Zwolse Blauwe Bal voor Sander Dol

Zwolle – Op maandag 27 februari 2017 is direct na afloop van het Carnavalsconcert in theater De Spiegel voor de zesde keer de Zwolse Blauwe Bal uitgereikt door de Orde van de Zwolse Ballen (OZB).

blauwebal.jpg

Deze Zwolse geestelijke orde bestaat uit oud-wethouders van de gemeente Zwolle. Tijdens het jaarlijkse OZB-Concilie, dat op 1 februari jl. werd gehouden in de Mariakapel aan de Nieuwe Markt te Zwolle, hebben de OZB-leden een keuze gemaakt uit de genomineerden. De Zwolse Blauwe Bal is dit jaar uitgereikt aan Sander Dol, die al decennialang een hoofdrol vervult in de wereld van de Zwolse evenementen, horeca en carnaval, en die daarmee bijdraagt aan ontspanning en verbinding in de Zwolse samenleving.

 

Sander Dol is een man die al meer dan 30 jaar zorgt voor reuring in het Zwolse uitgaansleven. Hij is een zeer gewaardeerd horeca-uitbater met bijvoorbeeld de restaurants Xander’s Bazaar en de Koperen Kees, maar ook het pop up restaurant Even in de oude Rabobank. De naam van het etablissement doet er niet toe: je gaat eten bij Sander!
Maar bovenal is hij een man van talloze evenementen met uitstraling. Wordt zijn moeder 80, dan laat hij het Urker Mannenkoor optreden en nodigt Zwolle uit daarbij aanwezig te zijn. Al eerder had hij succes met zijn moederdagfietstour, waarbij moeders en hun kind op de tandem de omgeving van Zwolle doorkruisten. Breder bekend is het Thorbeckegrachtfestival, door Sander in de steigers gezet en de eerste jaren georganiseerd met een groep vrienden, wat zich de afgelopen jaren tot een vaste waarde van het zomerprogramma heeft ontwikkeld in een samengaan met het Stadsfestival. Grootheden als Karin Bloemen, Trijntje Oosterhuis en Mathilde Santing haalde hij naar Zwolle.
En ook de eerste editie van Winter World, het winterfestival, draagt zijn stempel. Zo’n twee maanden lang vertier in de binnenstad, met als hoogtepunt de schaatsbaan. We kijken uit naar een aangeklede tweede editie. Het hoeft geen verbazing te wekken dat Sander ook een grootheid is in carnaval en ook dat al zo’n 30 jaar. Vele creaties heeft hij op zijn naam staan: de jolige reisleidster van Club Sas met Gerrit van de Kooy, Paul de Rooy die met Annie de Rooy – Jan Stappenbeld – Zwolle onveilig maakt, een licht fascistoïde legerofficier, een Duitse eetstube in zijn eigen woonhuis op carnavalsmaandag, de beroemde rondleidingen op de dinsdagmiddag van carnaval: ze komen allemaal uit de koker van Sander Dol. Meest recent was hij Prins Kinne I, Stadsprins van Sassendonk in het voorgaande seizoen. Om al deze redenen heeft het Clericaal College der OZB, bijeen in Concilie te Zwolle op 1 februari 2017 besloten de Kerkelijke Onderscheiding van de Zwolse Blauwe Bal 2017 toe te kennen aan Sander Dol.

Deze onderscheiding betreft een speciaal voor de OZB met de hand gemaakte unieke Blauwe Bal met voetstuk, die vergezeld zal gaan van een officiële oorkonde. De OZB reikt in principe jaarlijks op Carnavalsmaandag de Zwolse Blauwe Bal uit. Deze speciale onderscheiding wordt toegekend aan een persoon of organisatie die op buitengewone wijze in Zwolle heeft bijgedragen aan een sfeer van geestelijke ontspanning, gemoedelijkheid en humor.

Eerdere prijswinnaars: Wim van ’t Slot (2011), 2012 (niet uitgereikt), Flip Trooster (2013),
John van Dinther (2014), Margriet Velthuis (2015) en Edwin Vennik (2016).

Artikel delen:

Reageer