BFO: Ambassadeurs van de Vrijheid

Zwolle – Broederliefde, De Jeugd van Tegenwoordig en De Staat zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. Frank van der Lende maakte dit zojuist bekend op radio 3FM. De Ambassadeurs zullen op 5 mei, dankzij de inzet van helikopters van Defensie, optreden op de 14 Bevrijdingsfestivals in heel het land. Broederliefde staat op het hoofdpodium in Zwolle op 5 mei. "Door de Bevrijding kunnen we in Nederland gewoon doen en zeggen wat we willen. Ik vind het belangrijk dat we daar met z’n allen bij stilstaan en daar kunnen wij nu aan bijdragen" aldus Sjaf van de Rotterdamse hiphopformatie Broederliefde.

ambassadeurs_bl07.jpg

De betekenis van vrijheid is voor iedereen anders, maar voor de Ambassadeurs staat één ding vast: vrijheid is niet vanzelfsprekend. 4 en 5 mei zijn voor de Ambassadeurs twee belangrijke dagen. Tim van Delft (De Staat): "Vrijheid moet je zien als tegenhanger van angst. 5 mei staat dan ook symbool voor de dag dat de oorlog uit ons land ging. En dat moeten we beseffen en blijven nastreven: dat we nu in een land leven waar je niet hoeft te vrezen voor je bestaan." Emms (Broederliefde): "Liefde hoort ook bij de vrijheid. Op 5 mei willen we liefde geven, dat is denk ik het belangrijkste." Vjèze Fur (De Jeugd van Tegenwoordig): "Vrijheid is een moeilijk en groot thema. Daarom vind ik het heel belangrijk dat we ambassadeurs zijn. Om er – ook al is het maar een klein beetje – invulling aan te geven."

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft samen met de Ambassadeurs mini-documentaires gemaakt. Hierin worden ze gevolgd en geïnterviewd over wat vrijheid en onvrijheid voor hen betekent. De Staat bezocht Vinkovci, een stad in het oosten van Kroatië, waar de gitarist van de band Vedran Mirčetić is geboren. Op zijn 12e kwam hij met zijn familie naar Nederland om de oorlog te ontvluchten. Torre Florim, zanger van De Staat: "Vrijheid zit in het DNA van De Staat. Zeker omdat Vedran gevlucht is voor de oorlog in zijn land." Vedran: "De ontvangst in Nederland was zo warm. We voelden ons echt welkom. Als ik dan zie hoe er nu met vluchtelingen wordt omgegaan. Al die angst. En zeker met het opkomend populisme. Daarom willen we ambassadeurs zijn. We vinden het belangrijk om dit verhaal te vertellen. Vrijheid is ons zo dierbaar." Broederliefde bracht een bezoek aan Auschwitz. Edson: "Als je nu kijkt naar de wereld, naar Syrië en mensen die negatief praten over vluchtelingen: Zij zouden hier eens moeten komen en zien wat er met de mens kan gebeuren. Ik bedoel, gun een mens de vrijheid." De Jeugd van Tegenwoordig onderzocht hoe vrij je in Nederland bent als je niks hebt of alleen maar materie nastreeft. De mini-documentaires zijn te zien op bevrijdingsfestivals.nl . Met optredens in 14 steden vormen de Bevrijdingsfestivals samen het grootste ééndaagse gratis culturele evenement in Nederland. Ruim een miljoen mensen bezochten afgelopen jaar de Bevrijdingsfestivals. Het ministerie van Defensie, samenwerkingspartner van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, zorgt voor helikopters waardoor de ambassadeurs in het hele land kunnen optreden. Daarnaast levert het vfonds een substantiële bijdrage om dit unieke evenement mogelijk te maken.
Wie treedt treden de Ambassadeurs van de Vrijheid op 5 mei op?
Broederliefde: Overijssel – Flevoland – Utrecht – Drenthe – Gelderland.
De Staat: Limburg – Brabant – Zeeland – Den Haag.
De Jeugd van Tegenwoordig: Groningen – Friesland – Zuid-Holland – Amsterdam – Haarlem.
De officiële hashtags voor dit jaar is #Bevrijdingsdag en #Geefvrijheiddoor. Door bezoekers van Bevrijdingsfestival Overijssel wordt ook de hashtag #BFO2017 gebruikt.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Uh, wat lees ik:
  ‘Door de Bevrijding kunnen we in Nederland gewoon doen en zeggen wat we willen’
  Welke Bevrijding zou’ ie bedoelen. Toch hopelijk niet het incidentje
  met onze Duiste buren 😉 Da’s wel erg lang geleden.

  Ook zonder ‘Bevrijding’ kan je gewoon doen en zeggen
  wat je wilt. Of vergis ik me ?  ⚠️ Meld

 2. Of ruilen voor iemand die liedjes maakt met normaal lopende nederlandse zinnen waar ook daadwerkelijk bestaande woorden in voorkomen ik bedoel:

  Je wilt gezellig met die jongen uit Rotterdam die een beetje Krio spreekt
  I’ll make you my African Queen, ik wil je in die kleding zien
  Gooi jezelf in de zee, baby reinig je body
  Hier waar we gelukkig zijn zonder money
  Dit is pas leven man, want alles wat we leuk vinden kost geld in Nederland

  Is el loco Co the Red dan the only one?
  The only one, die hier niks mee kan?


