Zwolse editie World Press Photo 16

Zwolle – De internationaal reizende World Press Photo 16 wordt afgesloten in Zwolle. Dat gebeurt met een expositie in de Grote Kerk van 8 maart tot en met 3 april. De organisatie is er in geslaagd om naast deze tentoonstelling met ’s werelds beste journalistieke foto’s nog twee eigen exposities toe te voegen voor het publiek.

Het gaat om ‘Kidsrights’ dat appelleert aan de rechten van het kind en om ‘You and I’. Laatstgenoemde serie foto’s is niet alleen te zien in de Grote Kerk, maar ook in wijkcentrum De Enk in Assendorp en het Cultuurhuis in Stadshagen. Onder de noemer ‘You and I in de wijk’ worden verschillende generaties Zwollenaren getoond. Deze fotoreportages zijn gemaakt in samenwerking met drie basisscholen en de opleiding Journalistiek Windesheim Zwolle. ‘You and I’ in de Grote Kerk zelf laat foto’s zien van professionals en amateurs. De beste daarvan worden beloond met een eerste, tweede en derde prijs, alsook een publieksprijs.

 

De prijsuitreiking op 2 april is de afsluiting van een maand World Press waarin een aantal bijzondere ontmoetingen is gepland. Op 16 maart is Cigdem Yuksel te gast in het Foto Café. De winnares van de Zilveren Camera 2016 – een prijs die ze kreeg voor de aangrijpende wijze waarop ze kinderarbeid in Turkije door Syrische kinderen vastlegde – vertelt over haar werk. De avond begint om 20.00 uur. Aansluitend een portfoliobespreking voor (amateur)fotografen. Kaarten zijn te reserveren via wpp@grotekerkzwolle.nl. Kosten: € 10.- Op 23 maart wordt er van 19.30 tot 21.00 uur een studium generale gehouden met filosoof Henk Oosterling van de Erasmus Universiteit. Hij gaat onder meer in op de individuele rechten van het kind. Je opgeven voor deze meeting kan via www.kpz.nl.

Studenten Journalistiek Windesheim Zwolle verzorgen op 30 maart, tussen 14.30 – 15.30 uur, het programma Uitgelicht, Jeroen Swolfs, internationaal bekend straatfotograaf vertelt over zijn werk in de grote wereldsteden waar hij het straatleven vastlegt. Een van de andere highlights is de komst van Ignas van Schaick naar de Grote Kerk op 30 maart, vanaf 20.00 uur. Van Schaick was als filmer en producent betrokken bij de totstandkoming van De Nieuwe Wildernis. Momenteel werkt hij aan De Wilde Stad, een film die op verrassende wijze laat zien dat er voor een natuurfilmer ook in het drukke Amsterdam veel valt te registreren. Op 30 maart laat hij alvast fragmenten zien. Kaarten zijn te reserveren via wpp@grotekerkzwolle.nl. Openingstijden tentoonstelling World Press Photo 16:

Dinsdag – zaterdag: 10.00 – 17.00 uur
Donderdagavond geopend tot 21.00 uur
Zondag: 10.00 – 14.00 uur
Voor het complete programma en meer informatie zie worldpressphotozwolle.nl. Zie ook de facebookpagina van de World Press Photo Zwolle.

 

Artikel delen:

Reageer