Zonnepanelen op Landstede schoolgebouwen

Zwolle – De Landstede Groep stelt de daken van twaalf schoolgebouwen beschikbaar voor een grote hoeveelheid zonnepanelen. Zonnegilde B.V. uit Kampen voorziet de gebouwen met behulp van de Provincie Overijssel en SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energie) van zonnepanelen. Het gaat in totaal om maar liefst 10.740 zonnepanelen. Het project begint in Zwolle met het gebouw van TalentStad Beroepscollege aan de Blaloweg in Zwolle, dat momenteel een metamorfose ondergaat en onlangs is voorzien van 1500 zonnepanelen. De gemeente Zwolle is eigenaar van het TalentStad-gebouw. Op woensdag 1 maart hebben Landstede bestuursvoorzitter Theo Rietkerk en directeur Zonnegilde BV Gerard de Ruiter, in het bijzijn van wethouder duurzaamheid Filip van As en teamleider TalentStad Rebecca Baars de overeenkomst. Dat doen zij op het dak van TalentStad aan de Blaloweg.

zonnepanelelandstede2.jpg

Landstede Groep en Zonnegilde zijn al langer in gesprek over duurzame energie met behulp van zonnepanelen. ‘Met behulp van SDE Subsidie en het Energiefonds Overijssel kunnen we nu van start gaan’, zegt directeur Gerard de Ruiter van Zonnegilde B.V. ‘Op de twaalf scholen die vallen onder Landstede Groep worden zonnepanelen gelegd. Landstede stelt de daken beschikbaar en over vijftien jaar, wanneer de SDE-subsidie is afgelopen, worden de zonnepaneelconstructies om niet overgedragen. Dan gaan ze nog wel een jaar of tien, twaalf mee. De samenwerking met Landstede Groep is een van de grotere projecten van Zonnegilde. ‘Het gaat om grotere en kleinere scholen in Zwolle, Harderwijk, Dronten, Wezep en Zwartsluis. Eerst wordt de status van de huidige dakbedekking en stroomvoorzieningen gecontroleerd. Waar nodig worden de daken constructief aangepast en zullen netwerkverzwaringen plaatsvinden. Vervolgens gaan we de zonnepanelen installeren. We zijn alleen op het dak bezig, de scholen ondervinden verder geen overlast.’

Landstede Groep is blij met deze mogelijkheid om volgens de eigen waarden zich milieubewust en duurzaam te kunnen inzetten. Bestuursvoorzitter Theo Rietkerk: ‘Wij stellen onze daken graag beschikbaar. Duurzame energievoorziening past naadloos bij onze visie, waarbij we als organisatie graag de verantwoordelijkheid over onszelf, de ander, de samenleving en de aarde nemen’. Gerard de Ruiter: ‘Landstede is een van de eerste onderwijsinstellingen met wie we een dergelijk project aangaan. Het is mooi om te zien hoe de bewustwording van organisaties op het gebied van milieu en duurzaamheid de laatste jaren toeneemt. Landstede zorgt met deze stap voor een forse CO2-reductie. De energie die met de zonnepanelen wordt opgewekt is goed voor 770 huishoudens. Landstede hoeft financieel niets te investeren. Zonnegilde maakt gebruik van SDE-subsidie, een Ministeriële regeling om de productie van schone en duurzame energie te stimuleren. Daarnaast draagt het Energiefonds Overijssel bij. Dit fonds van de Provincie Overijssel levert een financiële bijdrage aan ondernemingen en projecten die energie besparen. De provincie streeft ernaar dat in 2023 twintig procent van de opgewekte energie duurzaam is. Het is de intentie dat in de loop van 2017 alle twaalf scholen van zonnepaneelinstallaties zijn voorzien. Ook de Zwolse wethouder Filip van As is verheugd over de inzet van Landstede Groep: "De gemeente wil dat er in 2020 zo´n 20% van de gebruikte energie in Zwolle schoon wordt opgewekt. Dat kunnen we niet alleen, dat zullen we met zijn allen moeten doen. We zijn daarom blij met het initiatief van Landstede, die daarmee laat zien dat ze haar verantwoordelijkheid neemt.

Artikel delen:

Reageer