  ⚠️ Meld

 3. Vind de line up ook wel opvallend. Zou broederliefde nog niet zon groot podium gunnen omdat deze nog niet zo’n groot divers bereik heeft?
  Denk dat veel jongeren er blij mee zijn dus zal zelf ook wat meer verdiepen in hun muziek. Ik vind hun meer opkomend talent en dan zou ik een kleiner podium passend vinden, maar goed. Misschien zijn ze wel zo bekend dat ik een ouwe Lu* ben en niet meer weet wie er nu boven aan staat.;)


  ⚠️ Meld

 4. Vrijheid in Nederland? Homo’s die niet samen kunnen gaan. Vrouwen die van het bekende fietfiew naar sssslet en hhhoer zijn gedegradeerd. Vluchtelingen die zelfs uit een vluchtelingenkamp willen vluchten! Een geloof wat steeds meer gaat bepalen wat goed of fout is! Dat hebben we gehad en daarmee onze basis gevormd, waarna politiek de rest bepaalt! Nee van vrijheid geniet maar één, en zijn naam is Folkert…


  ⚠️ Meld

 5. 3 maart 2017
  Reactie op scanderen Ambassadeur van de Vrijheid tijdens de KNVB Bekerfinale 2016

  Donderdagmiddag 2 maart zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid 2017 bekend gemaakt. Broederliefde is dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid en zal op 5 mei op een aantal Bevrijdingsfestivals optreden. Na de bekendmaking kwam een filmpje van bijna een jaar geleden opnieuw onder de aandacht.

  Bijgaand een reactie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei:
  Het Nationaal Comité betreurt het ten zeerste dat één van de leden van Broederliefde grievende leuzen heeft gescandeerd en neemt hier vanzelfsprekend afstand van. Emms (Broederliefde) deed dit ongeveer een jaar geleden tijdens de KNVB bekerfinale. Broederliefde heeft destijds excuses gemaakt. Nu hebben zij opnieuw hun excuses aangeboden. Het Nationaal Comité heeft Broederliefde Ambassadeurs van de Vrijheid gemaakt omdat zij een groot deel van de doelgroep vertegenwoordigen en bereiken.
  Door de ambassadeurs kennis te laten maken met het thema vrijheid en onvrijheid en ze te laten zien wat er is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog is het onze ervaring dat ambassadeurs daar meer en vaak ook anders over gaan denken. Broederliefde heeft bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz. Dit bezoek heeft diepe indruk op hen gemaakt. Het Nationaal Comité heeft afgesproken dat Broederliefde in gesprek gaat met Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité en met Jacques Justus, die zich de laatste tijd inzet om spreekkoren tegen te gaan. De uitkomst hiervan is bepalend voor het vervolg van de samenwerking. Broederliefde heeft aangegeven dit gesprek graag aan te gaan.

  Verklaring Emms (Broederliefde):
  Gisteren werd bekend dat Broederliefde een van de Ambassadeurs van de Vrijheid is, aankomende Bevrijdingsdag. In dat kader hebben wij een bezoek gebracht aan voormalig concentratiekamp Auschwitz. Mijn bezoek aan Auschwitz is bij sommigen in het verkeerde keelgat geschoten, omdat er vorig jaar een filmpje van mij online is verschenen waarin ik feest vier tijdens de inhuldiging van Feyenoord. In dit filmpje is te zien dat ik me op een onacceptabele manier uitlaat over het behaalde succes van Feyenoord. Ik heb heel erg spijt van de dingen die ik heb gezegd op dat moment. Ik heb bepaalde woorden gebruikt die vaker worden gebruikt onder de supporters van Feyenoord, wanneer ze hun tegenstander willen intimideren. Dit is geen excuus en dat besef ik me ook, het kan niet door de beugel. Nationaal Comité 4 en 5 mei was niet op de hoogte van het bestaan van dit filmpje. We hebben daar nooit met elkaar over gesproken, omdat het iets is wat achter me ligt. Ik ervaar deze video als een afgesloten hoofdstuk en heb er destijds ook mijn excuses voor aangeboden. Na mijn bezoek aan Auschwitz besef ik mij meer dan ooit dat we nooit luchtig kunnen doen over de verschrikkingen van de holocaust. Juist daarom ben ik trots dat ik dit jaar ambassadeur van de vrijheid mag zijn zodat ik andere jonge mensen kan laten zien dat het belangrijk is om hierbij stil te staan tijdens herdenkings- en bevrijdingsdag. Ik heb spijt van de uitlatingen in het bewuste filmpje en zal dit negatieve omzetten naar iets positiefs.

  Mooi, fout gemaakt, excuses aangeboden en er lering uit gehaald door je te verdiepen.


