JazzArt Orchestra en Syrische musici

Zwolle -i Door de actualiteiten in het nieuws rondom Syrië, is de beeldvorming over het land vrij eenzijdig. Zo weet bijna niemand dat Syrië, van oudsher het hart van de Arabische wereld, een van de oudste en rijkste culturen met een schat aan muzikale tradities kent. Onder leiding van Martin Fondse en samen met enkele Syrische gastmusici maakt het JazzArt Orchestra een muzikale reis naar en door Syrië.

jazzart_syria_postera3_tibor.jpg 

Dat juist muziek in staat is om verschillen te overbruggen en over culturele grenzen heen samenwerking mogelijk te maken bewijst het JazzArt Orchestra met haar nieuwste programma ‘Common Ground’ dat op 12 maart in schouwburg Odeon in première gaat. Onder leiding van componist/ arrangeur Martin Fondse en samen met enkele Syrische gastmusici maakt het JazzArt Orchestra een muzikale reis naar en door Syrië, waarin kennismaking en samenwerking centraal staan. Muziek over verlies, hoop en liefde geschreven voor een groot jazzorkest met topmusici uit Syrië en een hoofdrol voor de ontroerende zang van Shaza Hayek.

Shaza Hayek
De Syrische zangeres Shaza Hayek (1981) studeerde aan het Conservatorium in Damascus en vluchtte 2 jaar geleden met haar gezin naar Nederland. Syrië heeft een rijke muzikale cultuur met schitterend vocaal repertoire waarin de liefde in al haar facetten centraal staat. Shaza Hayek is een van de vooraanstaande vertolkers van dit genre en wordt in haar vaderland gerekend tot de absolute top. In Nederland trad ze onder meer op bij het VPROprogramma Vrije Geluiden.

Martin Fondse
Arrangeur en componist Martin Fondse is vermaard om zijn verhalende, filmische stijl van schrijven en bovendien grensverleggend in het maken van cross-overs tussen muziekstijlen en culturen. Om die reden was hij al enkele keren te gast in het tv-programma DWDD. Fondse schreef speciaal voor dit project nieuwe arrangementen van Syrische ‘originals’, die hun oorsprong grotendeels vinden in diverse steden in Syrië. Met dit programma wordt een unieke verbinding tussen jazz en de muziek uit het Midden-Oosten gemaakt.

‘Common ground’ kan worden beschouwd als een krachtige muzikale metafoor voor iets dat in maatschappelijk opzicht hopelijk ook gebeurt: kennismaking, samenwerking en verzoening. Met hulp van haar vaste sponsoren Rabobank en Hemmink stelt het JazzArt Orchestra een groot aantal plaatsen te beschikking van vluchtelingen uit o.m. Syrië.

"Als er iets in deze wereld moet veranderen, dan kan dat alleen met muziek" – Jimi Hendrix

JazzArt Orchestra o.l.v. Martin Fondse- Common Ground Special guests: Shaza Hayek (zang), Modar Salama (percussie) en Mhammed Assi (ud)

Zondag 12 maart 2017 Aanvang: 16.00u

Locatie: Schouwburg Odeon Blijmarkt 25 8011 ND Zwolle Er zijn speciale kortingen voor studenten&scholieren.www.jazzartorchestra.nl.

Artikel delen:

Reageer