaan Vrolijk, trainer bij de gemeente Zwolle: "Het was een mooie middag, veel geleerd en de jongeren, die hebben allemaal een gesprek staan bij McDonalds."

‘Kansen voor jongeren zonder startkwalificatie’ is één van de thema’s die naar voren kwam in de landelijke werkweek. Het behalen van een diploma vergroot de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. In de regio Zwolle is sinds eind vorig jaar het SWAT team actief. Een aantal jongeren zet zich in als rolmodel om vanuit hun eigen ervaringen andere jongeren bewust te maken en te motiveren om op school te blijven. Met de aanpak ‘Blijf op school, haal je diploma’ geven zij hun eigen invulling om jongeren te bereiken. Op scholen gaan ze hun verhaal vertellen over wat het uitvallen met je doet en dat er vaak allerlei factoren meespelen die van invloed zijn op schooluitval, zoals schuldenproblematiek of een zorgelijke thuissituatie. Op een laagdrempelige manier maken zij het onderwerp bespreekbaar, zorgen zij voor herkenning en maken zij jongeren bewust over wat zij zelf kunnen doen.  Door deze preventieve aanpak kan het SWAT team jongeren die dreigen uit te vallen, onder andere op het Entreeonderwijs, bereiken. "We merken dat andere jongeren meer vertrouwen hebben in deze aanpak omdat het echter voelt als wij het zelf oppakken," zegt Dylano, één van de leden van het SWAT team. Woensdag bezocht het Jongerenteam wethouder Nelleke Vedelaar om met elkaar in gesprek te gaan over jongerenparticipatie in de praktijk. "De kracht van het project is gelijkwaardigheid. Je voelt het enthousiasme en de passie om andere jongeren te helpen, vertelt wethouder Vedelaar. "Dat kan alleen als je elkaar ook echt begrijpt en luistert." ‘Blijf op school, haal je diploma’ is een groeimodel waar jongeren, docenten uit het MBO onderwijs, jongerenraad en een jongerenconsulent in participeren. Met als doel om het onderwerp jongerenparticipatie op de agenda van de scholen te krijgen en het SWAT team door te ontwikkelen binnen het onderwijs. Meer weten over de Landelijke Aanpak Jeugdwerkloosheid? Neem een kijkje op https://www.aanpakjeugdwerkloosheid.nl/ (link is external). Meer informatie over de aanpak van werkloosheid in de regio Zwolle is te vinden op https://daarwerkenweaan.nl. Bron: www.zwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Ha ha de Mac waar je verplicht lid moet worden van de personeelsvereniging en dus als jongere de eerste 2 uur al voor niks werkt.Je wordt zomaar ingeroosterd terwijl je hebt aangegeven dat je niet kunt.Ook eerst je eigen kleren kopen en dan aan de slag.


  ⚠️ Meld

 2. Hmm, misschien toch weer de militaire dienstplicht
  instellen denk ik. Een hedendaags sausje daaroverheen,
  vanzelfsprekend.

  De profi’s daar hebben geen behoefte aan
  ‘aangewezen vrijwilligers’. Er zijn echte missies.
  Alhoewel men tijdens oefeningen ‘pang pang’ moet
  roepen tegenwoordig. En bij de echte missies ook
  een tekort aan munitie is, ook maar pang pang roepen.
  En dan roept de vijand pang pang terug 🙂

  Zonder gekheid; alleen de titel van dit bericht al,
  ‘jongeren zonder start kwalificatie’.

  Laten we die jongeren ter lering en vermaak wat
  maandjes hamburgers bakken bij de Mac? Of gaan we ‘t
  echt leuk, waardevol en leerzaam maken?
  Ik zou denken dat zoiets zou moeten kunnen.  ⚠️ Meld

 3. Leuk waardevol en leerzaam….. en geld verdienen dan? Denk je dat de jeugd dat ook niet graag wilt? Liever met hard werken je omhoog werken in een bedrijf dan een jaar oorlogje spelen zonder wapens of munitie.
  Zijn maar weinig ex beroeps militairen die in het burgerleven zo de draad weer oppakken en aan het werk komen. Dus waarom zouden we de jongeren deze jaren laten verspillen? Die zgn goede waarden kunnen se beter ontwikkelen in de maatschappij


  ⚠️ Meld

 4. een tenenkrommend stukje.
  de meeste ongediplomeerde schoolverlaters komen uit een milieu waarvan je kunt zeggen dat ze sociaal zwak en zowierso bij de mc donalds terecht komen. zei het niet als werknemer dan wel al consument van ongezond voedsel.
  ik ben benieuwd welke politieke stroming vrolijk aanhangt.ik verwacht niet een groene, want die zijn van het begeleiden en promoten van tieners voor het naar de groete school gaan. kansen bieden en toekomstmogelijkheden het inzien van een groene toekomst. lief zijn voor elkander en zorgen dat een goede plek bemachtigd in de samenleveing


  ⚠️ Meld

 5. Natuurlijk, leuk waardevol en leerzaam bezig
  zijn moet ook iets opleveren waar de jeugd
  iets mee kan aanvullend daarop. Als is ’t om te
  leren dat je al lerende geld kan verdienen,
  wat je dan kan gebruiken om meer leuke dingen te
  leren, al lerende en geld verdienend.

  Wij gaan denk ik nog meemaken dat robots de
  hamburgers gaan bakken bij de Mac.


  ⚠️ Meld

Reageer