  ⚠️ Meld

 6. Lang verhaal John.

  Ze zongen gewoon ‘hamas hamas joden aan het gas’

  Da’s een exit lijkt me voor die guppies.
  Uit Nederland ook als dat kan.
  Terug naar Afrika. Met een roeibootje.  ⚠️ Meld

 7. Als zulke beelden over je uitkomen terwijl je ambassadeur bent van dit festival dan moet je bij jezelf te rade gaan of je dat wel moet aannemen.


  ⚠️ Meld

 8. Goed punt Co,
  ’t kwam nogal hard bij me aan dat we op het
  bevrijdingsfestival een optreden krijgen van
  luitjes die net zo makkelijk ‘hamas’, etc. zingen.

  Aan de krokodillentranen van die guppies daarover
  hecht ik weinig waarde. Ook wel een beetje eens met John : ‘
  Mooi, fout gemaakt, excuses aangeboden en er lering uit gehaald door je te verdiepen.

  Moet kunnen. Ruimte genoeg, wees welkom, en zo is ’t OOK.

  Het bevrijdingsfestival is een brug te ver voor zulke guppies.
  Slechts mijn bescheiden menig.  ⚠️ Meld

 9. Helaas door het stof was niet genoeg. Geen broederliefde in Zwolle.
  Slecht signaal naar onze kinderen die hier naar uit keken.


  ⚠️ Meld

 10. Niek van der Spong wil Broeder liefde indien mogelijk, gewoon laten optreden tijdens het bevrijdingsfestival . En terecht. Gewoon laten komen.


  ⚠️ Meld

 11. Zou jij een bevrijdingsfeestje willen vieren als jouw hele familie is uitgemoord en deze luitjes gaan op het podium staan?
  Daar zou in de eerste plaats rekening mee gehouden moeten worden.
  Eens met hik, krokodilletranen


  ⚠️ Meld

 12. Deze jongen van Broeder liefde is al diep door het stof gegaan , voor zijn gedrag ruim een jaar geleden tijdens een voetbalwedstrijd. Broederliefde , emms . Is naar kamp Ausswitz geweest en beseft heel goed dat hij fout zat . Vergeven is ook een vak. Mooi dat ze welkom zijn in Zwolle.


  ⚠️ Meld

 13. ’t laatste nieuws: ambassadeurs van de vrijheid zijn ze
  niet meer door de comotie.

  ‘Broederliefde is toch geen Ambassadeur van de Vrijheid
  tijdens Bevrijdingsdag.
  Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft dit besloten
  nadat er vorige week een filmpje opdook.’

  In Assen heeft men besloten de rug recht te houden:
  ‘ Dit betekent dat de rappers op 5 mei niet meer optreden
  op het Bevrijdingsfestival in Assen.’

  Zie ook: ‘http://www.dvhn.nl/drenthe/Broederliefde-niet-op-Bevrijdingsfestival-Assen-wegens-antisemitische-leuzen-22053236.html’

  Oneens met John wat beteft ‘Slecht signaal naar onze kinderen die hier naar uit keken’.
  Integendeel, een heel erg goed signaal zulke luitjes niet te
  willen als rolmodel voor de kinders.

  Ik hoop dat Zwolle ook de rug recht houdt.
  Het bevrijdingsfestival mag geen Hamas festival worden.
  (Dat wordt ’t ook niet, maar dat zou door m’n hoofd gaan
  spoken als zulke luitjes daar gaan optreden).  ⚠️ Meld

 14. Schijnheilig allemaal. Ik denk niet dat de jongeman een Palestijnse terrorist is die Israël zal aanvallen als hij de kans krijgt.
  Wordt wel meer geroepen bij de voetbal. Praat het niet goed maar zo erg is het ook weer niet.
  Als hij er spijt van heeft en de jeugd laat zien hoe hij zich heeft ingelezen kon hij een mooi voorbeeld zijn. Wellicht bedenkt de jeugd zich dan wel even voor die meegaat in zon spreek koor.
  Nu laten we de jeugd zien dat je geen tweede kans verdient als je de fout in gaat. En voor wie? De nabestaanden van de tweede wereld oorlog? Of de morele ridders ?


  ⚠️ Meld

 15. “Een tweede kans verdienen” en “vergeven is ook een vak” of “IK ben GEEN moraalridder” roepen is lekker dramatisch en doet de innerlijke mens (het ego) goed.
  Feit blijft, dat je mensen die dit geroepen hebben, of ze nu sorry hebben gezegd of niet, liever niet op het podium als ambassadeurs van de vrijheid wil hebben. Al zou er maar 1 nabestaande van de vermoorde Joodse families in het publiek staan.  ⚠️ Meld

 16. Ik denk wel zo’n beetje dat wat Zwollee schrijft soort
  van -einde discussie- is. D’r zitten heel veel mitsen en maren aan,
  ook wat mij betreft.
  ’t gaat NATUURLIJK om de toekomst, ik wil ook echt
  niets anders dan een goede wereld. En wie niet.
  En toch denk ik van m’n medemensen, hoe kan je nou zingen,
  ‘Hamas Hamas, Joden aan het gas’.

  Och nouja, als je denkt dat iedereen gek is, ben je waarschijnlijk
  zelf gek. Op mezelf betrokken.  ⚠️ Meld

Reageer